Staloloukta till Saltoloukta - god tur eller dumhet?

Hallå där,

jag funderar på en liten tur vecka efter midsommar, och undrar vad ni fjällrävar (skall alltså uttydas som männskor med raska ben, glatt humör och god erfarenhet av fjällvärlden, inte anhängare av ditten eller datten friluftsutrustningsmärke) tror om möjligheterna att hinna med rubrikens sträcka på 7 vandringsdagar? Vi har tidigare knatat genom Sarek i ngn sorts nordvästlig -sydöstlig riktning (Akka- Kvikkjokk var det nog) och sist det begav sig blev det Narvik - Keb, så nog kan vi gå, men några riktiga Sarekspecialister kan vi inte titulera oss.

Vi tänkte försöka undvika omvägen Rapadalen ner mot sydöst o sen Kungsleden rakt norrut, och gina mer direkt? Låter det sig göras?

Tacksam för alla tips och åsikter.

Ha de bra i skogen!

Stefan
 
StefanN; sa:
Hallå där,

jag funderar på en liten tur vecka efter midsommar, och undrar vad ni fjällrävar (skall alltså uttydas som männskor med raska ben, glatt humör och god erfarenhet av fjällvärlden, inte anhängare av ditten eller datten friluftsutrustningsmärke) tror om möjligheterna att hinna med rubrikens sträcka på 7 vandringsdagar?
Om ni t.ex. går genom Pastavagge och åker båt från Rinim till Sitojaurestugorna så ska det inte vara några problem. Då bör ni kunna klämma in en vilodag också.
Vi tänkte försöka undvika omvägen Rapadalen ner mot sydöst o sen Kungsleden rakt norrut, och gina mer direkt? Låter det sig göras?
Ja, då går man lämligtvis via Pastavagge. (Staloluokta - Alajaure - Alkajaure - Alkavagge - Kuopervagge - Smaila - Pielavalta - Pastavagge - Rinim - Sitojaure - Saltoluokta).
Det finns andra möjligheter också, t.ex. förbi Pierikjaure och Slugga men då får ni pinna på litet mer. Det går dock att hinna på sju dagar.

På Fjälltur av Claes Grundsten beskriver ett antal möjliga färdvägar, bl.a. ovanstående. Personligen så rekommenderar jag Pastavagge.

Det enda riktigt knepiga vadet är Tjågnårisjåkåtj (Tjågnårisjågåsj). Där kan ni bli tvungna att söka er ner mot utflödet. Om ni går såpass tidigt som ni tänkt så bör den klassiska snöbryggan över jokken vara kvar och i gott skick. Nackdelen med att gå såpass tidigt är att ett par andra jokkar kan vara litet knepiga beroende på hur vattenflödet är men det ska normalt sett inte vara några större problem.
[Ändrat av haskell 2005-05-10 kl 17:55]
 
Visst går det.

Hej!

Jag har gått sträckan Staloluokta - Tarraluoppal - Sarvesvagge - Neitarieppvagge - Alkavagge - Smaila - Pastavagge - Sitojaure - Saltoluokta.

Visserligen på 10 dagar, men det berodde på att vi ville göra sidoturer och lade in vilodagar.

Det är en bra tur, som gör att man får uppleva både Pajdelantas mjuka kullar och Sareks centrala delar, med en höghöjds-(nåja... )sträcka, Neitarieppvagge.

Inga särskilda svårigheter. Bara kul.

Tycker du att den sträckan verkar bra - hör av dig igen med fler frågor.

Mvh Bert
 
Jag har gått Staloluokta-Tuottarstugorna-Sarvesvagge-Niejdariephvagge-Alkavagge-Mikka-Pastavagge-Kungsleden till Saltoluokta. Kan varmt rekommendera denna sträckning. Niejdariephvagge är en trevlig tvärdal med grann utsikt över Pårtemassivet och Luottolako.
Vi tog nio dagar på oss och stressade inte direkt, gick varje dag men under två mil.
http://hem.bredband.net/oladexe/Vandring/Sarek -02/sarek02.htm

3 svar på en halvtimme-deru!

/ola
 
Missade tiden...

StefanN; sa:
Hallå där,

jag funderar på en liten tur vecka efter midsommar,.....

Gick i trakterna vid den tiden i fjol. Mycket snö på höjd. Neitarieppevagge kan kanske bli ett krux.

Men då kanske man tar alternativet Alkavagge direkt istället, utan att gå via Sarvesvagge. Kan dock vara blött och eländigt kring västra mynningen.

Mvh Bert
 
Kolla snöläget!

Jag och en kompis skidade i princip samma sträcka i påskas. Då tog vi oss på 7 dagar från foten av Sulitelma (c:a 1.5 mil väster om Staloloukta)till Saltoloukta via Rapadalen och då hann vi med en vilodag utan att förta oss.

Så det borde inte vara några större problem för er att hinna om ni inte är åtminstone hysat tränade. Det enda frågetecknet skulle väl vara hur mycket snö som ligger kvar på högre höjd. Det har ju varit en snörik vinter där uppe och de har t.ex fortfarande en bra bit över en meter med snö uppe i Riksgränsen. Om bäckarna är överfyllda med vatten kan det ju bli en hel del tidsödande vad som drastiskt kan dra ner tempot.

Fast det är ju klart att om det går lite långsamt kan ni ju enkelt spara en dag om ni går upp mot Sourvadammen istället som en tänkbar reservplan.

/ Stefan
 
Rakt österut!

Den rakaste vägen från Stalo till Salto är rakt österut:
Från Stalo, följa den avlånga sjön Alajaure fram till Alkajaure, roddbåt till Alkavare kapell, Alkavagge till Smailaträffen, söder om Sarekmassivet, Pielavalta, Kukkesvaggebron, mellan Slugga och Vuoures, Högplattån söder om Pietsaure, förbi samevistet i Pietsaures östra ände och ner till Salto.

Beskrivning av sträckan hittar du på min hemsida om du lägger ihop dag 1-4 från min ensamvandring i Sarek 2003 med dag 6-9 från min ensamvandring i Sarek 2001. Det blir ju i och för sig 8 dagar men då tog jag det väldigt lugnt, så att gå sträckan på sju dagar är inget problem. Sträckan är drygt 9 mil, fin stig till stora delar. Den enda riktigt jobbiga delen är förbi renvaktarstugan mellan Niento och högplattån vid Pietsaure, blandning av sumpmark och block/moräntärräng. Annars en mycket fin vandring.

default.asp')
Lycka till! ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Mercí!

Tackar tackar. Jag blev snarast skärrad (fast på ett bra sätt, typ) över mängden och detaljgraden i svarsfloran - en rad bra turförslag. Min egen sega responstid har berott på att jag kände mig tvungen att försöka leta upp en ordentlig karta över området i lådorna (turförslaget hittade jag på med en mkt simpel översiktskarta och insikt om att det gick att åka helikopter till Stalo. Helikopter verkar ju tufft.), men har misslyckats skändligen. Sarekbladen sen sist verkar ha försvunnit dit kartor färdas när de dör, och sånt gör det lite svårt att att tillgodogöra sig alla finurliga turer (för oss vanliga dödliga som inte kan dalgångarna i Sarek som ett rinnande vatten alltså). Men det löste sig ju galant med hjälp av Claes förnämliga hemsida och tillhörande kartor! Tackar!

Någon som känner till någon annan bra översiktskarta över Sarek på nätet, gärna med zoom-funktion?

mvh
Stefan
 
Köp ny karta!

Mitt råd är att du tar dig till en kartbutik. Du kommer att behöva en ny karta ändå (det lät som att det var längesen du sist använde Sarek-kartan). Man ska ju alltid ha en fräsch, uppdaterad version.

(Avdelningen självklara tips... Nåja, det bjuder jag på)

Helikopter till Staloloukta är en höjdare - om vädret är bra!!! Underbart att se fjällen från ovan.
 
Det går allt sämre...

Jotack Petra, nog hade jag tänkt skaffa mig en karta innan jag begav mig in i fjällvärlden. Men tack för tipset ändå.

Tyvärr har det visat sig att Lapplandflyg inte kommer igång med sina turer Kvikkjokk - Stalo så tidigt som vi vill åka (söndagen 26 juni; vissa av oss måste vara på plats på jobbet igen påföljande måndag, så det är lite tajt), så just nu har det gått lite stå i planeringen.

Problemet är förstås att senaste hemfärd rimligen är eftermiddagsflighten Gällivare-Arlanda söndagen 3 juli. Att under den veckan klämma in lite roligare fjäll (jag har hört mkt gott om Padjelanta, samtidigt som Sarek lockar igen) byggde i min föreställningvärld på helikopter in, annars stjäl ju gärna inmarschen ett par dar. Får se hur det blir med det här.

Om ngn sitter på en lysande lösning på hur man tar sig till Stalo snabbt och lätt den 26 juni så mottages tips tacksamt.

mvh
Stefan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
olahan Staloloukta - Saltoloukta Fjällvandring 3
Walters Staloloukta-Alkavare Fjällvandring 3
Charlotte_LL Staloloukta och västerut? Fjällvandring 5
Krillan staloloukta-sarvesvagge Fjällvandring 15
Sebtor Sylarna: Slottsdalen till Syltjönna? Fjällvandring 0
trocazero Blåhammaren till Enafors tidsuppskattning Fjällvandring 9
haiwa Nikka till Pårrras Fjällvandring 0
Ankarby Vägen till galdhöpiggen Fjällvandring 6
Wotan88 Sarek Suorva till Kvikkjokk. Fjällvandring 2
Rookie3 Vandringssällskap från Abisko till Nikkaloukta 4-9 Augusti? Fjällvandring 2
EdvinL1 Vandring till Labyrintgrottan Fjällvandring 0
Sverigesnationalparker.nu Darreluoppal till Vassjabakte Fjällvandring 0
Mediumviktsvandraren Bårddetjåhkkå till Kungsleden Fjällvandring 1
Gubben på Udden Rapadalen till Skierfe Fjällvandring 13
NN Sulitjelma till Ritsem Fjällvandring 9
CeciliaHG Sylarna till Nedalshytta NORR om sylmassivet Fjällvandring 3
oskar_thulin Söker vandringskompis till Sarek-tur i mitten av augusti Fjällvandring 8
PlåsterPelle Bussgods från Stockholm till Abisko Fjällvandring 2
Johnny_b Mattor till gasdriven myggapparat Fjällvandring 1
Ute-P Från Mavas till Tjoarvihytta Fjällvandring 4
såg Hur lång tid skulle de ta att gå från Abisko till Kvikkjokk Fjällvandring 15
Ictory Från bårddetjåhkkå till sarektjåkka Fjällvandring 0
GustavOh Vilken väg till Álggajávvre? Fjällvandring 12
GustavOh Biljetter till fjällvärlden 2024 Fjällvandring 230
Wotan88 Riksgränsen-Likta-Alip Duvrras-Vassejiekna-Vassecohkka-Trollsjön-Gearggecorru-Guoblavaggi-Boazcohkka-Vuolimus Hoiganjarrvi-vidare till siellacohkka Fjällvandring 4
Stordrulen "Svårt att nå ut med information om fjällfaror till ovana vinterbesökare" Fjällvandring 1
RosalieK Hur svår är vandringen aktse till skierfeklippan? Fjällvandring 6
såg Låkkatjåkka till Abisko Fjällvandring 12
KohiNoor Östra till Västra Unna Reaiddavaggi? Fjällvandring 26
HUFFEBOY Resa till Kvikkjokk Fjällvandring 50
såg Är det många som går från Abisko ner till Vakkotavare Fjällvandring 9
Materialaren Vandringsbetraktelser i relation till Kvenslers ’Sarek’ Fjällvandring 3
k elias Enafors till Storlien eller andra hållet? Fjällvandring 3
Skutter Sovsäck till Sylarna runt - Augusti / september Fjällvandring 8
lovikkavanten Alternativ väg till Skerfe från Sitoälvsbron? Fjällvandring 2
Ireneolofssontelia.com Vandring Stensdalen till Skaftet/Gaise Fjällvandring 1
Palmin Bussgods från Kiruna till Saltuloukta Fjällvandring 0
Jockan Transport kiruna till abisko Fjällvandring 4
HellenS Treriksröset till Abisko via Geppohyttan & Rostahytta Fjällvandring 3
EssetS Vandra norr om Riksgränsen till Björkliden Fjällvandring 5
barasara Rutt från Sverige till Norge (Narvik eller Bodö/Sulitelma/Sulitjelma) Fjällvandring 9
JannicaBonn Kvikkjokk till Saltoluokta - transport tillbaka till parkerad bil Fjällvandring 7
Andreas123456 Resa till Kungsleden Fjällvandring 5
Jesper1972 Hur långt ut från Abisko, till första tältplats ? Fjällvandring 10
bridal123 Köpa renkött på vägen till Suorva Fjällvandring 20
Jesper1972 Abisko till Vakkotavare, via Unna Allakas (eller inte ?) i Augusti Fjällvandring 9
Elvah Vad bräcker Rapadalen The Dark Side? Ge mig tips på ställen folk inte vill till Fjällvandring 26
HellenS Treriksröset till Abisko Fjällvandring 8
libo475 Låkktjåkka till Kårsavagge västra leden tältplats Fjällvandring 3
Slitvargen Från Sarvesvagge till Kvikkjokk Fjällvandring 3

Liknande trådar