Varför tillverkas inte påfyllningsbara gasbehållare av komposit?
Jag får otroliga berg hemma av behållare med slattar i, känns som slöseri.
Vore bättre att kunna fylla på istället för att köpa nytt och att kunna ha ett fönster där man kan avläsa hur mycket det är kvar i behållaren. Så som till gasspisen eller gasgrillen. Man skulle kanske tom kunna tanka över från sådana stora behållare till friluftsgasbehålare.
Någon som har svaret?
< Glöm det här att tanka gas från grill och husvangsgasoltuber. I Sverige och norden fins inget annat än propan95 i dessa och de har på tok för hög tryck för att hanteras säkert i lätta filuftsgasbehållare. Jag vet att det fins beskrivningar och adaptrar för att fylla från stora flaskor i utlänsk litteratur och hemsidor - men där har man tillgång till gasblandningar av samma typ som finns i våra friluftsbehållare även i stora ståltuber, vilket inte är tillgängligt i sverige för privatpersoner >
Tror inte kompositbehållare blir lättare än nuvarande stål och aluminiumbehållare vid den här typen av användning och tryckområde - hade trycket varit högre som ren propan, ja, men inte när det gäller relativt sett lågtrycksblandningar som här. Titta tex. på säkerhetsbränsleflaskorna till optimus och primus - dom ligger på 118 gram för 0.6l och 155 gram för 1 liter.
---
Fins igentligen inget praktiskt som hindrar att man fyller från typ stor behållare primus 2207 eller 2202 till liten primus 2206 - (och primus 2206, 100 gram behållaren ber faktiskt om det IMHO...) utan är en amerikansk-juridisk historia som smittat resten av världen varför det är förbjudet att återfylla engångsbehållare. Själv anser jag att riskerna att hälla över mellan felfria engångsbehållare med täta adaptrar är obetydligt högre eller tom. mycket lägre än en påfyllning av en ciggarettändare från butanbehållare då det sistnämda läcker otroligt mycket gas avsiktligt för att kyla tändaren så att överrinningen går fortare. - det som hamnar på golvet i form av butangas eller butan/propanblandningen som ev. läcker när man häller över mellan friluftsgasolbehållare är nämligen precis lika brandfarligt, likaså ångorna från läckande bensin från en bensinbrännare... Gör den här typen av övning utomhus och då helt på egen risk!!!
Själv gjorde jag en kort adapter med hjälp 2 st biltema 17-601, 20 bar tålig tryckluftslag av oljetålig typ (den blåa - inte den genomskinliga) samt hårt åtskruvade slangklämmor (har tom tryckprovat detta när jag provsprängde en biltema gasbehållare stumfylld med vatten för att se hur mycket dom tålde egentligen - det var inte slangen och adaptrarna som gick sönder eller började läcka i allafall trots 23-24 kg/cm^2 när gasbehållaren rupterade) .
Har man problem med flödet när det rinner mellan flaskorna så värmer man den övre upp och nedvända med handflatan och skakar lite och/eller kyler den undre flaskan i kallt vatten så rinner det över hyffsat fort. Fördelen med ovanstående hemmagjord adapter är att det fins kran på båda sidor, vilket gör att man kan ta det väldigt försiktigt och stänga till vid minsta tecken till problem, samt ev. skvätten kvar i slangen kan sparas till nästa flaska och det blir ytterst lite gasspill - typ bara den normala korta pyset när adaptern skruvas på/av flaskan.
Fyll heller aldrig mera gas än fyllda orginalvikten på gasbehållaren, ca 1/5 av behållarvolymen _skall_ vara gasform efter fyllningen för att kunna ta expansion av vätskan om behållaren skulle bli riktigt het. - se till och ventilera bort/häll tillbaka gasen om behållaren blev överfylld - väg alltid behållaren under arbetet och efteråt!!! Det här är för din egen säkerhet!!
Obs! ovanstående är åter igen helt på egen risk, men rätt hanterat och god koll på ev. gasläckor (lukt, såpvatten) samt arbetet utföres utomhus så är den praktiska risken förmodligen mindre än när man tankar bilen. Trycken som det handlar om här vid rumstemperatur är inte högre än ett välpumpad cykeldäck, dvs runt 2-4 kg/cm^2, vilket är långt ifrån dom 23 kg/cm^2 som krävdes innan gasbehållaren började kalva och läcka.
---
En sista regel som man aldrig får bryta emot är att aldrig någonsin fylla på ren propangas från husvagnsgasflaskan till dom här friluftsbehållarna - trycket är så högt att även om behållaren överlever en fyllning så riskerar dom att brisera även vid en lätt temperaturhöjning vid tex. eldning med toppmonterad kök - gör det _inte_!!! - skall man exprimentera med köldtåliga gasolbandningar med hög propaninnehåll så får man vackert hålla sitt exprimenterande på propanstålflaska 2000 och 2012, skall man ens fundera på att hälla över gasblandningen till lätta friluftsbehållare så får inte propanhalten vara mer än 40% - och då kan man lika gärna köpa färdigblandat som biltema 17-602...