stitch and glue kajakbygge

Jag är sugen på att bygga en kajak och har funderat på att bygga enligt metoden stitch and glue (trots Björn T:s många argument för strip-bygge...). Finns det någon med erfarenhet av dylikt bygge? Finns det ritningar eller hela kit att köpa i Sverige? Jag vet att Hans Friedel har ritat diverse flytetyg. I USA finns det flera företag som säljer ritningar och hela kit. Det känns dock lite krångligt och dyrt att beställa från USA. Men om man nöjer sig med en ritning från USA, finns det schysst plywood att köpa i Sverige till rimliga pengar?

Eller är det bättre att trots allt satsa på ett strip-projekt, typ kavat...
 
Det du sparar jmf med strip-bygge är tid. Uppsättning av mallen, uppbyggandet med lister och inte minst slipjobbet tar tid. Prismässigt skulle jag nog tro det går på ett ut eller SNG är lite dyrare. Beror ju på vilken kvalitet och ytfanér på plywooden. Jo det går att få tag på det mesta i plywoodväg, men kanske inte på den lokala brädgården. Det finns specialister. Marinplywood rekommenderas om det skulle komma in fukt vid en skada. Kan tänka mig en jobbig reparation om limmet mellan lagren släpper.
Jag vet att en del SNG spar in lite på duk och epoxy på insidan och bara kör skarvarna. Kan väl spara en del, men utsidan är samma. Likaså alla detaljer som säte, luckor, skott, roder etc. Har för mig att killen som har Haveriet på Öland säljer SNG-kit och -ritningar.

Den största nackdelen är kanske begränsningar i skrovform, men om man ändå vill ha en form med knivskarpa slag och plana ytor som SOF-kajaker har, så varför inte. Det går nog snabbare att få en färdig kajak. Kräver inte lika mycket verktyg (fast det är inte så mycket som behövs för ett strip-bygge heller). Om man inte är så van vid träarbete kan det vara ett bra första projekt. Huvudsaken är inte att den första blir perfekt och optimalt utan att den blir klar. Annars blir det inget andra projekt. Personligen är inte huvudsyftet med mitt tidigare (kanadensare) och nuvarande bygge (Isfjord) att bara få en kanot. Det är processen att lösa problem och få den som jag vill ha den. Annars är det smidigare att spara och köpa en kajak.

Så mitt råd: Välj ett projekt du är övertygad om att du kan paddla i land utifrån dina slöjdkunskaper, hjälp och stöd där du bor, föredragen kajaktyp och syfte med bygget.

Varning: Kanotbyggandet kan lätt bli en kronisk sjukdom. Ett lyckat bygge leder lätt till en period av eufori och paddelglädje. Byggviruset släpper dock aldrig taget utan ligger latent i kroppen. Oförklarliga miljöfaktorer kan efter flera år få det att blomma ut igen. Har det väl satt sig i kroppen är det nästan omöjligt att helt bli av med. Kalla bad kan fördröja sjukdommen en tid men egentligen finns ingen bot.

Lycka till!
 
Petrus i Tranås bygger på en stich-n-glue-pärla i sin verkstad. Läs hans byggdagbok och prata med honom. Petrus är en trevlig prick som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Han är den skyldige till både att jag idag har en Pärla och det där byggviruset Anders V nämnde.
Ta en titt i Petrus byggdagbok:
 
Måste bara hålla med Anders V om det där med den kroniska byggsjukan .Jag tror att jag smittats lite av den .Håller just nu på med en paddel till för att lindra symtomen lite grann.Har precis börjat läsa i Cunninghams bok om SOF kajaker och det börjar redan klia lite i byggmusklerna trots att min stripHunter bara varit klar i drygt en och en halv månad.
Så tag varning ! Har man börjat bygga finns det nästan ingen återvändo.Men det är ju i och för sig ett ganska angenämt problem.
Så sätt igång Mats ! Skulle den första inte bli bra så kan du bara bygga en till.Materialkostnaden är ju en ganska liten post i det hela .Huvudsaken är ju att man har roligt under tiden.
Lycka till!
 
Tack för snabba svar! Rackarns vad svårt att välja byggmetod. Men som sagt, det kan ju bli fler... Björn Thomassons hemsida är riktigt bra. Plötsligt så känns det rätt puckat att bygga något annat än strip... Jag ska ta mig en rejäl funderare innan jag beslutar mig. Sommaren är ju trots allt ganska avlägsen...
 
Kronisk bygg sjuka har jag fått. visste inte vad jag skulle göra när jag top pension, men hittade björn sida om kajakbygge. Det har blivit tre kajaker och en blekingeeka i stripteknik. Till ekan har jga också handsytt seglet. Nu tänker jag göra om en av kajakerna till en Trimaran segelkanot!!!
 
Jag kan bara hålla med om att min sajt är en enda stor pamflett för stripbygge. Det är egentligen inte helt rättvisande. Jag tycker S&G har många fördelar och har planerat en Pärla i plywood i flera år, men inte kommit till skott.

Det jag främst vänder mig emot ärinte metoden som sådan utan tankenatt man sparar mycket tid. Tidsvinst uppstår om man jämför en S&G-byggsats med färdigskurna plywoodpaneler med en traditionellt amerikansk stripkajak - dvs en med flera träslag, mönsterintarsia i däck och längd reling och en finish som en franskpolerad rokokomöbel. Med samma ambitionsnivå för båda metoderna är skillnaden tämligen liten, både i tid, vikt och kostnad.

Det tar naturligvis lite mindre tid att naja ihop fem stora paneler än att häfta fast ca 65 ribbor - men eftersom hela skrovmontaget tar knappt 10% av byggtiden blir skillnaden i slutändan närmast försumbar. Lite mindre slipning - men med glasfiberväv på plywooden återstår den mest tidskrävande delen av sliperiet ändå. Beslag, sargar, luckor, skädda etc tar samma tid oavsett byggmetod.

Men man kan vinna tid på plywoodbygge: till exempel genom att laminera väv på panelerna innan de monteras (på ett plant bord (fanérpress) och med plastfolie mellan så att finishen är färdig innan montering). Då återstår bara slipning av fogarna. Likaså kan, om man är några stycken byggare, prefabricera flera uppsättningar färdiglaminerade, förborrade paneler samtidigt för att på relativt kort tid sätta ihop var sin kajak.

Några nackdelar finns dock kvar: skarpa slag är ömtåliga och får mycket stryk, plywood som delaminerar är inte lätt att reparera, livslängden med glasfiber på bara ena sidan är väsentligt kortare än för strip (plus att den asymmetriska plywooden gärna buktar) etc.

Så gärna plywood, men av relevanta skäl...

Björn
 
:)

Då skall vi se...

Ett riktigt stitch and glue bygge sker utan en byggform. Man sågar ut panelerna och sedan syr man ihop kajaken. För att få till en riktig form på kajaken är det viktigt att panelerna är noga tillformade.

Stitch and glue tog egentligen fart när det började dyka upp billiga och enkla program. Plyboats 3.1 är en klassiker. Möjligheten att kunna göra riktiga utbredningar är viktig.

Är man intresserad kommer här några bra länkar

http://www.newfound.com/

CLC ihop med revalerna Pygmy är dom två stora kitfirmorna i USA

http://www.pygmyboats.com/

http://www.clcboats.com/

Pygmys Coho och CLCs Shearwater ex Merganser är trevliga kajaker. En annan trevlig modell är Nick Shades Night Heron (kordinater finns gratis någonstans)

Jag höll på och mekade lite grand själv med CNC frästa paneler med det var otroligt omständigt, logistiken var hemsk jag fick hämta plywood här lämna hos fräsare hämta igen och sedan skicka iväg grejerna.

Amerikanarna använder plywood av bra kvalitet som kan vara svår att få tag i här. Man kan dock kolla med professionella båt byggare typ sånna som finns på Orust. Ofta kan man köpa direkt av dom och dom vet vad som gäller.

Att sy ihop en kajak är ganska kul man får snabbt ett resultat. Plywooden är också relativt slät. Så det blir mindre att slipa. Dock bör man inte slaska på för mycket väv och epoxi. det blir lätt tungt då. Vill man bygga lätt räcker det med väv remsor över skarvarna. Jag brukar även lägga remsa på insidan.

Att plywooden skulle slå sig eller delaminera har jag aldrig hört talas om däremot kan man få missfärgningar om man inte torkar ur skotten. Bäst är att låta luckorna vara öppna om man inte använder kajaken.

Hans Friedel

(skrivet på nya mellandagsreadatorn käckt!)
 
Tack för alla svar och kloka tips! Det får bli s & g nästa gång. Ritningar är beställda till en Kavat från Björn T. Planeringen är i full gång! Återkommer förhoppningsvis framåt sommaren om hur det gick. Kommer fram till dess att vara i garaget...
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg