Planer för sommaren 2010

Jag blev inspirerad att ta fram alla mina kartor över området, tyvärr utan rödmarkering av lederna, och såg till min förvåning att jag ritat in hela promenaden. Sen såg jag också att jag ritat in en förlängning från St. Nicklaus till Simplonpasset - därifrån skulle man rentav kunna fortsätta
över Binn och ned till Devero i Italien (jag har gått från Devero till Simplon en gång, faktiskt),
varpå en massa möjligheter öppnar sig. Sträckan St. Nicklaus-Zermatt är väl inte så mycket att ha?)

Men jag har antagligen andra planer för min sensommartur. Mina sex besök i Pyrneeerna
har alltid varit i sommarens början, skulle väldigt gärna göra en senare tur.
 
Har tittat, det är i hans fall många och korta turer, med bil emellan. Kanske inte behöver vara så, förstås. Ska titta närmre i litteraturen vid tillfälle. En gång försökte jag läsa på om Höga Tatra
och då (kort tid efter kommunismens fall) fick man bara korsa gränsen mellan Slovakien och Polen på visa angivna platser. Det kanske inte är så längre.

Undras om det är mkt skog? De högsta topparna på Landgrens turer är av ungefär samma höjd som passen i Schweiz! Ett klart och önskat besked är iaf att man kan tälta.



Det finns förstås skäl till att jag i 20 år lagt mina turer västerut, t ex bekväma järnvägsförbindelser. Min senaste tur i Schweiz, t ex, slutade i Silvaplana, därifrån buss direkt till Samedan, och jag kunde köpa hela resan hem på järnvägsstationen där. Den började i Andermatt, tåg hela vägen dit. Sen vill jag gärna också höra och tala landets språk, även om jag inte är någon stjärna på spanska, italienska eller franska.

Och sen är det det att jag kan trakterna och därför kan improvisera - t ex 2003 och 2006 var jag tvungen att i all hast ändra turens början. 2006 ändrade jag turens avslutning på impuls också, och 2003 års tur följde nästan ingen plan alls.

Nu förbereder jag två möjliga alpprojekt. Ett skulle, som 1993 börja i St. Anton i Österrike
och leta sig över till Graubünden och Ticino och fortsätta där på delvis nya varianter, evt. upp
genom Bedrettodalen till Formazzadalen i Italien och Devero-Veglia (som 1991). Det skulle
kunna bli långt. 93 gick jag från St. Anton till Poschiavo söder om Bernina-passet, med en avstickare till Italien. Det tog 16 dagar.

Ett annat skulle från väst eller syd leta sig in i le Queyras på ngra nya vägar, och vidare upp mot
Bardonecchia och områdena norr om Susadalen, och Valli di Lanzo, där jag har en del ogjort.

Numera går det utan problem att passera gränserna in och ut uur Slovakien var som helst (ej Ukraina). Man ska dock ha sitt pass med sig vid ev kontroll (Har aldrig hänt). På toppen av Rysy (Polens högsta berg 2499m) finns en bemannad gränspassering om man vill ha en spektakulär stämpel i sitt pass.

Det finns också utmärkta tåg och bussförbindelser upp i bergen så bil är onödig lyx om man inte har bråttom.

I de Slovakiska bergen går trädgränsen vid 1200m och alla de 5 stora bergsområdena har nakna kammar. I Höga och Västra Tatra är det Alpina landskap. Jag har sammanställt bilder från de olika områdena här http://www.freewalker.se/freewalkertrav/bilder.html

Tältning är förbjudet i alla Slovakiens nationalparker med reglerna följs endast i Höga Tatra. Det finns gott om bergsstugor så har man bara med sig sovsäck och liggunderlag får man alltid en plats.
 
Ja, kan man inte tälta, så är det förstås meningslöst. I t ex de franska nationalparkerna bruakr man kunna ställa upp tältet kl. 19 på kvällen och därtill finns underbara områden som Thabor och
Queyras som är förskonade från egentligt naturskydd.

Sen har jag också förstått att området är rätt litet. De senaste fem åren har mina tidiga sommarvandringar varit på 31, 18, 16, 14 och 15 dagar
och jag hoppas på 2-3 veckor även iår. Enligt Wikipedia är Höga Tatra och de sydliga delarna de enda alpina delarna av Karpaterna. Kanske möjligheterna är större i Rumänien.
Om det inte är en massa naturskyddstjafs där också.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg