• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Stängt mitt på blanka varda'n

För det är då folk har tid att åka och handla... För min del skulle affärer gärna kunna öppna först klockan 13.00 på vardagar.

Där håller jag faktiskt med lite grann, för de av oss som jobbar så är det fullkomligt meningslöst att butikerna har öppet mellan 9 och 16 för då är vi på jobbet. MEN, anledningen till att butikerna har öppet då är troligen bland annat:

- Pensionärerna handlar på dagtid, likaså de som är föräldralediga och troligen också många arbetslösa och långtidssjukskrivna

- De behöver i vilket fall som helst ha personal där som tar emot leveranser och plockar upp på hyllorna, då kan de lika gärna ha öppet (merkostnaden blir marginell)
 
... tydligen så har vi olika syn på hur en kapitalistist ekonomi fungerar.
Eller också har vi olika uppfattning om vad "klaga högljutt" betyder.

..tror du på allvar att handlare har öppet för att de vill gå med förlust? Varför tror du de har öppet sena kvällar och söndagar?
För att de inte vågar annat när konkurrenten har det. Ekonomiska beslut är inte alltid så rationella som gärna vill tro. Det har vi ju fått tydliga bevis på den senaste tiden.
 
Vad gäller buitiker så finsn det ju några krafter som tyvärr om de får verka fritt ger en massa dygnetruntöppna stoprmarknader med stora P-platser.

Om vi å ena sidan har en mängd olika specialistbutiker och å andar har en stormarknad. vart går folk? Trots att de antagligen får bätter service hos specialistbutikerna så är det stormarknaden som kniper kunderna.

Sen har vi två butiker på en ort, det enda som skiljer dem åt är att den ena stänger kl 19 och den andra 23 (ka den har även öppet söndagar) samt att den som stänger tidigare har en halv procent lägre priser. I det läget kommer tyvärr den kvällsöppna att vinna då den som har haft ett behov efter 19 några gånger även kommer gå till den kvällsöppna inna kl 19.

Så, javisst, det saknas rationalitet. Men det är också ganska mycket hos oss konsumenter.
 
Där håller jag faktiskt med lite grann, för de av oss som jobbar så är det fullkomligt meningslöst att butikerna har öppet mellan 9 och 16 för då är vi på jobbet. MEN, anledningen till att butikerna har öppet då är troligen bland annat:

- Pensionärerna handlar på dagtid, likaså de som är föräldralediga och troligen också många arbetslösa och långtidssjukskrivna)
Det är nog i din hemstad... I Götet lyder ekvationen "du har bråttom=tre pensionärer o en föräldraledig framför dig i kön".

Vättlefjäll, som ALLTID daghandlade på sin pappaledighet.