sovsäcksutveckling?

Har grunnat på en sak i några år nu. Går det inte att integrera sovsäcken med liggunderlaget, och dessutom göra den i två lager så man kan använda den i olika temperaturer?
Den del av sovsäcken som man ligger på gör ju ändå ingen större nytta när den pressas ihop av kroppstyngden.
De eventuella nackdelar jag kan se skulle vara att det blir ett bylsigt föremål att rulla ihop och komprimera, och att om man är en mycket rörlig sovare, kan vakna upp med liggunderlaget ovanpå sej. Men det senare innebär ju ingen försämring egentligen gentemot nuvarande system, man rullar ju bara av liggunderlaget ändå...
Nä jag ska banne mej göra en prototyp å testa i sommar. Hejhopp!!
 
Vet inte om du känner till företaget Warmlite i usa. De tillverkar förutom extremt lätta tält även en dunsovsäck som är i två delar precis på det sätt du beskriver, dessutom finns den i en modell med en inbyggd dunluftmadrass. Priset är dock inte speciellt tilltalande.

Titta på
http://www.warmlite.com

Rab gör en dunsovsäck(Top Elite) utan fyllning i den undre delen av sovsäcken, precis av den anledning du beskriver. Fyllningen komprimeras ju då man ligger på den och ger därför inte speciellt mycket värme...(speciellt dun). Sovsäcken väger 550 gram och har en rating på 0 grader celcius.

En recension på Rab Top Elite har du på sidan
http://www.backpackinglight.com/index/12/

Ett problem med denna konfiguration är förstås om sovsäcken följer med då man vrider sig i den. Då blir ryggen exponerad. Samma problem om man glider av liggunderlaget (om man inte får plats med det inne i sovsäcken). Vore trevligt om man kunde fästa liggunderlagt i sovsäcken på något sätt.

Berätta gärna hur det går om du bygger något eget.

/Johan
[Ändrat av jompal 2002-05-21 kl 10:46]
 
Finns redan

I helgen var jag ute och tältade och en i sällskapet hade en sovsäck av märket Macpac. Denna sovsäck saknade stoppning under och var gjord för att stoppa liggunderlaget/Thermarestet i, såg riktigt smart ut. Generalagent för Macpac i Sverige är Kajaktiv. http://www.kajaktiv.se
 
Samma tanke

Är det fler som tvätter dunsäckar nu på våren?
Jag har också samma tanke, skall kolla om jag kan
"baxa" över dunet från botten till framsidan.
Sen kanske det går att fixa nåt med kardborrband
eller nåt. Labba på och berätta när ni har den
perfekta lösningen.
Anders S
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg