Vad som är ätlig respektive oätlig fisk handlar som framgått väldigt mycket om traditioner. Jag flugfiskar lite då och då i Glomma, Norges största älv, och har ibland ett formidabelt harrfiske. Vi brukar behålla någon enstaka som vi med nöje röker och äter. Många av de norrmän vi träffar rynkar på näsan och kallar våra 8-9 hektosharrar för "elvmört" Själva fiskar de bara öring.
Ett annat exempel är från mina föräldrars hemtrakter i Tornedalen. I mammas hemby har man alltid ätit gädda, i pappas hemby har man kastat den i skogen. Ca 10 mil mellan byarna, mammas hemby ligger längs Kalixälven och pappas längs Torneälven.
Det var det här jag menade när jag startade tråden. Hur tradition avgör vilken fisk man äter, tradition och annat som påverkar vad som anses vara ätbar fisk.
När det pratas om hållbarhet inom mat nu men den odlade laxen får inte stå till svars för vilken skit det är.