Powerbank som laddar vid låga amperetal?

De flesta billigare 1st 18650-cell baserade powerbank (typisk liknande http://www.clasohlson.com/se/Powerbank-2600-mAh,-Clas-Ohlson/Pr386941000) som man köper bit under hundringen styck har linjär regulator i sig (märks genom att det blir ganska ordentligt varma när de laddas från helt tomt) och kan förmodligen laddas även med ganska låga strömmar, dock när den börja ladda så tänds även lysdioder upp eller börja blinka i olika intervall vilket innebär att några mA av strömmen utifrån solpanelen eldas upp direkt till värme.

Somliga av de dyrare flercells powerpacken (dock långt ifrån alla) har omvandlare i sig som transformerar den inkommande 5V spänningen till vad batteriet har för spänning för tillfället vilket innebär att om omvandlaren drar vid 5 Volt 1 Ampere från USB-porten så matas dess interna batteriet med 1.1 -1.3 Ampere mot batteriet och laddningen blir mer effektiv, går snabbare samt bildas mindre värme i själva batteripacket under laddprocessen.

En sådan batteripack är tex. http://www.clasohlson.com/se/Vattentät-powerbank-med-ficklampa-10050-mAh,-Clas-Ohlson/38-7700 (just denna är vattentät vid stängd lucka vilket kan vara fördel ute i fält)

Men den typen av batteripack med mer och energisnålare elektronik med högre verkningsgrad kan istället ha problem när solpaneler inte ger tillräckligt med ström och det kan börja oscillera (5 Volt när solpanelen är olastad - när powerpacken försöker dra ström så sjunker spänningen till kanske 4 Volt, batteripacken stänger av, spänningen går upp till 5 Volt igen, batteripacken försöker lasta och spänningen sjunker till under 4 Volt...) vilket kan innebär att powerpacken inte laddas alls eller tom. dräneras sakta på energi pga. stopp/start oscilleringar vid svaga ljusförhållanden. Obs detta behöver inte gälla just ovanstående pack men är en faktor att ha i bakhuvudet om man tycker att laddningen inte fungerar trots ganska mycket ljus och en 'bättre' batteripack.


Dock om man kan få ordentligt med sol så är istället fördelen att batteriet laddas något fortare med dessa batteripack med omvandling på laddning i jämförelse med enklare batteripacken med linjärt styrd laddning.


Att ladda en 13000-20000 mAh batteripack tar väldigt tid även med rejäl solpanel då många av dessa inte tar mer än 1 - 1.5 ampere i laddström även om solpanelen i sig kan lämna dubbla strömmen etc.

En sak till är man ute en vecka eller två, så finns alltid risken för regn och rusk och rinner det minsta lilla vatten in i batteripacken så kommer den att sluta att fungera så fort en droppe vatten hamnar mellan 2 ben inne i dess IC-kretsar, oavsett vad du gör med den senare - försök aldrig ladda batteripack efter en sådan händelse där vatten misstänkts gått in i batteripacket, försöker man ändå så kan den bli en riskavfall som kan slå våldsam eld när som helst...


Är valet mellan en stor och två mindre batteripack så välj 2 mindre och håll de separatpackat vattentätt när de inte används - alternativt vattentät modell och håll dess ev. luckor stängda när de inte används.
 
xxargs;777876 Somliga av de dyrare flercells powerpacken (dock långt ifrån alla) har omvandlare i sig som transformerar den inkommande 5V spänningen till vad batteriet har för spänning för tillfället vilket innebär att om omvandlaren drar vid 5 Volt 1 Ampere från USB-porten så matas dess interna batteriet med 1.1 -1.3 Ampere mot batteriet och laddningen blir mer effektiv sa:
http://www.clasohlson.com/se/Vattent%C3%A4t-powerbank-med-ficklampa-10050-mAh,-Clas-Ohlson/38-7700[/url] (just denna är vattentät vid stängd lucka vilket kan vara fördel ute i fält)

Intressant.

Hur ser du vilka som har denna omvandlare?
 
Tyvärr så är det inte helt lätt att avgöra om det är intelligent laddning med omvandlare eller linjär laddning.

men om man tittar på en batteripack med ca 1-1.5 Ampere laddström så blir den ganska rejält varm när man laddar från tomt batteripack och värmen minskar sakta ju mer batteriet är laddat. Det är dock stor skillnad i upplevd värme om batteripacket är helt i metall som sprider värmen bra över hela batteriet eller om det är i plast med den varmaste delen vid anslutningen av USB och micro-USB - Det senare fallet kan det nästan bli brännvarmt om laddningen är av linjär typ medans är det konverter så blir det aldrig varmare än lätt jummet även om plasten kring eletroniken isolerar värmen ganska väl.

LiIon-batterier av 18650-typ (även motsvarande påsbatterier) har relativt låg inre resistans (om det inte riktiga skräp-kinabatterier tagna från gamla laptopbatterier) och är inte dominerande faktorn när det gäller värmeavgivning - nästan all laddnings-effektförlust sitter i laddelektroniken och det är denna som värmer delar eller hela batteriet vid laddning.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Gustav_Brogren_yahoo.com Bästa Powerbank? Utrustning allmänt 44
Rinte Powerbank Utrustning allmänt 3
majkelsson Ladda petzl core via powerbank Utrustning allmänt 7
Knallarn Powerbank Utrustning allmänt 52
vandrafjäll Powerbank som tål kyla Utrustning allmänt 24
behedwin Bästa powerbank för långresa Utrustning allmänt 64
avslutatmedlemskap160620 AA batterier i Powerbank ladda kamera Utrustning allmänt 8
pelka GP powerbank! Utrustning allmänt 30
Toan Vilken temperatur klarar olika material vid torkning? Utrustning allmänt 3
ThomasG Lundhags Bjerg läcker vid plösen Utrustning allmänt 2
veni Lägerskor som funkar även vid vadning och simning Utrustning allmänt 67
Vandrare Riktigt låga kängor av "Mid" modell. Användbart vid regn? Utrustning allmänt 1
Skattletaren Vattenfilter vid kallgrader Utrustning allmänt 4
DK13 Använda vatten i stället för solen vid laddning av batteri. Utrustning allmänt 6
arniklasses Skydda baken vid glidning nedför snölegor Utrustning allmänt 17
icz Lowa Combat Boot ont vid uppför. Utrustning allmänt 4
Elvah Verktyg och första förband vid fjällvandning Utrustning allmänt 60
f98peen Solglasögon vid vandring Utrustning allmänt 13
metrotiger Batterikapacitet vid kyla hos pannlampor Utrustning allmänt 9
farsgubben Behövs dry-bag vid fjällvandring? Utrustning allmänt 37
Morgan Vindskydd vid sjö i GBG ?? Utrustning allmänt 4
tanto Hjälp vid val av ryggsäck Utrustning allmänt 12
Oootro Utrustning & stöldrisk vid cykelresa i Sverige? Utrustning allmänt 2
pal2 OK, en gång till. Vad på fötter vid vad? Utrustning allmänt 46
Surjamten Moms vid order från USA? Utrustning allmänt 5
x-treme Äventyr vid 45:an? Utrustning allmänt 4

Liknande trådar