• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Semesterrapport

Jotunheimen

Fyra personer med varierande vana tog den (gissar jag) inte helt ovanliga rutten gjemdesheim-glitterheim-spiterstulen-gjendebu-memurubu-gjendesheim.

En dag brännande sol på dammande stigar, sedan fem dagar med varierande former av regn och slutligen en dags skönt vandringsväder.

Tänkte skriva en utförlig berättelse vad det lider.
 
Blekinge

Har vandrat mej igenom Blekinge under min semester. Från väst till öst på Blekingeleden, något jag skarpt kan rekommendera för alla låglandsvandrare. Har upplevt mycket fint av sveriges vackraste landskap. Här finns massor av grottor, berg, ravindalar, sjöar, forsar, små vattenfall samt ett rikt djurliv. Passerade även många historiskt intressanta platser som kulturbevarats. Med andra ord: en riktigt höjdarsemester.

/g
 
Inte samma stam...

chralm; sa:
Raskesven; sa:
Fjällrävarna på Svalbard, är det samma stam som våra fjällrävar?

Javisst. De är samma genetiska stam så det är i princip bara att åka dit och hämta några stycken och plantera in.

Hej hopp :)

Fjällrävarna på Svalbard tillhör samma art som de skandinaviska, men man kan nog inte säga att de tillhör samma stam. Fjällrävarna på Svalbard (sk kusträvar) har en annorlunda livshistoriestrategi än våra fjällrävar. Skillnaden mellan dem orsakas av vad de äter. På Svalbard lever fjällrävar främst av föda de finner i fågelklipporna, samt en del ren, kadaver från havet mm (en stabil födoresurs). Fjällävarna i Sverige tillhör ekotypen "lämmelrävar" som är anpassade till att följa lämmelcyklerna (en fluktuerande födoresurs). Dessa skillnader yttrar sig bland annat skillnader i kullstorlek (kullstorleken hos "lämmelrävar" är ungefär dubbelt så stor som hos "kusträvar"). Genetiska analyser vi nyligen slutfört tyder på att det även finns genetiska skillnader mellan "lämmelrävar" och "kusträvar".

Om man nu hypotetiskt skulle vilja plantera in fjällräv i Sverige ska man definitivt inte göra det med rävar från Svalbard. Sibirien eller Kolahalvön vore ett lämpligare val...



/
Love Dalén
Doktorand fjällrävsgenetik
Stockholms universitet
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg