Spötäckning

Har tidigare mest spinnfiskat, men använt ett flugspö i klass 6, för specifikt fiske, utan att direkt trilla dit på metoden. Sett den mer som en praktiskt användbar metod (bland andra)i vissa situationer.
Så har det pågått sen 1989.

Men eftersom man är påverkbar fortfarande, ändrades min inställning till flugfisket (radikalt) efter en fiskeresa tillsammans med en arbetskollega, till Jämtland.

Vad jag upptäckte, efter rätt vägledning, är förmodligen överflödigt att gå närmre in på i detta forum. Men nytt spö införskaffades och jag gick från klarhet till klarhet.

Provkastat många olika fabrikat/modeller/spöklasser, för att komma fram till vad jag egentligen behöver, för att täcka upp mina återkommande fiskevatten.
Lätt är det att ramla dit i prylraseriet, men jag har stålsatt mig att gå lugnt fram i mina inköp.

Sitter nu inne med ett #2-spö, ett #5-spö och står i begrepp att införskaffa ett #8-spö, tror jag.

Trevligt att höra hur ni Utsidare har lagt upp er spötäckning, för ert aktuella fiske och lite tankar om detta.:)

/Björn
 
Nästan samma

Jag har oxå köpt på mej lite olika klasser på mina spön.

Min 3:a kör jag för bäckar, åar och tjärnfiske. Det är ett ST.CROIX på nånstans mellan 7 och 8 fot. Helt underbart att fånga röding och öring i 3-4 hektos klassen på. Även abborre är kul att ta på detta spö.

Nästa spö är en Sage 5:a på 9 fot och det spöt har jag inte hunnit prova ännu men tänkte fiska öring och regnbåge i sjöar med det.

Mitt tredje är en Blackmaster 8:a på runt 10 fot som passar för havsöring och gäddfiske. En riktigt kastkanon när det blåser men samtidigt ganska mjuk för att drilla fisk på.

/AA
 
Oj, oj...

då kör vi då:
- 7 fots klass 3-4 spö
(Egenbyggt, IM6-klinga, enbenta snakeringar, floor-grade handtag, nickelsilver sliding rings, rullfäste i kork),används i mindre bäckar och åar, när jag vill utmana mig själv så prövar jag även i större vatten

- 8 fots klass 4-5
(Egenbyggt på graphite II klinga, Titannitrid snakeringar, floorgrade handtag, Landmark rullfäste)
mitt tidigare torrflugespö, samlar mest damm numera

- fyrdelat 9 fots klass 5-6
(Loop Adventure klinga, Titannitrid snakeringar, egentillverkat träinlägg i rullfästet, Struble rullfästes detaljer)
ska väl egentligen funka som ett allomtäckande "resespö" men jag byggde det mest för att prova klingan, det är ett ok spö, fast jag använder det sällan...

- tredelat 10,5 fots klass 6-7
(Tri Cast T800-klinga, keramiska Fuji ringar, Landmark-rullfäste med fighting butt) Gäddpåk, om jag fiskade i havet skulle detta spö vara en aspirant, samlar damm numera, väger en hel del och har inte en chans mot mina två favvospön:

- Sage 490 RPL GIII, mitt absoluta drömspö för torrflugefiske, kompletteras vanligtvis av en Loop 1,5 samt en sydd SA Ultra 3 lina + lite andra speciallinor

-Sage 596 RPL GIII, mitt allroundspö, klarar ALLT mitt fiske, har en Loop 2:a som partner, och en SA Longbelly sjua eller ett antal olika sydda linor,

596 och 490 är de spön som jag anväder mest, de täcker upp varandra väldigt väl, mina resterande påkar har "suttit på Bänken" ett bra tag nu...

/Anders B
[Ändrat av brook 2001-12-20 kl 11:34]
 
Hur...

allround, är din 596:a?
Drillar du lax och havsöring i Luleälvens nedre del, med detta spö, brook?

/Björn
[Ändrat av Graip 2001-12-20 kl 22:09]
 
Nja...

har aldrig fiskat Lax eller Havsöring i Luleälvens nederdel, men om jag skulle vilja det så misstänker jag att jag skulle använda ett 12'3 fotsspö...men som sagt, jag fiskar inte Lax eller Havsöring i Luleälvens nederdel (ännu?)

Tror att man kanske(?) kan dra paraleller med jakt; mitt fiske är liknande småviltjakt/fågeljakt, till skillnad mot Lax/Havsöringsfiske som kan kopplas ihop med storvilt/älgjakt i min liknelse...man jagar inte hare med en Remington 30-06:a, likväl så jagar man inte heller en älg med en Beretta Ultralight 12:a, men för deras avsedda ändamålsenliga byte så är de oslagbara instrument...hoppas att jag inte har allt för mycket fel i mitt val av exempel.

Men till det flugfiske som jag bedriver så är 596:an hur bra som helst, utvadad, i flytring eller på torra land.

/Anders B
 
Bra...

liknelse brook:)

AA, har du drillat tillräckligt med fisk med din 8:a, för att säga att den räcker, eller skulle du i dagsläget valt en 9:a till detta fiske?
Är själv tveksam.

/Björn
 
Om du syftar på mitt klass 8 så har väl kanske 250 fiskar fått ge vika för det. 90% är regnbågar mellan 5hg och 4kg och sjööring men jag har provat det i havet vid inte allt för blåsigt väder och det gick fint. Mycket av sjöfisket med detta spö har dock ägt rum under skånska väderförhållanden med massor av vind men det kan ju blåsa ännu mer vid havet.
Har aldrig fått varesig gädda eller havsöring ännu (på fluga) men jag har kastat med riktigt STORA flugorutan problem. Sen är det ju bara nån månad tills man kan vada ut och ställa sig och prova havsöringarna.

Jag kan därför inte riktigt rekommendera klassen till just havsöring och gädda ännu men jag tror att det kommer funka fint i inte alltför blåsigt väder.

/AA

[Ändrat av AA 2001-12-21 kl 18:50]
 
Är...

det i syfte att få tips på ett lämpligt spö som du undrar detta eller är det i "Sage Katalog-SM" syfte som du undrar?

Nåja, det spö som jag ville ha i detta fallet tillverkas inte längre (tror jag iaf...) det var ett 12'3 eller om det var ett 12'4 i Graphite IV, ska kolla lite....Häpp, nu hittade jag det: det "heter" tydligen 8124-GIV, alltså ett tredelat, klass 8-9, 12 fot och fyra tum långt spö som använder Graphite IV i klingan.

Detta spö är lite grand av ett specialspö, det går nämligen att kasta både enhands och tvåhands med det.

Detta spö tillsammans med en Loop 2W skulle i mina ögon göra en väldans bra kombination, men som du kanske förstår av mitt förra inlägg så är jag inte för tillfället intresserad av Lax/Havsöringsfiske eller dylikt, men om jag skulle vilja fiska Lax eller Havsöring på tidigare nämd plats, så skulle detta spö ligga bra till.

Kom just på att det fanns (finns?) ett Loop Adventurespö som var 12'4 åxå som jag provat på en mässa, och det var även det ett "skönt" spö.

/Anders B
 
Nja...

funderade om du möjligen hade ett annat fabrikat i åtanke. Men där bedrog jag mig:).

Hursomhaver, inget fel att specialisera sig.

/Björn
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg