Replagskamrat sökes till Pulkas i sommar

Jo, ungefär så, jag lägger ner projektet ;)

Tanken är att göra som jag alltid gör - att kika på leden och bedömma placeringsmöjligheterna och hur "greppbar" väggen är. Ser det ut att finnas massa grepp blir det genast ointressant i min värld, all friklättring kommer att vara ofrivillig på Pulkas för min del.

Jag har ingen erfarenhet av längre turer som det kanske blir på Pulkas, men det blir att improvisera som alltid - bara se till att ha med en stark stativmonterad kikare helt enkelt. Är det bara brant & blankt så är vi på "rätt" del av väggen helt enkelt. Givetvis kan man inte veta vad graden blir innan man gjort repan, men man kan göra vissa val och planera därefter innan man drar iväg - det är ju onödigt att racka på med hammare och ett dussin heads när man ser att hela repan är en handjamspricka - och då är det dessutom väldigt lätt att gissa graden (C1), vilket många gånger (men inte alltid dock) också stämmer. Aid:ar man har man absolut ett bättre öga för vilka placeringar som kan funka även från ganska långt håll, om det funkar på en fjällvägg återstår dock att se. I min värld kan en handjamspricka bara bli max A2. Hittills har jag inte haft något problem med att hitta en A3:a, problemet är snarare tvärtom - att det blir hårdare och farligare än man trodde, vips är man på någon A3+/A4 med markfallspotential.

Om det blir två leder eller en vet jag inte, beror säkert på hur klippan känns när man väl är där. Blir det bara en så skall en repa gå genom det tunnaste och brantaste som finns på väggen - förutsatt att man har nerver nog dvs ;)

Jag är mycket bättre aidare än friklättrare och väljer att stå i stegarna framför att slita järnet på nån 5+/6-, fast att aid:a något som ser ut som 5+ är ungefär lika spännande som en skogspromenad. Andra får gärna komma efter mig och fria lederna, det ser jag fram emot. Vore kul om klättring i svenska fjällen fick "högre status" och inte bara anses vara lös skit. Nu skall jag kanske inte uttala mig som inte sett dessa väggar i verkligheten, men någon pärla måste ändå finnas som inte är en grushög - och det är även det mycket av projektet går ut på.

/Michel
 
Senast ändrad:
Känns kul att det händer något med fjällklättringen i Sverige, känns som om att det ståt still ett tag...

Men i all välmening, jag skulle inte haka på nån snubbe på ett seriöst storväggsprojekt mitt i Sarek om han beskriver att han inte har erfarenhet av längre leder. Verkligen inget ont menat med detta, jag stödjer projektet. Skulle dock kanske vara värt att skaffa lite erfarenhet från mindre, "snälla" storväggar som Andersnatten eller Dirdalsveggen innan man ger sig långt in i ett tämligen krävande fjällområde i synnerhet då du skriver att du vill klättra snabbt. Improviserande i all ära, men erfarenhet är bästa försvar, Sarek känns inte som stället där man testar sig fram.
 
Absolut, jag kan hålla med. Någon med mer erfarenhet får också gärna följa med. Å andra sidan vet man ju inte vad någon går för, trots viss meritförteckning, innan man klättrat ihop - alla är ju lite tveksamt inställda till nya säkringspersoner. Ja menar, hade det funnits stora väggar i Göteborg så hade jag varit på dem och hade det inte ösregnat i Nissedal i september så hade jag varit där också. Bara för att man inte haft möjlighet att klättra något högre så behöver man inte vara en kass replagskompis på längre turer för det. De flesta skulle nog inte definiera Pulkas som en storvägg heller.

Nu funkar det ganska bra när man testat att göra 2 hängande stand på en 35-metersvägg, hissa säck, fixa reptrassel, osv. Det är ändå inte så stor skillnad - gör man bort sig 20m upp så dör man lika väl som om man fumlar till det 200m upp. Bara för att väggen är kortare betyder inte att man inte kan "simulera" att den är större. Detta har funkat för andra så varför skulle det inte funka för mig är logiken i min värld.

Det är ändå ganska långt till juli och till dess så har det förmodligen blivit någon vända till Nissedal. Via Synne på Andersnatten lockar också, om man slipper friklättra 6/6- eller vad frireporna är. ;) Nu är dock väggarna på Haegefjell och Andersnatten högre än Pulkas (om man får tro kartan iaf).

Om man inte gör något annat än att antingen aid:a, fixa/testa/göra prylar, eller tänka på eller läsa om aid-klättring varje dag så borde man få in något vettigt mellan öronen tills det är dags. Jag har iaf tidigare förberett mig mer än vad som egentligen krävs för vad det än är som skall göras som känns större än vad det egentligen kanske är (oj, nu blev det genast mer invecklat än det borde vara... också). Rent miljö- och klimatmässigt verkar Sarek inte vara någon nyhet - det växer t.o.m saker nere i dalarna.

Jag prenumererar inte på filosofin att man skall vänta X antal år innan man gör något, är man säker på att man är redo så är man. Det är lite för mycket av "försiktighetsprincipen" som råder i detta landet, någon gång måste vara den första annars kommer man ingenstans - det är ju just det några av detta landets största inspirationskällor visat. Har man inget projekt som inte kräver mer än den erfarenhet man har för stunden så känns det omotiverat, åtminstone för mig, så då är man egentligen alltid oerfaren. Det brukar tyvärr vara så att allt jag gör tycker andra är "för mycket" och det slutar ofta med att jag drar iväg och gör det själv ändå.

/Michel
 
Som sagt inget ont menat. Jag tror att Pulkas är alldeles lagom storlek att testa som först "multi-pitch" aidtur, med storvägg menar jag här inte storleken utan mera strategien för att komma upp. Det är väl bara att det är lite udda att välja något mitt ute Sarek att träna på. Jag är dock övertygad om att du kommer komma upp om du försöker.

Nissedal är nog däremot inte riktigt rätta stället att åka till om du vill aida tyvärr men kolla denna tråden http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=40882&highlight=dirdalsveggen

Som du nämner ovanså ska man inte skjuta saker i flera år enligt försiktighetsprincipen. Jag klättrade min första "storveggsrute" när jag var 18. Innan det hade jag bara klättrat tre stycken leder längre än fem repor och mina två jämnåriga polare hade ännu mindre erfarenhet. Steget från sex till 24 repor med bivack var långt och vi fick "improvisera en hel del men vi kom upp och jag ångrar det verkligen inte. Ibland är det bästa sättet att lära sig simma att hoppa i där man inte bottnar.

Har själv haft funderingar på att utforska möjligheterna till klättring av mer mordernt snitt i Sarek, främst Skierfe men även väggar som t.ex. Pulkas. Jag skulle däremot satsa på att klättra fritt med ett lätt rack för att slippa bära så mycket, men det är ju kul att aida också.

Jag önskar dig verkligen all lycka med projektet.
 
Kanske blev ett inlägg med för mycket taggar utåt där, va inte riktigt meningen. Jag tackar för stödet iaf! :)

Där ser man, kan gissa att din erfarenhet talar att lite mer erfarenhet innan 24 repor hade varit bra - men att det funkade ändå - måste känts riktigt bra vid utsteget misstänker jag.

Vore absolut fördelaktigt med ett lätt rack i Sarek - det lär bli en mardrömshike från Kvikkjokk med allt skrot.

/Michel
 
1. Andersnatten ar ganska tufft.

2. Skaffa en replagskamrat som kan fra 6a med big wall rack sa kommer ni kunna göra coola saker. även om du inte gillar fritt sa kan det vara bra och det kan spara massa tid. även de tuffa turerna i USA har fritt.

3. Jag har mailat John Middendorf for att fa lite bakgrund till Aid gradering. Asap jag har fatt det ska jag posta det.
 
1. Andersnatten ar ganska tufft.

Jo, vet att alla frileder är hårda, för hårt för mig egentligen. Via Synne skall ha två A3 repor efter varandra och då blir det genast kul. Med tanke på när leden är gjord så är det nog inte A3 heller, leden har tydligen friats också.

2. Skaffa en replagskamrat som kan fra 6a med big wall rack sa kommer ni kunna göra coola saker. även om du inte gillar fritt sa kan det vara bra och det kan spara massa tid. även de tuffa turerna i USA har fritt.

Absolut, då hade det kunnat göras grejer! :)

3. Jag har mailat John Middendorf for att fa lite bakgrund till Aid gradering. Asap jag har fatt det ska jag posta det.

OK, vore intressant att höra. Jag har kokat ihop en egen lista eller snarare blandat ihop Long/Middendorf, Jared Ogden och beskrivningar funna på nätet på hårdare repor i USA. Beskrivningarna stämmer ganska bra med varandra om man gör lite justeringar för att fylla ut luckor mellan graderna, fast man märker att det kan vara högst subjektivt, speciellt när det kommer till A4/A4+.

/Michel
 
Där ser man, kan gissa att din erfarenhet talar att lite mer erfarenhet innan 24 repor hade varit bra - men att det funkade ändå - måste känts riktigt bra vid utsteget misstänker jag.

Jo, det gick men mycket långsant. Det tog 36 timmar för oss då, idag uppskattar jag att jag med en jämn partner skulle göra den på typ 15. Bilden på Micke och Oskar är tagen vid utsteget.

327263311_f248445ded_m.jpg



2. Skaffa en replagskamrat som kan fra 6a med big wall rack sa kommer ni kunna göra coola saker. även om du inte gillar fritt sa kan det vara bra och det kan spara massa tid. även de tuffa turerna i USA har fritt.

Jag tror att du har mycket att vinna på att skaffa en partner som friklättrar minst grad 6 och att kanske försöka utveckla din egen friklättring. Det ökar verkligen på snabbheten om man kan kliva ur stegarna och fria passager på aidrepor. Jag brukar ha ett par bekväma friktionskor för att kunna slänga in ett par frimove ibland.
 
Hehe, ser ut som ni va rätt slut ;)

Jo, visst friklättrar man där man kan. Hittills har det inte blivit mer än max något 4:a move, oftast vid utsteget. Blir inte så mycket mer än så när man kör repsolo och är ganska nedtyngd av allt skrot. Det hela beror nog också mycket på vad för leder man väljer att klättra - mycket aid eller mycket fri.

Nu friklättrar jag regelbundet också, så så illa är det inte. Jag väljer dock att satsa mer på teknisk klättring än fri - till skillnad från alla andra. Tror dessutom att reparbetet är det som sinkar de flesta, oavsett om det är fritt eller tekniskt. Sen behöver man inte hopptesta alla säkringar heller, och det är lika bra att ställa sig högt och titta på nästa placering än att tänka på hur kass den man hänger i är. Är det något svaigt så kan man ju toppsteppa och sätta något 2 meter upp, är det C1 med kamkilar så går det riktigt fort, nästan som fritt, men utan att slita ut sig. Friar man 6:eek:r och sliter järnet kanske man inte har så mycket energi kvar, speciellt inte om man skall leda i block och köra minst 2 repor i ett streck.

/Michel
 
Senast ändrad:
Men börjar du inte lite bakvänt nu? Bestäm graden när du klättrat leden inte innan.

den snyggaste linjen friklättras med mod och moderna säkringar på 8-......Kommer du att plocka fram hammaren ändå?? Eller lägger du ner projektet då?

//Ola

Hehe, jag väntar verkligen med stort intresse på någon som friklättrar grad 8 i Sarek...

Inte för att vara allt för fördomsfull men de som klättrar grad 8 brukar inte vandra några mil med tältgrejer o stort rack och göra ett par hundra höjdmeter anmarsch i stenskravel för att klättra 100m grad 8 och toppa ut i lös terräng med några timmars retur ;)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Michel.B Store Blåmann i sommar, replagskamrat sökes Alpin / Bigwall 2
karrlander Tips i Jotunheimen sökes Alpin / Bigwall 14
AlexT Cordillera Blanca, sommar 2012, partner sökes Alpin / Bigwall 0
abbeolin Äventyrlig Alpinism partner sökes Alpin / Bigwall 6
Nedar Alpin grundkurs sökes Alpin / Bigwall 6
Totta1 vågade klättrare sökes! Alpin / Bigwall 9
albin.mansson Storskor sökes för alpinism/isklättring/expedition Alpin / Bigwall 0
sparlin.f Peak Lenin - klättrare sökes Alpin / Bigwall 0
jliungman Alpinturer i södra Sverige sökes Alpin / Bigwall 7
Fjle Praktik sökes Alpin / Bigwall 0
clahag Matterhorn video sökes Alpin / Bigwall 1
klätterpartner sökes V27!! Alpin / Bigwall 0
Klätterhonk sökes???? Alpin / Bigwall 0
Mattias_H Grossglockner/Königsee v31. Plats i bil till likasinnad Alpin / Bigwall 0
Kolkritan Byta toe bail till annat märke Alpin / Bigwall 1
Skogsmulle25 Tips på alpina äventyr till 2 nybörjare Alpin / Bigwall 7
jwilco Samåka till Chamonix v.27 retur v.31 Alpin / Bigwall 0
skarhed Från noll till Matterhorn Alpin / Bigwall 7
Magnus H Sträng guidar till Mt Everest topp Alpin / Bigwall 9
andersmossing Nitrat kan hjälpa anpassningen till hög höjd Alpin / Bigwall 4
Skare i Åre Böja till alu-stegjärn? Alpin / Bigwall 3
mBengtson Svensk till G2 i alpin stil. Alpin / Bigwall 5
Flamman Karbin till aiders Alpin / Bigwall 21
cam Ursäkt till Naturkompaniet för hjärnsläpp vid Steve House Alpin / Bigwall 0
Anders V Hur få ickealpinister till Keb nordtopp? Alpin / Bigwall 88
YAsker Till Chamonix i påsk? Samåkning? Alpin / Bigwall 0
abbeolin Behöver ni nya funktionskläder? DirectAlpine till Sverige! Alpin / Bigwall 0
Maurits Rack till Syltraversen Alpin / Bigwall 18
Edvin m Bil till Chamonix Alpin / Bigwall 3
Cantrell Snöplattor till M10? Alpin / Bigwall 2
rollebollen pre-acklimatisering till M. Blanc Alpin / Bigwall 8
E9climbing Pompe till Everest utan O2!!!!! Alpin / Bigwall 280
trolltind 1000 skäl till att klättra Alpin / Bigwall 18
E9climbing Mick Fowler till GBG och Stockholm Alpin / Bigwall 10
hakan307 Bil till Svartgöl Alpin / Bigwall 3
sneglen33 OBS!!!tur/retur gratis till Kebnekaise d. 17-26 april, någon som vill med? Alpin / Bigwall 0
Cremytos Utrustning till Mont Blanc Alpin / Bigwall 26
Himmalaya Söker kompisar till Elbrus i sommar Alpin / Bigwall 6
kajkalajkan Marko Prezelj till sverige! Alpin / Bigwall 0
Titanit Helikopter till Tarfala Alpin / Bigwall 0
Sven S Bästa väg till Bozen/Bolzano? Alpin / Bigwall 2
Äventyrtomte Guid till toppen av Kebnekaise? Alpin / Bigwall 5
Polarnatt Bästa/billigaste sättet att ta sig till Aconcagua Alpin / Bigwall 6
Mezzner Thomas till Alex: -Hur länge ska vi klättra utan att fika? Alpin / Bigwall 0
Tomas Odhult Plats i bil till Chamonix Alpin / Bigwall 0
Ayreon Alternativ till resebyråernas stora. Alpin / Bigwall 2
Polarnatt Hur tar man sig till toppen? Alpin / Bigwall 9
nitrox50.II Biljett över till Schweiz Alpin / Bigwall 0
Mikro stegjärn till Meindl? Alpin / Bigwall 9
PerHenrik Billig buss till cham Alpin / Bigwall 1

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg