Eller se till att serverhallarna byggs där vi producerar el. Det skulle även innebära att vi skapar (några få) jobb i norr istället för i söder. Sen är det främst till kyla som elen behövs, vilket jag har hört att det finns gott om i norr, även spillvärme till fjärrvärme behövs i norr. Att de ändå byggs i söder gissar jag är pga. kompetensförsörjning och kommunikationer. Känns ändå märkligt även om jag inte är så insatt.
Killgissar även lite på att det borde vara lättare att lagra kyla i exempelvis underjordiska ackumulatortankar(en gammal gruva kanske) än att lagra el i batterier varför man skulle kunna variera eluttaget från större serverhallar och därmed parera natt/dag för solceller eller för lokala vindkraftsparker.
Vi har ju FB i Luleå. Detta är från 2013.
https://www.svd.se/sa-mycket-el-drar-facebook-i-lulea
2018
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/facebook-gor-storsatsning-i-lulea
EU-mål: Serverhallar ska bli klimatsmarta
När EU pekar med hela handen och säger att datahallar ska bli klimatneutrala kan Norrbotten bli ännu attraktivare. I veckan har hålls dessutom ett klimattoppmöte i länet.
NORRBOTTEN 24 FEBRUARI 2020 19:14
2014 blev Facebooks etablering i Luleå flaggskeppet för länet Norrbotten och landet Sverige som datahallsmekka. Sedan dess har etableringarna avlöst varandra, men någon ny jätteaktör har inte lockats till Norrbotten de senaste sex åren.
Google valde Dalarna, Amazon byggde i Mälardalen och Microsoft satsar i Gävle. Den 19 februari lanserade EU sin nya strategi för data och AI. Där ingår, bland många andra trådar, en ambition att datacenter och IKT-infrastrukturen ska bli klimatneutrala till 2030. En strategi som Patrik Öhlund, vd för Luleåbaserade Node pople, tror kan vara gynnsam för länet.
– Man kan väl säga att redan från början så har en av de viktigaste styrkorna med Sverige i allmänhet och norra Sverige i synnerhet, el med lågt klimatavtryck och till låga kostnader, säger Patrik Öhlund.
– När nu EU går ut och säger att det här är en målsättning och kanske till och med börjar ställa krav, då blir de fördelar som vi har i Sverige och Norrbotten de blir ju ännu viktigare. Sen är det så att när de här företagen fattar sina etableringsbeslut så är det en mängd faktorer som de tar hänsyn till, men just den är tillgången till energi med lågt klimatavtryck är viktig och kan bli ännu viktigare.
2 procent av de globala växthusgasutsläppen, samma mängd som samtlig flygtrafik, genereras idag av informations- och kommunikationsteknik, IKT, och den siffran befaras stiga till 14 procent till 2040 om inget förändras.
Patrik Öhlund talade i början av februari tillsammans med Vattenfall och Microsoft på ett seminarium ordnat av Förnya Europa (den partigrupp där C och L ingår).
– Vi pratade om transparens och hållbarhet och presenterade tre olika varianter på hur transparens kan driva fram hållbarhet, säger Öhlund.
IT-jätten Microsoft pratade om sin nya tjänst, ett slags koldioxidkalkylator där kunden kan räkna ut hur mycket utsläpp som sker när de använder företagets molntjänst och vilket deras klimatavtryck är.
– Jag pratade framförallt om vår nya märkning, "Fossil free data", man kan tänka på det som en Svanenmärkning för datacenter. Fokuserad på var energin till datacenter kommer från och hur effektiv den energin är.
Vattenfall och Microsoft har tillsammans tagit fram en tjänst som de kallar "24/7", en IT-lösning som ger en helt ny nivå av transparens då den låter kunden se sin energikonsumtion på timbasis istället för på årsbasis. Syftet är att företag ska kunna följa sina åtaganden om att nyttja endast hållbar el i realtid.
Lägligt nog kommer en chans för norrbottniskt näringsliv, inte minst i datalagringssektorn, att knyta viktiga kontakter när Demo north 2020 inleds på onsdag. Ett två dagar långt forum där representanter från Nasa, Facebook, LKAB, Vattenfall, Hybrit och Sunpine håller egna anföranden. Anmälda deltagare på Demo north kommer att bussas runt i Luleå och Piteå för studiebesök hos bland annat LTU, Rise, SSAB och Svevind.
– Det är såklart att jag är part i målet, och för oss är det väldigt spännande, men ur ett norrländskt perspektiv är det viktigt att vi ibland lyfter fram hur bra vi faktiskt är. Vi skryter ogärna, men egentligen är det rätt fantastiskt det som redan finns i Norrbotten, rymdverksamheten i Kiruna, biltestningen i Arvidsjaur och Arjeplog, världsunika projekt som Hybrit i Luleå. Jag tror att som landsända är vi inte jätteduktiga på att prata om de här sakerna så att det arrangeras en sån här konferens är jätteviktigt för att nå ut och få folk att förstå vad som finns i regionen, säger Patrik Öhlund.
EU:s data och AI-strategi
Den 19 februari 2020 lanserade EU en ny strategi för data och artificiell intelligens. Strategin är omfattande men ska ha tre huvudsakliga mål: Att teknologi ska arbeta för folket, en rättvis och konkurrenskraftig ekonomi samt ett öppet, demokratiskt och hållbart samhälle. Strategin innehåller därmed mer än bara klimatmål, men en viktig del är hur digital teknik ska hjälpa EU att uppnå målsättningen att bli klimatneutralt 2050.