Skillnad rand. resp.telemarkspjäxor.+ andra frågor.

Kan någon förklara för en nybörjare vad skillnaden är mellan en randoneepjäxa och en telemarkspjäxa. Borde man inte kunna använda en pjäxa till alla sorters bindningar?? Vad är carving resp. spann och dubbelspann på en skida. Var kan man köp billig beg. utrustning? Fungerar det bra med en randoneebindn. på ett par gamla slalomskidor? Varför denna märkesnojja på all utrustning?? Borde inte billiga märken vara ungefär i samma kvalitéklass.....tycker en fattighjon.
Tacksam för alla seriösa svar. //Nicke Nyfiken
 
Skillnad på randonné- & telispjäxor

Den största skilladen mellan randonné- och telispjäxor är att en randonnésko har stel sula medan telispjäxan går att böja i tårna. Det beror på att det är bindnigen som är ledad på en randonné bindning och rör sig när man går uppför medan en telis bindning sitter fast och böjningen sker i pjäxan.
 
Re Skillnad

Skillnaden mellan en randonnépjäxa och en telemarkspjäxa är att en telispjäxa kan böja sig vid tårna meddans en randonnépjäxa är stel i sulan (ser ut som en slalompjäxa med gummisula), de är dessutom lite mjukare och lättare än vanliga slalompjäxor. Carving är en typ av sväng, där man endast åker på kant alltså följer med skidans skärning. Om det är så att skidorna har kraftig skärning så kan man göra korta svängar med skidorna fortfarande på kant (lite förenklat men ändå).
Spann på en skida är till för att distribuera åkarens vikt över hela skidans längd (om man tittar på ett par skidor så är de lite böjda, detta kallas för spann). Dubbelspann har man för att fästvallan på ett par skidor ska sitta kvar och inte slitas bort på en gång. Det är ett parti på skidans mitt som är hårdare än resten för att inte ligga i snön hela tiden (om en åkare står på båda skidorna så kommer det att vara 30-40cm under foten som inte når marken förrän åkaren belastar en av skidorna med hela sin vikt).
Visst fungerar det med randonnébindningar på ett par gamla slalomskidor, det är snarare så att man vill ha en bra skida för att få bra åk, förutsatt att det är ett bra åk man ska göra.
När det gäller kvalitet på prylar så följer detta dessvärre priset, en dyr skida är bra och en billig dålig. Sen är det så att hög prestanda prylar blir dyrare än bas modeller på grund av att man använder sig av dyrare material och bygger dem mer hållbara. Jag kan visserligen hålla med om att det är en viss märkesnojja bland användarna men det är kanske det som är det roliga....


Anders - utsidan.se
 
hype

är lätt att drabbas av. i princip alla skidor som tillverkas nu går alldeles utmärkt att skida på. fjolårsmodeller för halva priset är också svinbra. glöm inte bort att det är åkaren det hänger på och inte om man har nyaste x-scream med ett par diamirbindningar och fötterna i ett par nya scarpapjuck. mitt tips är alltså att satsa på nån äldre modell av skida -lite midja är roligt att ha i pisten men inget du behöver för att pumpa puder. bindning finns det otal- alla är ömtåliga och löser ut sämre än slalomdito. diamir är nog den som är mest utförsbetonad medans silvrettavarianterna passar bättre till randoné/klätterpjuck. skodon beror på vad du prioriterar- ska du ffa åka utför så skulle jag nöja mig m dina nuvarande slalompjuck (om du inte har nån superstyv tävlingspjäxa vill säga) tills du fått mer grepp om vad som finns på marknaden och skaffat dig en uppfattning om passform för olika modeller osv. ska du till alperna (läs ffa cham) så är de ung 1000 ggr bättre än svenskar på att hitta rätt stl på prylarna. skippa teleskopstavar- de är bara dyra och ömtåliga och faktiskt rätt värdelösa.
viktigast av allt- skaffa en lavinsändare och spade, gå en kurs och lär dig använda grejerna- de fyller en funktion utanför afterskin också!!!

är du mer inne på telisvarianten finns det folk på telisforat som kan hjälpa dig med utrustningsvalet där
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg