Skall även tilläggas att vi inte "glömt att kolla väderrapport".Hej. Inga problem. Här kommer en redogörelse med förhoppning att den skall minska skenande spekulationer.
Förutsättningar:
* Vi är inte en "skolklass" utan genomför en återkommande gymnasiekurs (naturguidning 1) vilket innebär att eleverna genomför vandringen som en avslutning av kursen som innehåller såväl teoretisk som praktisk förberedelse. Skillnaden är värd att markera då det annars låter som en vanlig "skolresa"
* 5 lärare på 17 elever. Vi som genomför kursen har genomfört den tidigare, i samma område vid samma årstid mellan 8-15 gånger tidigare (varav flera av oss även lett turer i området vintertid.)
* Vår utrustning är av mycket god kvalitet. (Dementi på någons tidigare kommentar om tältfabrikat där); genomgående Hillebergtält (2-4-manna), sovsäckar och utrustning från bl.a. Hagköfs/Lundhags, anpassade till årstiden.
Det som hände var, i kort, följande: Vi var på dygn 6 av planerade 8. Vi återvände till ett etablerat basläger sydväst om Hoken efter en dagstur med lätt packning upp till norska gränsen (för att förevisa rösningen av gränsen). Vädret under dagen var regnigt och småblåsigt och vi återvände med en relativt trött grupp. Då vi saknade mobiltäckning hade vi tagit ner en väderrapport från vår satellitenhet (samma dag) som angav en förväntad vindhastighet på 13knop (frisk bris) och fortsatt regn. Med den informationen gjorde vi kväll och la oss.
Under natten tilltog vinden och regnet var ihållande. Efter hand insåg vi att vi var på väg att få en situation men bedömde att det bästa vi kunde göra var att hålla alla säkra och varma i tälten så natten spenderades i skytteltrafik mellan tält som lagades, fixades, spändes och stenades. Elever flyttades ihop för att hålla sig varma i de tält som stod bäst till och var i bäst skick.
När morgonen kom tog vi beslutet att avbryta vandringen i förtid och återvända till vår utgångspunkt i Ramundberget (omkring 20km från vår position.) Vinden höll sig stadigt mellan 20-30 m/s och regn. Vi hade då, som vi såg det, två alternativ:
1. Att förflytta gruppen till fots vilket bedömdes som olämpligt eller direkt farligt då majoriteten hade helt slut på torra plagg, var trötta efter natten och förmodligen inte hade klarat att ta sig ner i den hastighet som skulle krävas för att alla skulle hålla värmen uppe (betänk vandring dyblöt i hård vind och regn)
2. Att tillkalla hjälp av fjällräddningen via satellitenhet (som alltid medförs) Bedömningen blev att vår situation var sådan att det var befogat.
Hade det rört sig om enbart oss lärare hade vi kanske brutit läger, stålsatt oss och marscherat ner, men då vi, som någon påpekat, även hade ansvaret för 17 unga människor tyckte vi att begäran av support var av nöden.
Vad lär vi oss av detta (för det ska man alltid göra)? Lita inte blint på EN väderrapport utan dubbelchecka. Nästa gång får någon hemma ha ansvar för att följa väder och kommunicera över satellitenhet om något oroande uppkommer i området.
I övrigt anser jag att vi handlat enligt gängse norm och anpassat oss relativt väl efter situationens krav. Alla nere igen, alla mår bra, och undantaget det sista dygnet har vi haft en fantastisk vecka med förevisning av gruvorna norr om Ramundberget, sedvanlig bestigning av Helags (via sydkammen) underbara elevpresentationer kring fjällflora/fauna, glada miner och en och annan smörstekt öring på trangian.
/Mats Eklycke.
Vi utgick ifrån befintlig information. Veckan inleddes faktiskt med att vi korrigerade planerad rutt och låg första natten i björkskog nere vid Mittån istället för vid Svaletjakke som planerat (detta på grund av rapport om vind upp mot 20 m/s).
Vi tog även ner rapporter från smhi och yr.no vartefter där vi hade täckning. Vid det aktuella dygnet, dock, hade sådan saknats och vi fick förlita oss på informationen som fanns att tillgå (från Garmin inReach).