Om det blir för torrt har man torkat för länge. Det ska inte vara "torrt som fnöske" (fnöske är f.ö. ganska segt.
Det är just det som är det svåra med torkning, att få bort lagom mycket av vattnet. Och med rätt hastighet.
Torkar man för långsamt kan det hinna bli otjänligt innan det blivit torrt, torkar man för fort så blir det torrt utanpå och fuktigt inuti och sen när fukten sprids i hela så blir det kanske för fuktigt på ytan.
I Puhonys bok finns det många recept på torkning av olika frukter och grönsaker och det är olika metoder för nästan allt. Vissa grejer torkar man i flera steg, t.ex.:
70 grader i en timme för att få torrt på ytan
50 grader i 8 timmar för att få ner fukthalten
60-70 grader i ett par timmar för att få ur den sista fukten
Det är med andra ord inte "bara att torka" grejerna.
Det är just det som är det svåra med torkning, att få bort lagom mycket av vattnet. Och med rätt hastighet.
Torkar man för långsamt kan det hinna bli otjänligt innan det blivit torrt, torkar man för fort så blir det torrt utanpå och fuktigt inuti och sen när fukten sprids i hela så blir det kanske för fuktigt på ytan.
I Puhonys bok finns det många recept på torkning av olika frukter och grönsaker och det är olika metoder för nästan allt. Vissa grejer torkar man i flera steg, t.ex.:
70 grader i en timme för att få torrt på ytan
50 grader i 8 timmar för att få ner fukthalten
60-70 grader i ett par timmar för att få ur den sista fukten
Det är med andra ord inte "bara att torka" grejerna.