Potatisgratäng på Trangia - MUMS!!!

Eftersom jag äntligen lyckades torka potatisar på rätt sätt (efter många bra tips här blev det riktigt lätt) blev det i år premiär för potatisgratängen som jag hittat i Utsidans kokbok.

Jag la torkad lök och potatis i en lätt GB-glassburk och blandade mjölkpulver och kryddor för sig. Rätten blev ganska skrymmande i packningen (vi var 4 pers), men lätt. Potatisen och löken skulle ligga i blöt en timme innan tillagning och för att inte bli för hungriga hällde vi vatten i burken och bar den med oss sista biten innan middagen. Funkade utmärkt!

Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT! Till gratängen åt vi vegofärsbiffar (de andra är vegisar) gjorda på den goda laktovegetariska färsen som Friggs gör. Åsså lite bearnaise. Inte tyngre än tex pasta med sås, men ack så mycket godare.

Vi testade också en annan rätt från kokboken: råris med curry, äpplen, jordnötter, bananer, lök och mango chutney. Även det en riktig höjdare!

Till sist ett tips om två andra favoriter: Snabbmakaroner med lök, ädelost och soltorkade tomater, samt couscous med svampsås och rikligt med torkade trattkantareller!

Smaklig måltid på vandringen!!!

P.s. Potatisen torkade jag genom att hyvla den rå (med osthyvel), snabbkoka nån minut och bre ut den på smörpapper på plåt. Torkning på 50 grader i varmluftsugn i 8 timmar. Går säkert precis lika bra i vanlig ugn om luckan är ordentligt öppen.
 
Potatisgratäng på..........

Mmmmmm....vad det låter gott!
Det är alltid kul med tips på nya maträtter när man ska ut på fjället. Roligt att höra att du lyckades med torkningen av potatisen, jag har haft problem med den också. Men jag ska testa din modell och se om jag kan lyckas jag också.
Min favorit är spagetti med köttfärssås på torkad köttfärs, med morötter, paprika, mycket vitlök, basilika, andra kryddor och parmesan.
Vi har alltid med oss färsk vitlök och riven parmesan (av en lagrad god sort). Buljongtärningar är också bra smaksättare och numera finns det många roliga sorter.
Vi tycker det ger lite guldkant att få efterrätt under turen och då kör vi med fromager (Ekströms, som går att blanda med vatten). De är lätta att bära och att göra. En kåsa med nyponsoppa och några mandelbiskvier är inte helt fel heller.
Som snacks på årets tur blir det de nya chokladdoppade russinen (Sun Maid). De är syndigt goda!
Jo förresten....när du torkar löken...förväller du den eller inte? Man tvistar tydligen om att den ska bli bitter om man inte förväller den. Själv har jag inte förvällt den och tycker den är god.
Tack för tipset på potatisgratängen!
Hälsningar / Anette
 
petratetra; sa:
Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT!
Det lät onekligen gott, ska prova hemma först!

petratetra; sa:
Till gratängen åt vi vegofärsbiffar (de andra är vegisar)
Suck, det där "problemet" har jag oxå. Jag har haft med mig nån rökt köttbit, eller så. Bara för att få känna köttsmaken.

/Håkan
 
Jag tar av min hatt för att ni orkar svänga ihop en pot-gratäng på fjället !

Själv blir det mest frystorkat.....

/P.D
 
Det ska bli gôtt...

petratetra; sa:
Denna gratäng var nog det godaste jag ätit i fjällen! Smakade nästan som riktig gratäng! Krämig och kryddig, med bra tuggmotstånd. JÄTTEGOTT! Åsså lite bearnaise. Inte tyngre än tex pasta med sås, men ack så mycket godare.
Låter underbart idag, hur gott är det inte efter 10 dagar eller så..?
Vi har tänkt göra ungefär samma gratäng men med torkad oxfilé och kantareller (+bärne för att flotta till det riktigt mycket).
Det finns ju otroligt mycket svamp just nu, så varför inte passa på att fylla på förråden...
KJHJ
 
Re: Potatisgratäng på..........

Lodis; sa:
Vi tycker det ger lite guldkant att få efterrätt under turen och då kör vi med fromager (Ekströms, som går att blanda med vatten). De är lätta att bära och att göra.

Håller med! Fromagerna är finfina!

Jo förresten....när du torkar löken...förväller du den eller inte? Man tvistar tydligen om att den ska bli bitter om man inte förväller den. Själv har jag inte förvällt den och tycker den är god.

Jag torkar löken rå och tycker att den blir väldans god.

På tal om vegomat så är det klart att jag gärna skulle byta ut vegofärsen mot den torkade köttvariant som Anette skriver om. Och sen är ju marinerad torkad lövbiff en höjdare. Men vi har ändå jobbat en del med matsedeln under åren så nu är det helt acceptabelt. (men ibland tar jag med bacon till första middagen om jag vet att vi ska gå kort sträcka första dan).

Torkad mat innebär ju en hel del pyssel innan - men väl ute på fjället är det väl värt det. Den mesta mat smakar gott efter en dags kämpande, men god mat smakar som paradiset...
 
Imponerande

Verkligen imponerande att göra potatisgratäng på sitt Trangia!

Själv brukar jag ta med pastasåser på påse och ha ris eller makaroner till. Man kan alltid spetsa till det med lite salami och kanske någon lök- eller paprikabit. Jag ska definitivt prova de tips som kom med i den här tråden!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg