Jag gick från Hemavan till Nikkaluokta sommaren 2004. Cirka 50 mil och det tog 19 dagar inklusive en hel vilodag och några halva. Som någon skrivit, det är ett steg i taget som gäller.
Jag följde inte Kungsleden annat än bitvis, utan gick från Hemavan till Tärnasjöstugan och lämnade sedan leden. Därefter via Dalavardo och Vindelälven tillbaka till Kungsleden. Lämnade den och gick upp i Laisdalen och över till Vuoggatjålme där jag provianterade och vilade en dag. Sedan Sildutdalen över Ikesjaure, Mavasjaure och Peskehaure till Staloluokta där jag provianterade på nytt. Sedan via Alkavagge, Skarja, Rapadalen och Sitojaure till Kungsleden som jag följde till Saltoluokta. Sista biten var mest Kungsleden från Vakkotavare till Nikkaluokta.
Grundstens böcker innehåller många turförslag som man kan kombinera på detta sätt, om man inte har som målsättning att gå just Kungsleden. Jag prioriterade områden där jag inte varit, samt folktomma områden och försökte knyta ihop detta till en bra tur. Ville dessutom undvika de osäkra båttransporterna mellan Jäckvik och Kvickjokk.
De flesta menar nog att 1 kg mat per person och dag är en hyfsad skattning om man någorlunda skall täcka sitt kaloribehov. Man gör nog av med 5000 kcal/dygn på den här typen av övningar och det är ganska svårt att få till en kost som ligger över 450 kcal/100 g om den skall vara ätbar. 500 g olivolja innehåller visserligen 4 500 kcal, men de flesta pallar nog inte den kosten.
Jag är övertygad om att den här turen inte varit så njutbar som den var om jag inte satsat hårt på lättpackning. Ryggsäckens basvikt var 8-9 kg plus mat. Här finns en packlista:
http://www.nui.se/Packlista_2004.htm
Lycka till!
Jörgen
Jag följde inte Kungsleden annat än bitvis, utan gick från Hemavan till Tärnasjöstugan och lämnade sedan leden. Därefter via Dalavardo och Vindelälven tillbaka till Kungsleden. Lämnade den och gick upp i Laisdalen och över till Vuoggatjålme där jag provianterade och vilade en dag. Sedan Sildutdalen över Ikesjaure, Mavasjaure och Peskehaure till Staloluokta där jag provianterade på nytt. Sedan via Alkavagge, Skarja, Rapadalen och Sitojaure till Kungsleden som jag följde till Saltoluokta. Sista biten var mest Kungsleden från Vakkotavare till Nikkaluokta.
Grundstens böcker innehåller många turförslag som man kan kombinera på detta sätt, om man inte har som målsättning att gå just Kungsleden. Jag prioriterade områden där jag inte varit, samt folktomma områden och försökte knyta ihop detta till en bra tur. Ville dessutom undvika de osäkra båttransporterna mellan Jäckvik och Kvickjokk.
De flesta menar nog att 1 kg mat per person och dag är en hyfsad skattning om man någorlunda skall täcka sitt kaloribehov. Man gör nog av med 5000 kcal/dygn på den här typen av övningar och det är ganska svårt att få till en kost som ligger över 450 kcal/100 g om den skall vara ätbar. 500 g olivolja innehåller visserligen 4 500 kcal, men de flesta pallar nog inte den kosten.
Jag är övertygad om att den här turen inte varit så njutbar som den var om jag inte satsat hårt på lättpackning. Ryggsäckens basvikt var 8-9 kg plus mat. Här finns en packlista:
http://www.nui.se/Packlista_2004.htm
Lycka till!
Jörgen