Stekar på fjället

Hej,
Här om dagen när jag satt och kontemplerade kom en idé angående stekar till mig. Vore det inte sjukt tillfredsställande att skära upp en bit porterstek eller en tjälknöl på fjället?

Frågan är hur många dagar man kan bära runt den i ryggsäcken under en sommartur?

Mvh
Morgan
 
En surstek håller väl något längre, men grundproblemet är ju att det kan vara svårt att bedöma om man förvarat den alltför länge
 
Om man inte har någon syn, luktsinne eller smaksinne så kan det vara svårt att avgöra om den är dålig.
På min första vandring hade jag med färskmat. Det gäller bara att vara uppfinningsrik så funkar allt. 6 dagar efter start åt jag den sista kycklingfilén som fortfarande var kyld.
Köp en färsk stek: lägg den i en termos. Frys (minst 36 timmar). Lägg termosen i en liten kylväska med 1-2 kylklampar. Linda in den i din sovsäck. Isolera ytterligare med kläder och/eller liggunderlag. Tänk på att isolera mot ryggen så du inte kyler ner ryggen eller värmer termosen, under vandringens gång. Jag gissar på att den håller sig kyld minst 2 dygn. Tvivlar du kan du alltid testa hemma så du vet, men tänkt på att varje gång du öppnar termosen för att kolla till den så släpper du in varm luft och därmed kortar ner kyltiden.
Men som sagt, för att veta om den är kass: Först tittar man på den. Ser den ok ut luktar man på den. Luktar den ok får man ta och smaka en liten bit (man blir inte sjuk). Smakar den ok så stek upp den och njut. Ta det från en kock (annat yrke nu). Och tro inte att det görs annorlunda på restauranger.
 
En tjälknöl håller sig i alla fall ca 10 dar på sommarfjället. Om man kan hitta någon rävsäker förvaring kan den ju hållas ky ld i en sjö på nattetid n.
 
Intressant!

"Tjälknöl" låter som en bra idé... smaskens!
Den BORDE klara sig i flera dagar om det är svalt.

Jag brukar ha med mig torkad skinka av valfritt "medelhavskt" slag, i skivat skick, å det är gott.

När jag läste rubriken så väktes en fundering om att ta med sig en välmarinerad entrecote som man tillreder över eld, och snålvattnet rann till... det skall jag nog göra nästa gång... för någon av de första nätterna, och inte efter en vecka i ryggsäck förvisso.

Jag har ju gärna med mig vispgrädde för det klarar sig länge om det är svalt.
"svalt" understryker dock ett problem och det är att även om det är svalt på fjället så kommer en solig dag att värma upp ryggsäcken. Att linda in en stek i sovsäcken låter därvidlag som väldigt spännande :)

Stekaren
 
Jag vill slå ett slag för rökt kött även om jag kanske frångår ämnet en aning. Underbart gott och hållbart..

Mvh // Johannes
 
Bästa är att först salta (salta på och låt ligga över natten) och sedan röka köttet. Vill man kan man sedan hänga det på tork. Funkar bäst ute på tidig vår, men går också alldeles utmärkt att göra i köket. Håller sig förvånandsvärt länge. Vi brukar använda ren eller älg, antar att hyfsat magert nötkött också kan funka.
 
Sen finns ju varianten med gammaldags färskt kött. Låt maten komma till dig. I sb m Öl-utb köpte vi en ren för slakt på plats. De stackars lärarna brukade få nöja sig med fillén. Även det fick gå. Rödvin och gräddsås gjorde det inte sämre. Glödbakade potatis smaskens.
 
Jag tror att tjälknölen kan funka på vandring om den inte är för röd och fuktig. Ännu bättre borde nog vara att lägga steken i marinad /saltlag innan man steker den helt klar i ugnen. Visst blir det torrare men jag tror steken håller sig bättre på det sättet.

Skickat från mobilen
 
Sen finns ju varianten med gammaldags färskt kött. Låt maten komma till dig. I sb m Öl-utb köpte vi en ren för slakt på plats. De stackars lärarna brukade få nöja sig med fillén. Även det fick gå. Rödvin och gräddsås gjorde det inte sämre. Glödbakade potatis smaskens.
Med en någorlunda tam ren kan man ju då också få maten att bära resten av packningen åt en ;D.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg