Plask! Gamla gubbar ska int paddla racers.

framsteg

paddlade en kilometer idag, tjoho. Nötte en halvtimme för ett par dar sen med säkert 10 st kapsejsningar. Idag kändes balansen påtagligt bättre, och jag körde omkull bara en gång :). Lär ju dröja en stund innan jag kan trycka på i hög fart förstås (kan inte maxa heller i min 51 cm motionskanot utan att få balansproblem, blir för mycket slugging i tekniken ännu...), men nu när jag kommit så här långt känns det i alla fall inte hopplöst.

Så det funkade det där med att försöka om och om igen (och välta efter typ tre paddeltag) tills det gick. Hade god hjälp av våtbyxor/tröja för att hålla värmen. Genom att hålla till där det är ganska grunt blir en kapsejsning bara att man liksom kliver ur kajaken och sätter ned foten på sjöbotten, och det är ju acceptabelt även om det bara är 14 grader i vattnet och man är lite av en badkruka.
 
Tekniktips i massor

Hej,
Min egen åsikt och erfarenhet är att det inte är omöjligt att lära sig köra rankt även om man inte börjat som barn. Dock blir det betydligt svårare om man inte har möjlighet att trappa upp succesivt. Steget från turbåt till Classic är ganska stort. Det skulle vara lättare att öva i en gammal racingkanot och sedan ta steget till Classic. Att bredden är 52 även på gamla båtar betyder inte att de inte är olika ranka.

Men det var inte det jag skulle säga. Jag tycker att du ska öva på teknik och balans kanske främst i din stabila kajak och sedan ta steget till din classic. Tar du dig igenom övningarna som svenska kanotförbundet föreslår så kommer du flera steg på vägen. Kolla in deras hemsida: http://www.kanot.com/webarchive/data_backadmin/racingmarathon/Teknik%C3%B6vningarVattenLand.pdf

Lycka till!
 
Ni har glömt något viktigt!

Och det är intuition och känsla. Dvs fixera inte er vid kajakens bredd etc utan lyssna till kropp och känn med paddeln. Paddeln är det viktiga redskapet där i alla fall jag känner vattnet och kajaken är en bi sak som jag råkar sitta i. Är jag fokuserad på kajakens rörelser så blir jag förvirrad men känner jag vattnet i relation till paddeln så slappnar jag av och kajakens stabilitet blir irrelevant.

Flummigt OK men det skiter jag i. Det fungerar för mig.

Jag tror att barn är mer öppna för intuition och där med lättare att lära än vuxna som är blockerade av sitt logiska tänkande.

Jag tror att många koncentrerar sig så förbannat så att de blockerar sig från totalpåverkan från sinnen. Dvs vi har ett antal sinnen och det går inte att bara lita till ett fåtal för att vara i harmoni.

För mig handlar det om lukt, känsla i handen, syn, smak av vattnet ,hörsel mm. Sitter jag bara och fokuserar på arslet så missar jag hela upplevelsen och blir fruktansvärt begränsad.

/Kåre
 
Just funderingarna över vilken balans som går att öva upp brottas jag också med. En hel del styrs rimligen av vilken begåvning man råkar ha, både motoriskt och kanske gällande ens envishet. Om jag upplever ett framsteg blir jag fantastiskt glad på samma sätt som jag kan bli ledsen av att titta på vad andra klarar och att jag har så mycket sämre balans. Och de perioder då jag upplever att jag inte förbättrat mig (för det mesta) så är det ju segt.

Jag har hållit på i snart två år och gjort härliga framsteg. Min förhoppning är att jag om ytterligare två år har nått det mål jag har för balansen. Men det känns faktiskt inte alls säkert att jag kommer göra det. Och då blir det kanske lite småsurt. Samtidigt som det då kan vara tröstande att t ex läsa i ett forum om andra som inte heller har det så lätt :)

Nu råkar det vara rodd jag pysslar med, men förmågan att balansera ett skrov på vatten tycker jag borde likna paddling väldigt mycket. Alltså den på något sätt grundläggande förmågan att sitta helt still i båten och balansera. Inte allt det andra man gör med paddel/åror som förstås är viktigare i praktiken.

När/om jag är så stabil som jag vill vara i själva rodden så kommer det nästan definitionsmässigt innebära att jag då även klarar av att balansera stillastående (som en lindansare, med årorna rakt ut åt sidorna) mer än några enstaka sekunder. Någon metod för att nå dit har jag dock inte - bara att ro på och hoppas det går bättre och bättre. Fördelen med rodd framför kanot är att man slipper bada (förutsatt att man har koll på vad man gör med årorna).
 
Det som jag tror Kåre menar är att det spelar ingen roll om skrovet rullar lite så länge man inte slår runt. Så det man ska fokusera på är hur ens egen kropp lutar, om skrovet råkar luta lite spelar ingen roll eftersom det inte "stoppas upp" när sargen tar emot kroppen.
 
Precis!

Jag kan åka enhjuling, skatebord och paddla min VKV100 i över 25s/m vindstyrka så länge jag kan ha ett blade i vattnet, så balanssinne har jag något så när. Jag kan även parera brottsjöarna genom att luta kajaken så att inte kapellet trycks in, så ibland så lutar jag kajaken riktigt rejält, men behåller kroppen något så när rakt upp, men jag kan knappt ta på mig kapellet vid blankt vatten och intill bryggan utan att välta eftersom jag då får släppa paddeln.

Dvs all balanshållning är i stort sätt helt beroende av paddelteknik, känsla och intuition vilket fungerar bäst i avslappnat tillstånd och inte vid koncentration och fokusering. Jag har sett de som fokuserar och koncentrerar sig utav bara sjutton och blir därmed så spända så att de välter innan tex båtsvall når fram och håller i paddeln så att knogarna blir vita. Vissa blir även trötta i kroppen bara för att de spänner sig så förbaskat och de finns även de tävlingskanotister som presterar sämre i en snabbare kajak bara för att de bränner en massa energi på att försöka hålla balansen eller att de inte vågar ta ut sig för risken att slå runt.

/Kåre
 
Det går inte lura sig själv. Upplevelsen är att när man sitter still i en rank kajak så viberar den, precis som man är överspänd, och bara man "slappnar av" så ligger den still utan att vibrera. Men det är knappast så enkelt att bara slappna av, även om en del handlar om det.

Till stor del handlar det där spända om att man helt enkelt inte har tillräcklig balans, så balanssinnet skickar för grovhuggna signaler till kroppens muskler så de kompenserar för mycket så man lutar kajaken för mycket och så kompenserar balanssinnet tillbaka för mycket så man sitter där och vickar fram och tillbaka och känner sig spänd.

Att barn lär sig balans och nya rörelsemönster snabbare är lika självklart som att de lär sig allt annat snabbare, matematik, språk etc. De har en kropp och hjärna under utveckling inställd på inlärning. Som vuxen är det där systemet mycket mer statiskt, så man får kämpa mer. Jag tror inte man behöver ta till uttryck som intuition och känsla för att förklara det.

Med det sagt förnekar jag inte vikten av att vara orädd, att inte vara en badkruka helt enkelt. Man tränar då oftare och djärvare. Själv har jag inte tränat så mycket i sommar på rankkajaken, eftersom det varit 14 grader i både vattnet och luften mest hela tiden (det är inte i HELA sverige det varit varmt om nu någon tror det :)), men jag har å andra sidan ingen brådska heller. Det kommer fler säsonger att öva på. Jag har hursomhelst kommit över tröskeln att inte välta direkt vid bryggan och kan paddla iväg i platt vatten, så det känns som jag har en grund att bygga på nu. Det flitiga vältandet har också bidragit med att jag fått en vana med att välta, dvs det känns inte som en katastrof att göra det, så man törs fara ut fastän man vet att det mest troligt kommer leda till ett bad.

En gammal 52-centimeters racer och Nelo Classic är ungefär lika ranka/stabila (har testat), så de är nog inget mellansteg att räkna med. Jag skulle gissa att ZedTech TCR ligger mellan en modern turbåt och Nelo Classic, men då jag faktiskt kan åtminstone paddla iväg med Classic så ser jag inte just nu som att jag behöver ett mellansteg. Eller jo, det kanske skulle vara smidigare att lära sig om man kunde släppa gamla turbåten helt och köra alla sina träningspass i sin lite rankare båt, det är ju inte riktigt så nu. Fortfarande långt ifrån att jag kan paddla hårt i Classic, så ska jag köra ett vanligt träningspass tar jag ju turbåten.
 
Jag tycker att du ska öva på teknik och balans kanske främst i din stabila kajak och sedan ta steget till din classic. Tar du dig igenom övningarna som svenska kanotförbundet föreslår så kommer du flera steg på vägen.

Intressant idé. Kanske ska testa det. Jag antar att man egentligen inte riktigt vet vad som är den effektivaste metoden för en vuxen person att lära sig balansera en rank kajak. Den tradition som finns är ju riktad till barn.

Det första jag kommer testa är dock att helt enkelt bara paddla mera med min Classic. Jag har varit ute totalt 6 - 8 ggr med den och ca 20 minuter åt gången, lite för tidigt att säga om jag kört fast balansmässigt.
 
Inte bara intuition och känsla utan som sagt även teknik.

Prova med att lägga flatsidan av paddeln mot vattnet och håll sedan paddeln konstant i rörelse fram och tillbaka. Luta dig mot paddeln och känn sedan hur mycket av kroppsvikten du kan lägga på paddeln. Så kallad låg stöttning. Växla sedan mellan att stötta på båda sidor växelvis. Prova sedan att nyttja andra sidan på bladet dvs hög stöttning och gör detta växelvis på båda sidor så kanske du rätt var det är börjar åka fram åt. Så småningom kanske du lägger mer energi på framåt drift än på stöttning och så småningom så sker stöttningen intuitivt och automatiskt utan medveten tanke och koncentration.

Ett annat problem som sagt är vårt utbildningsystem och kemikalier etc, som vi blir utsatta för.

Dvs kommunikationen mellan höger och vänster hjärnhalva blir snörpt dvs vi har inte balans mellan logik och kalkyl samt känsla och intuition. Tänker vi bara med logik så blir vi som psykopatiska robotar och använder vi bara känslan så blir vi som egoistiska småglin som bara styrs av begär och utan förstånd.

En helt annan discussion men illustreras just i exemplet med att hålla balansen i kajaken.

Dvs förstånd i samarbete med känsla.

/Kåre
 
Visst lär sig ungdomar betydligt snabbare än vuxna, men det går inte att komma ifrån att de ungdomar som kör racer obehindrat faktiskt också tränar 10-14 pass/vecka under sommaren.

De somrar som jag kunnat köra 6-7 pass per vecka märktes en rejäl skillnad hur kroppen hanterar sjögång.

Det som Kajakhampus föreslår är viktigt. Tekniken blir bättre ifall en stadigare kajak används, speciellt påtrycket och isätt kan finslipas. När tekniken sitter, följer den med till den rankare kajaken. Att försöka förbättra tekniken i det som upplevs som en rank kajak är mycket svårare.
 
Balans...

Hej,

Två små tips som jag själv har funnit hjälpt mig att få bättre balans och dessutom hålla den i trim över vintern:

* Skaffa en pilates/yoga-boll som du använder regelbundet både för traditionella "core-övningar" och mer specialiserade kajak-övningar. T.ex. är det en alldeles utmärkt övning att bara prova att sitta still på bollen med lyfta fötter. När det funkar bra kan man börja göra paddelrörelser med händerna, eventuellt med en stav eller ett kvastskaft (eller paddeln, men det finns ju en viss risk att man slår sönder den när man av misstag försöker stötta med den om man vinglar...). Vill man kan man även försöka få in en pumpande benrörelse .

* (Kanske lite mer komplicerat) Börja träna kajak-polo eller paddla fors! Bägge aktiviteterna tränar balanssinnet på att hantera fullständigt oberäkneliga vågor. På vissa orter kan man dessutom fortsätta träningen inomhus på vintern, vilket nästan garanterar att man har en bra känsla när man sätter sig i sin racer eller motionslåda frampå vårkanten...
Dessutom är det för j-a kul!!!

Jag är 42+ år och har tränat balansen lite mer genomtänkt de sista två åren och märker *stor* skillnad, inte bara i paddlingen utan även i t.ex. utförsåkningen eller i att vandra med 20+ kg på ryggen speciellt i branta partier utför.
 
Sandstrand

Jag provade tävlingskajak första gången i våras efter ha paddlat turbåt under ett år. Det var ingen modern tävlingskajak men Struer Huntern skall vara rätt så rank. Jag hade ingen plan hur jag skulle klara det, utan mer tur med att jag sjösätter i en grund vik med sandbotten. De första dussinet vurpor kunde jag undvika genom att sätta paddeln i botten. Det gav mig mycket mer tid i kajaken och redan första turen gick det att paddla en liten bit. Jag använde sitsen.

Här är det första försöket...
http://www.youtube.com/watch?v=CWy6Fhr83ww
 
Senast ändrad:

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg