När det talas om spritkök eller matlagning över öppen eld så klagas det alltid över hur svårt det är att få bort soten från kastrullerna. Men varför bry sig?
Är det sant att sotet försämrar värmeledningsförmågan tillräckligt mycket för att det i praktiken skall göra någon skillnad? Eller är det tvärt om? Har någon gjort något test och jämfört? Om sotet inte går att skrubba bort behöver man inte vara rädd för att det ska smutsa ner andra grejer heller, ifall det är vad som oroar.
Eller är det bara utseendet som folk bryr sig om? Själv tycker jag en använd sotig kastrull ser mycket trevligare ut än en som är blank! Det är självklart en smaksak, men är det då värt allt slit och gnäll?
Är det sant att sotet försämrar värmeledningsförmågan tillräckligt mycket för att det i praktiken skall göra någon skillnad? Eller är det tvärt om? Har någon gjort något test och jämfört? Om sotet inte går att skrubba bort behöver man inte vara rädd för att det ska smutsa ner andra grejer heller, ifall det är vad som oroar.
Eller är det bara utseendet som folk bryr sig om? Själv tycker jag en använd sotig kastrull ser mycket trevligare ut än en som är blank! Det är självklart en smaksak, men är det då värt allt slit och gnäll?