Slipa köksknivar

Tormeks handbok

Tormeks handbok finns att hämta hem från Tormeks hemsida. http://www.tormek.se/index_se.htm . I menyn finns ett val för att nedladdning av handboken. Hela eller i delar. 147 sidor med tips om slipning/bryning av olika verktyg. I och för sig anpassat för Tormeks maskiner, men mycket är allmänt

/Lod
 
Slipa, bryna, strigla -det avgörande är ju vad kniven skall användas till. För köket och charken är det ju bara bra med lite råegg -ger en "sågande effekt". Vill man däremot ha en ytterst skarp, rakbladsvass egg, får man vackert gå igenom hela proceduren. Om det sedan är ändamålsenligt eller ej är en annan fråga. Själv hatar jag slöa knivar och sätter lite prestige i att hålla dem vassa, vilket kanske är överdrivet och fånigt ibland, men så är det.

/K
 
carvingkimbo; sa:
Slipa, bryna, strigla -det avgörande är ju vad kniven skall användas till. För köket och charken är det ju bara bra med lite råegg -ger en "sågande effekt". Vill man däremot ha en ytterst skarp, rakbladsvass egg, får man vackert gå igenom hela proceduren. Om det sedan är ändamålsenligt eller ej är en annan fråga. Själv hatar jag slöa knivar och sätter lite prestige i att hålla dem vassa, vilket kanske är överdrivet och fånigt ibland, men så är det.

/K
Jag hoppas du inte menar att styckare inte behöver vassa knivar. Är det någonstans man behöver skärpa är det där. Fast det är klart, att striglar gör de inte av praktiska skäl. Med ett brynstål blir kniven ändå mycket vass. Ofta är det bättre att bryna ofta och snabbt till vass egg, än sällan till supervasst, den håller inte länge.

/Hans

/Hans
 
Jo, visst behöver slaktare vassa knivar, men den typ av skärpa de vill ha är inte samma som t ex en som snidar i trä. Prova att raka dig med en "slaktarkniv", det går säkert bra, men du lär inte se vacker ut i ansiktet nästa dag.
En riktigt vass rakbladsegg sugs lätt fast i mjuka, sega saker som kött, bröd o sånt, varför en "sågande" effekt (råegg) kan vara att föredra.

/K
 
carvingkimbo; sa:
Prova att raka dig med en "slaktarkniv", det går säkert bra, men du lär inte se vacker ut i ansiktet nästa dag.
/K
Sant, men rakblad och rakknivar är ju dessutom mycket tunnare. Dessutom handlade ju ursprungsfrågan om köksknivar.
Skillnaden i användningsområde visar ju sig dessutom på eggvinkeln. Om man skall tälja krävs en liten eggvinkel och ett ganska mjukt kolstål för att den skall bli mycket vass. En kökskniv skall tåla ben mm utan att eggen knäcks. Därför är vinkeln större. Rostfritt stål ger också sämre skärpa än kolstål.

/Hans
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg