Om du inte vet det redan, kan du få en ganska obehaglig matförgiftning från att äta uppvärmt ris, men det är inte uppvärmningen som är problemet. Det är hur riset har lagrats efter att det har kokats för första gången.
Okokt ris innehåller ofta sporer Bacillus Cereus, en bakterie som kan orsaka matförgiftning! Och den kan överleva när riset är kokt och lätt kan föröka sig snabbt om den utsättas för optimala förutsättningar som t.ex. värmen från en tork.
Om riset får stå i rumstemperatur eller myser i en tork efter att det är kokt, kan sporenna utvecklas till bakterier, som så småningom förökas och producerar toxiner, och du blir sjuk...
Ju längre det kokta riset har stått i värmen, desto mer sannolikt är det att bakterierna har gjort riset osäkert att äta. Det är därför mycket viktigt att du lagrar riset ordentligt kallt om du har planer på att värma upp det igen senare.
Så hur kan du förhindra detta? Först och främst är det klokt att äta riset så snart som möjligt efter det är kokt. Och eventuella rester bör kylas så snart som möjligt. Det rekommenderas att det kyls ned inom två timmar. Låt riset stå i kylskåpet, men inte mer än en dag innan det värms upp igen, men helst i frysen. Och undvik att torka färdiglagad ris.
Se till att riset blir riktigt varmt igen när du värmer upp det. Och värm inte upp det mer än en gång.
Mvh troswe
Dina inlägg blir bättre om du anger att du kopierat källan och ger länk.
Som denna som är en exakt kopia av det du skrev..
Lite fult att kopiera och lägga in som sina egna liksom.
Det är faktiskt ett brott Troswe! , källan skall anges!
http://www.mumsigast.se/2017/03/31/...allvarliga-konsekvenser-detta-maste-undvikas/
Senast ändrad: