Skrik vs. access --- Onödiga kommandon

Hej!

Vid accessfrågor anges ibland klättrarnas skrikande som ett störande moment av de kringboende. När man klättrat en del i större berg upptäcker man att detta skrikande inte är till någon nytta; det hörs i alla fall inte. Jag klättrade i somras i Dolomiterna (underbart). Det var tämligen tyst runt ikring trots att flera replag klättrade samtidigt.

Vid eftertanke så inser man att många kommandon är onödiga. Man rapporterar normalt beteende istället för avvikelser. Speciellt gäller det då förste- och andreman är åtskiljda på berget. Står man intill varandra så behöver man inte skrika; det hörs ändå.


Del 1: Onödiga kommandon
Lägg av - Säkringsmannen kommer till den tänkta standplatsen och bygger den. När han känner sig säker vill han skrika "lägg av". Det kanske spar några sekunder på en liten klippa (så andreman kan knyta sina skor) men inte på en lång led. Han bör istället göra allt klart och sedan gå till läget att säkringen är klar.

Rep slut - Varför behöver försteman veta det? Han torde märka att repet inte går att ta hem mer. Bättre att agera/skrika om repet fastnar vilket förmodligen är mindre vanligt än att allt går som det ska.

Säkring klar - Det kan ju förvisso vara bra för andreman att veta, men när repet är uppsträckt så skall säkringen vara klar. Andreman kan provdra i repet för att se om det finns någon som håller mot om han är osäker. Annars kan ett sträckt rep betyda att försteman har fallit utom synhåll men det torde komma ett ordentligt ryck i repet vid fallet.

Jag klättrar Klart som f-n att han klättrar när säkringen är klar. Eller efter han har rivit standplatsen.

Rep fritt - Vid firning torde det framgå ganska snart att han där nere har släppt repet.


Del 2 - Utbildningsystemet
Vad får man idag lära sig på en klätterkurs? Finns det någon god instruktör som praktiserar ovanstående system eller liknanade även för de små hemmaklipporna? Med utbildning i tyst klättring så kanske en del accessfrågor kan undvikas/lindras så vi får behålla klippor som t.ex. Gritstoneberget på Tyresöhalvön i Stockholm.


/Örjan :-D
 
Håller fullständigt med om att det gormas rätt mycket i onödan. Det är inte bara närboende och andra ickeklättrare som störs, risken finns även att intillvarande replag uppfattar ett "lägg av" och tror att det är riktat till sig vilket kan leda till att någon lägger av sin försteman mitt i kruxet om man har otur. Men effektiv komunikation i ett replag är ändå mycket viktigt, det klart vanligaste man hör klättrare skrika till varandra måste trots detta vara "repatera!!!". Därför föredrar jag metoden på länken nedan. Den har sparat mig mycket strul på långa fjällturer.
 
Att föreslå(?) att man skippar "Säkring klar" och "Jag klättrar" uppfattar jag förstås som en provokation?

Håller med om att det gormas onödigt ibland, och att man måste klara sig någorlunda utan kommandon också, eftersom det ibland inte GÅR att höra varandra.

Att säga "Säkring klar" är dock inte bara en bekräftelse på att bromsen är inkopplad, det betyder också att man inte tänkt släppa för att knyta skorna i nästa ögonblick. Just dessa startkommandon kan ju dessutom oftast viskas (undantaget när andreman ska börja följa).
Lite tecken är inte fel att lära sig heller.
 
teoek; sa:
risken finns även att intillvarande replag uppfattar ett "lägg av" och tror att det är riktat till sig vilket kan leda till att någon lägger av sin försteman mitt i kruxet om man har otur.

Vänta nu, trots att jag inte har gått en klätterkurs, vet jag att man inte ska lägga av om det inte säkert gäller en själv.
 
Varför inte använda walkie-talkie? Då slipper man gorma över nejden och kan istället prata i vanlig samtalston. Det borde inte störa nån (hoppas jag).

Jag äger inga själv men har tänkt skaffa. Nån som har erfarenhet?
 
relevans?

pucko; sa:
Vid accessfrågor anges ibland klättrarnas skrikande som ett störande moment av de kringboende.

Tror denna diskussion har hamnat lite snett.
Vid accessfrågor kommer klättrares skrikande ofta upp, ja men då brukar det handla om diverse könsord och svordommar av olika slag som dessutom brukar skrikas betydligt högre än alla kommandoorden vid t.ex. fall.

Argumentet att vissa komandon som t.ex. "lägg av" minskar säkerheten och inte ökar den känns också lite konstigt eftersom det är ganska lätt att lägga till namnet på den som skall göra det för att undvika problem.

Som avslutning vill jag säga att man behöver ju bara skrika så högt att den andre i replaget hör och då är väll risken att de som bor i närheten eller vilka de nu är som stör sig på klättrarna inte hör dessa skrik.

/Benjamin
 
Olle H; sa:
Varför inte använda walkie-talkie? Då slipper man gorma över nejden och kan istället prata i vanlig samtalston. Det borde inte störa nån (hoppas jag).

Jag äger inga själv men har tänkt skaffa. Nån som har erfarenhet?

Jag har tänkt samma tanke. Tror att de har billiga små på Rusta eller om det var Jula. Borde ju fungera på de avstånd det handlar om i Stockholm.
 
Har använt radio på längre leder och det funkar OK. Dock är det lite bökigt om man kör hårda leder och det finns ju alltid riska tt falla och paja dom...

Hade dom på en tio repors led i Frankrike och det funkade bra att hålla kontakten med både mark och andra replag, bara man kommer ihåg att använda samma kanal ;)
 
Protest. Jag har argument mot samtliga av dina förslag, men redan den första faller ju, eftersom det var bland det dummaste jag hört (ursäkta, men det var det).

Citerar:
"Lägg av - Säkringsmannen kommer till den tänkta standplatsen och bygger den. När han känner sig säker vill han skrika "lägg av". Det kanske spar några sekunder på en liten klippa (så andreman kan knyta sina skor) men inte på en lång led. Han bör istället göra allt klart och sedan gå till läget att säkringen är klar."

Hur ska han kunna gå till "säkring klar" ifall han inte kan ta hem repet, eftersom andreman står där nere och bromsar allt vad han orkar? Börjar min försteman belasta repet så släpper då inte jag bromsen i alla fall... Hoppas _för guds skull_ att min säkringsman aldrig heller gör det!
Jag skulle aldrig komma på tanken att som försteman ens lägga av min andreman när han kommit till toppen och står brevid mig, ifall han a) inte bad om det, eller b) jag inte frågat ifall det är ok att jag lägger av.

Det finns en orsak till att dessa kommandon utvecklats. Det är bland annat för att de är svåra att blanda ihop (de låter olika helt enkelt), vilket gör dem lättare att särskilja om det hörs dåligt. Dessutom, om väder/vind gör att man inte hör orden alls kan man vid korrekt kommandogivning räkna sig fram till vilket kommando i ordningen det var som kom nu, eftersom de alltid kommer i en spcifik följd. Om man istället bara ska prata när något gått fel kan det bli ett himla massa ropande som blir helt omöjligt att gissa sig till, vilket ju lätt kan resultera i katastrofala följder.

Klättrar man på en känslig liten klippa som Gritstone får man bygga sin stand så att man kan sitta på toppen och tala med sin klättrare i vanlig samtalston. Det har inte grannarna något emot.


PS: Vill bara tillägga att kommandot "Repetera" är korrekt, men det är även "Säg igen". Vilket man använder beror på vilken skola man lärt sig radiokommunikation i, så var beredd på båda ifall du klättrar med någon okänd.
[Ändrat av lilla_my 2005-09-02 kl 15:32]
 
Re: relevans?

torpedo; sa:
Tror denna diskussion har hamnat lite snett.
Vid accessfrågor kommer klättrares skrikande ofta upp, ja men då brukar det handla om diverse könsord och svordommar av olika slag som dessutom brukar skrikas betydligt högre än alla kommandoorden vid t.ex. fall.

Som avslutning vill jag säga att man behöver ju bara skrika så högt att den andre i replaget hör och då är väll risken att de som bor i närheten eller vilka de nu är som stör sig på klättrarna inte hör dessa skrik.

/Benjamin

Jag tror tyvärr du har fel i dina påståenden. De som bor framför klippor, ta Gritstone som exempel, tycker inte det är kul att höra, lägg av, rep fritt osv varenda regnfria dag mellan mars och oktober. Det kan jag (faktiskt) ha viss förståelse för.

Man ska givetvis inte skrika onödigt högt men problemet är inte bara hur högt man skriker utan även riktningen. Ofta ropar rakt ut/snett nedåt från klippan, vilket då råkar vara precis i riktning mot husen i Gritstones fall. Sannolikt hör de boende ditt kommando lika bra som andremannen. Hur ofta ålar man ut över klippkanten för att få ljudet att gå närmsta vägen till andremannen?
 
Men just på Gritstone går det ju utmärkt att ordna standen så att man kan sitta på kanten och titta på sin andreman, tala rakt ned till denne i samtalston. Vad är problemet? Det allmänna "tänktentepåde"? Tänk efter i så fall, så att vi får ha ett fint berg kvar!
 
Re: Re: relevans?

Rabadab; sa:
Hur ofta ålar man ut över klippkanten för att få ljudet att gå närmsta vägen till andremannen?

För sällan, kanske? Jag är lite ironisk nu, men detta kan väl inte vara samma problem när man kör sport, och firar av från ankare istället för att ta sig upp på toppen? Jag menar, då kan man lättare skrika neråt en över en kant :)

För övrigt håller jag med Anna om Gritstone. Dessutom försöker i alla fall jag ordna standen så att det går att sitta vid kanten, för att kunna höra och (ibland) se andreman.

Det är annars många teorier om access. Är det någon som har lite undersökningar på vad boende runtomkring klippor verkligen stör sig på?

Kommandoord? Könsord? Felparkerade bilar? Fallande sten? Hammarslag mitt i natten? Kissande klättrare? Nedskräpning?

Har någon upplyst ev. irriterade boende om varför kommandoord används, och vad en möjlig följd kan bli om någon lägger av säkringen innan han/hon ska?
[Ändrat av fling 2005-09-02 kl 15:40]
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg