Rengöringsmedel för kakelugnsglasruta?

Kan avrapportera efter första försök med aska och tidningspapper, det blev 95% rent och tog sista 5% med biltemas rengöring,men jag kan spara inte bra mycket kemikalier med att återanvända askan så jag är nöjd. Undrar hur mycket som egnetligen skulle gå bort med bara vatten, jag har altlid trott att sotet verkligen sitter inbränt ordentligt.

Tack för tips!

/Patrik, med klar ruta igen
 
Jag gnuggar snabbt med tidningspapper mellan varje eldning. Samma papper som jag sen tänder med. Var 10-de gång - ungefär - så använder jag en rakbladskrapa. Efter 30-40 eldningar blir det storrengöring med fönsterputs.
 
Är sotet fet (dvs innehåller märkbara mängder tjära och andra fettliknande föreningar) så är mildare akalie som mindre skvätt ammoniak inte dumt alls i sin tvättlösning, det bör vara så mycket att man märker en ton av ammoniaktdoft om lösningen - det gäller generellt vid fönstertvätt - har man inte provat innan utan kört med tensid och utspädd spritlösning i färdiga blandningar så kommer man bli förvånad över skillnaden.

Är det inpyrt ordentligt i glaset att inte en rakblad biter på så får man ta med storsläggan - ungsrengöring med mycket starkare alkalie eller använda propplösare som till stor del är natriumhydoxid eller kaliumhydroxid och använda det varmt. Obs glas kan faktiskt ta skada av starka alkalier och ytan blir matt om det ligger på för länge!.

- Obs det är starka saker, mycket mer starkt vad man tror till en början, skyddsglasögon, munskydd (för att inte andas in dimma av lösning om man är så dum att man använder blomspruta...), tät förkläde och långärmade diskhanskar rekommenderas starkt.

Har man grytor, stekpannor mm. med halvhärdad fett (från omättade och fleromättade fetter som härsknat och oxiderats) som är nästa omöjliga att gno bort även med diskmedel - prova att blanda ut lite propplösare i vatten - pensla på ytorna, man ser hur det gulnar ganska så mycket och så plötsligt så börja det rinna iväg och mycket lätt att skölja av efter - Tyvärr gör det samma sak även på hud... (därför blir det så halt om fingarna när man gnuggar mot varandra när det är mer alkaliskt - fettet och proteiner på ytan av skinnet omvandlas till såpa...) - därav att skydda sig noga från stänk (framförallt ansikte och ögon) då det inte märks till en början...

om man ändå får lösning på huden, skölj i rikligt med vatten - riklig utspändning räknas och när pH närma sig 8 mot 7 så slutar den skadliga verkan. Det fins anledning till varför kemilabb har nöd-duchar
 
Senast ändrad:
Tycker rakblad låter dumt på glas, blir det inte repigt, somi sin tur gör att sot fastnar i reporna och än svårare att få bort sedan?
Eller tänker jag fel?

/Patrik
 
Särskilda rakbladsknivar har använts till att ta bort målarfärgsstänk på fönster, sedan färgen torkat, i urminnes tider.
Idag används samma rakbladsknivar/skrapor till keramikhäll på spisar.
Och nej, det repar inte.

/John
 
Särskilda rakbladsknivar har använts till att ta bort målarfärgsstänk på fönster, sedan färgen torkat, i urminnes tider.
Idag används samma rakbladsknivar/skrapor till keramikhäll på spisar.
Och nej, det repar inte.

/John

En sån här ungefär, är det vad ni menar:
Får våga prova det nästa gång, så kanske jag slipper använda kemikalier alls, känns bra för miljösamvetet att ha ersätt kemikalie med återvunnet sot & tidningspapper samt en rakbladsskrapa. Tack!

/Patrik
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg