Singelspeed/enväxlat för långfärdscykling?

Grädde; sa:
Var igentligen bara ute efter ramen fast den kan ju va rätt åtgången den med.

Va tror ni om thorn cyklarna? Sitter och väger mellan en sådan och en marin från cykelnetto för att sen uppgradera lite. Marinen har ju klar fördel i priset då man kan köpa en bear valley ltd för endast 5500:- medans thorn cyklarna kostar runt en 4000:- till.

Stumpjumer är en klassisk MTB ram. Men det har hänt mycket med legeringar mm sedan 1992.

Marinen är en utpräglad instegs MTB. Har den hakar för räckena? Det ser inte så ut. I o f s går det att montera räcken ändå med hjälp av klämmor, vi gjorde så på ett par hojar vi använde för långresor, men jag skulle ändå fråga mig, om det är en cykel för långresor du ska ha, om det verkligen är läge för att köpa en MTB.

Om du ska ut o resa med hojen är nog en Thorn bättre.

Per
 
ipg289h; sa:
Om du ska ut o resa med hojen är nog en Thorn bättre.

Per

Vad finns det för andra alternativ än thorn? Det är det enda märket som e bra för touring som jag har hittat på internet. Dom flesta verkar cykla på mtb hybrider har jag fått för mig.
 
Grädde; sa:
Vad finns det för andra alternativ än thorn?

De flesta cykelmärken har touringhojar på programmet. Den enda firma jag känner till som specialiserat sig på just touring hojar men det det kan finnas fler, har för mig att det finns några holländska.

Marin gör f ö mycket bra ramar.

Ytterst handlar det om vad du ska hojen till och om kostnaden. Hade jag gott om pengar skulle jag satsa på en Seven Vacanza. http://www.sevencycles.com/touring.php

Ska du hoja i Europa behöver det inte vara fel med en aliminumhingst, t ex Cannondale gör ytterst finar ramar.

Per
 
ipg289h; sa:
Marin gör f ö mycket bra ramar.

Ytterst handlar det om vad du ska hojen till och om kostnaden. Hade jag gott om pengar skulle jag satsa på en Seven Vacanza. http://www.sevencycles.com/touring.php

Ska du hoja i Europa behöver det inte vara fel med en aliminumhingst, t ex Cannondale gör ytterst finar ramar.

Per

Oj så mycket pengar har jag inte, ska ju trots allt ha råd att resa. Vill ha stål då jag ska ta mig utanför europa efter ett tag.

Kan nog lägga en max 20 000 på cykel så det får nog bli en marin eller thorn med lite grejor utbytta om jag inte hittar några andra prisvärda alternativ.

Kanske är smartast att börja leta ordentlig utrustning först och sen ta cykeln efter det då vet man exakt hur mycket man har råd att spendera.
 
Har hittat surly's LHT ram, vad tror ni om den? de ju double butted o allt det där, den bör ju vara prisvärd att bygga på.
 
Grädde; sa:
Oj så mycket pengar har jag inte, ska ju trots allt ha råd att resa. Vill ha stål då jag ska ta mig utanför europa efter ett tag.

Kan nog lägga en max 20 000 på cykel så det får nog bli en marin eller thorn med lite grejor utbytta om jag inte hittar några andra prisvärda alternativ.

20 000 bör du få mycket cykel för. Det lönar sig dock sällan att byta ut delar innan de är slitna. Det centrala är att du köper en med tillräckligt bra komponenter, som håller, du bör inte ligga under Deore i Shimanos hiearki.

Å andra sidan är Deore prylarna ytterst väl fungerande och mycket stryktåliga. Ny Deore prylar är oändligt mkt bättre än slitna LX prylar, tänk bara på att det är inte bakväxeln som är det viktigaste. Vevparti o nav är minst lika viktiga, liksom ett prima styrlager. XTR nav är fantastiska. De håller i evighet, rullar som en dröm, och är praktiskt taget underhållsfria. Man lägger bara om dem före varje långresa.

Sedan beror det lite på var du ska hoja, om du hojar i vissa delar av Asien t ex Thailand o Malaysia, är det lätt att finna reservdelaar. Däremot i vissa andra länder med skyddad cykelindustri, t ex Indien och Vietnam, kan det var snudd på omöjligt att ens finna en eker med rätt dimesnion.

I Europa och USA är det så standardiserat att man i princip kan få hojen fixad varsomhelst om något skulle paja, oftast till bättre priser än i Sverige.

Per
 
Allmänt svammel

Jag håller just som bäst på att fundera över långfärdscykel själv och tänkte delge mina tankar. Har lite "fördel" av att jag cyklat en hel del och tror att jag vet vad jag tycker är viktigt. Dock har jag inte långfärdcyklat så ta mina åsikter med en nypa salt.

Först angående SS. Klart att man kan toura med SS. Har själv cyklat mycket SS/fixt men mest i stan. I början får man ont lite här och var men det går över när musklerna vänjer sig. Att långcykla fixt tror jag inte direkt är bättre än växlat. Iallafall inte med mycket packning men vem har sagt att det inte kan vara roligare... SS handlar om ren cykelglädje utan distraktioner. Kommer ni ihåg hur kul det var att cykla fram och tillbaks på gatan när man var liten... Samma sak nu. Det är ett högst personligt val. Som att bestiga the big E med eller utan syrgas. Med gas/växlar är enligt den snusförnuftige bättre på alla sätt och vis men utan är kanske lite renar, roligare och mer episkt enligt den mer "filantropestetiskt" laggda själen...

Så till cykelbygget. För mig finns det bara ett val, bygga själv. Köpte mina två första "seriösa" cyklar färdigbyggda. Sedan har jag byggt alla själv. För pris och för att få dem som jag vill. Kräver ju dock att man vet vad man vill.

Ramen har du fått många bra tips om. Surlyn verkar som ett bra val och Surly som märke har ett gediget rykte som prisvärda utan krusiduller. Själv köpte jag en gammal oanvänd Fujiram från 1992 i 4130 stål för 400:- Den väger mer än 3kg(!) men kommer förmodligen överleva mig. Vill ha stadiga grejjor då jag kommer släpa mycket packning. Storleken: Jag är 1,75 och ramen är 55cm lång (c-c topprör, det absolut viktigaste måttet). Det tycker jag är lite i längsta laget, hade hellre sett 52-54 men man tar det som bjuds. Bygger med kort stam så blir det bra iallafall. Fundera över vilket styre du vill ha innan du bestämmer längd på ramen. Ett bockstyre sitter du normalt längre fram i än med ett straigt/raiser så med bocken kan en kortare ram vara befogat. Sikta på en styrstam mellan 90 och 110mm för att slippa konstiga styregenskaper. Du skall ha bra otur om du lyckas ha sönder ramen så den blir obrukbar förutsatt att du "normalcyklar".

I övrigt kommer jag lägga pengarna där de gör nytta dvs bra lager och slitdelar. Man får ha klart för sig att i cykelbranschen betyder ofta dyrare lättare och det motarbetar ibland slitstyrka.

Vevlager tar man det bästa som kan köpas för pengar. Bygger du själv så tänk på rätt gänga och bred så att det lirar med ramen och rätt infästning till ditt vevparti (även bredden kan spela in för partiet). Bland shimanos så skulle jag personligen undvika dem med plasthylsa på icke drivsidan. Det lämnar tyvärr i princip bara XTR och Dura Ace.

Vevparti kan du ta vilket skräp som helst i princip men bra klingor är viktigt. Man drar inte av vevarmar om man inte trailar eller liknande men klingor sliter man ut.

Kedja tar man en dyr rackare. Själv är jag allergisk mot shimanos kedjor och rekommenderar starkt Wipperman av dom finare varianterna. Tex 908 för nickelplätteringen och det verktyglösa kedjelåset.

Kassett är samma som övriga slitdelar men med det undantaget att köp inte en xtr eller liknande. De har ofta en massa titandrev eller, hemska tanke, aluminium vilket inte är vidare slitstarkt. Rostfritt stål är det man skall satsa på. Om man inte vill köpa shimanos mäkesgrejjor så kan man spara några kronor och välja tex BBBs varianter som jag själv har bra erfarenhet av.

Växlar, ja jag kommer bygga med växlar, är inte så noga. Som de flesta säger; deore eller högre beroende på hur mycket pengar man vill lägga. Är man rik så är gamla XTR 950 serien är erkänt bombsäkra och fria från plastbitar. Fram tar man vilkensom men det är ju ingen finansiellt stor post så en deore kan man kosta på. Däremot på reglagesidan är det lite knepigare. Själv kommer jag satsa på friktionsregalage och skulle nog inte rekomendera sti-varianter. De har ju en fantasilljon rörliga delar företrädesvis i plast. Tyvärr har min ram ej fästen för rammonterade reglage men om de hade det så skulle jag utan att tveka gå på sådana. Eloge till shimano som fortfarande gör Dura ace ramreglage för både 9 och 10 delat. Har man som jag inte fästen på ramen så finns det några, tyvärr ganska dyra, lösningar. Kelly Take off och Paul thummies är två. För mig lutar det mot Paul även om det är som att bli rånad på ljusa dagen.

Nav är viktigt! Tyvärr är i min mening shimanos nav ända upp till XT rent brottsligt korkade konstruktioner med klena bodys och lösa lagerkulor. Jag lutar åt DTs Onyxnav som är dyra men ändå inom rim och räson och har maskinkullager. Enda abrett är att de tidigare har haft rykte om klena frihjul. Hittar jag XTR till hyggligt pris tar jag gärna det också. Tyvärr är bra nav dyra. Det märks tydligt på Shimanos sortiment där XTR är tre gånger dyrare än XT... Vill man spara pengar så gör man det på framnavet men ej bak. Har ett Deore framnav som har gått 5 år nu i ur och skur utan anstymmelse till service. Baknavet å andra sidan packade ihop för längre sedan än jag kan minnas. Bygg hjul med DTs champion eller competitionekrar och en mavic fälg (ceramic behandlad om man är millionär) så har du ett utmärkt hjulsett.

Övriga delar kan man ta lite vad som, köp begagnat och rota i butikernas fyndlådor. En bra sadel är viktigt men högst personligt. Måste provas ut och kan kosta från 100 spänn. Ett bra styrlager är trevligt men inte dödsviktigt, själv hittade jag ett oanvänt XTR lager på Ebay för en spottstyver och blev alldeles varm inuti... Sadelstolpe, styre och stam har mycket mer med mått och personliga kvaliteter att göra en slitstyrka. Välj det som funkar för dig. Bromsar funkar allt som du kan köpa på en cykelaffär. Skall du ha mycket packning så kan V-bromsar eller kanske mekaniska skivor vara idé. Dessa är dock inte helt trivialt att få att fungera med bockstyre. Tänk på att cantisar kräver speciella vajerstopp på ramen. Däck är bra att ha, välj efter underlag. Schwalbe marathon verkar som ett bra allrounddäck. Bra slangar som inte är flortunna och prestaventil för allt i värden. Pakethållare och skärmar har jag noll erfarenhet av.

Med lite tålamod tror jag att du kan få ihop en bra (avgrundsmycket bättre än köpecyklarna typ Thorn) för sådär 15000. Komihåg; Ebay is your friend :)

Lycka till du som orkat lästa enda hit.

//Erik
 
Grädde; sa:
Har hittat surly's LHT ram, vad tror ni om den? de ju double butted o allt det där, den bör ju vara prisvärd att bygga på.

Surly's LTH blir nog kanon. Speciellt bra tycker jag det är att de kör med 26" på de mindre storlekarna. Ska vara lättare att få tag i däck på en del delar av världen och inget tåöverlapp mm.
 
Re: Allmänt svammel

lillebrorsan; sa:
Jag håller just som bäst på att fundera över långfärdscykel själv och tänkte delge mina tankar.
Med lite tålamod tror jag att du kan få ihop en bra (avgrundsmycket bättre än köpecyklarna typ Thorn) för sådär 15000. Komihåg; Ebay is your friend :)

//Erik

Tack för lite mat nyttig läsning ska försöka sätta ihop en cykel via information för att se ungefär vad det hamnar på innan jag ger mig in på det. Mvh Teodor
 
Fick reda på lite info om surley ramen nu osv och fick direkt lite frågor.

Vilket slags vevlager/vevsats vill jag ha och styrstam, finns ju fyrkants,intregereade,gängade osv jag blir helt fundersam?! Vad är skillnaden och vad passar bäst för touring?

Såg även dom ceramiska fälgarna tyckde det var överenskomligt jag är van vid betydligt dyrare grejor (motorsport) och får väll bara jobba lite extra för o kompensera kostnaden hehe (prylnörd). Vad är fördelen med dom ceramiska? Är det bara vikten eller får man extra hållbarhet med? Viktminskningen är inte så viktig för mig men vill att det ska hålla så bra som möjligt.
 
Grädde; sa:
Vad är fördelen med dom ceramiska?

Viktskillnaden är negligerbar. Ceramikbeläggning har fördelen att den är mycket hårdare. Detta innebär att fäljarna slits mycket långsammare och tål mycket mer stryk. Vanliga fälgar brukar slitas ganska snabbt. Det som slits är kanten där bromsarna ligger an. Ceramicfälger blir mer och mer polerade medan på vanliga nöts godset bort tills fälgen pajar. Livslängden för ceramicfälgar är kort sagt mycket längre.

Men, om du satsar på skivbromsar så är ceramicfälgar helt ointressanta.

Per
 
ipg289h; sa:
Grädde; sa:
Vad är fördelen med dom ceramiska?

Viktskillnaden är negligerbar. Ceramikbeläggning har fördelen att den är mycket hårdare. Detta innebär att fäljarna slits mycket långsammare och tål mycket mer stryk. Vanliga fälgar brukar slitas ganska snabbt. Det som slits är kanten där bromsarna ligger an. Ceramicfälger blir mer och mer polerade medan på vanliga nöts godset bort tills fälgen pajar. Livslängden för ceramicfälgar är kort sagt mycket längre.

Men, om du satsar på skivbromsar så är ceramicfälgar helt ointressanta.

Per

Skivbromsar på en touringcykel känns som det är för mycket som kan pajja skiva och allt det. Kommer köra vanliga canti då jag antar att det är lättast att hitta bromsklossar till dom. Blir Ceramic fälgar då :D

Undrar fortfarande över skillnaden på dom olika vev och styrlagrena :p
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
chilihead Frågor ang. singelspeed. Långcykling 5
Jackiie Långfärdscykling med start oktober Långcykling 2
Liisut Långfärdscykling Långcykling 2
CalleNilsson Rosebike 26"-hjul till långfärdscykling Långcykling 8
nihilsciens Långfärdscykling - Japan 2015 Långcykling 18
Henrik.nu Sadel långfärdscykling Långcykling 19
danielgson The Big Trip - Dokumentärfilm om långfärdscykling Långcykling 23
Erkabubben Tips på bra lås för långfärdscykling Långcykling 19
kallemoberg Videoblogg för långfärdscykling till Indien Långcykling 1
Nordlund75 Utrustning för långfärdscykling? Långcykling 25
monnes Är denna cykel bra för långfärdscykling. om inte, tips!? Långcykling 18
pergot Långfärdscykling mot Nordnorge, en månad 2011 Långcykling 8
zsuxcia Val av cykel för långfärdscykling Långcykling 15
Hinas Förberedelse för långfärdscykling, behöver hjälp! Långcykling 1
rimn Vilken cykel för långfärdscykling? Långcykling 32
Gohan Vilket Schwalbedäck till långfärdscykling? Långcykling 23
Flyrib 28 eller 26 tum vid långfärdscykling? Långcykling 23
bikeforfuture Reseförsäkring vid långfärdscykling? Långcykling 4
annaelindstrom Damunderkläder för långfärdscykling? Långcykling 18
LeifP långfärdscykling Långcykling 5
annneli Boktips långfärdscykling? Långcykling 12
and_s Långfärdscykling: cyklar Långcykling 3
lillrune Sponsor till långfärdscykling, hur gör man? Långcykling 6
alis Mountainbike + Långfärdscykling = sant? Långcykling 3
Pixel Boende under långfärdscykling Långcykling 4
venedig Långfärdscykling i Europa Långcykling 9
7451 Långfärdscykling! Långcykling 3
x-treme Styre till långfärdscykling??? Långcykling 4
Shockstone Söker tips om långfärdscykling på Barbados Långcykling 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg