Äh, vad är 4 000 kr för något som borde kosta dubbelt så mycket, det är ju Svensk odlad ek...
Halaj!
Jag kan lätt se att de där plankorna han säljer är kostar 4000 Kr. Är ingen möbelsnickare precis, men lite grejar jag. Det är verkligen ingen lek att torka så stora ekbitar utan att de spricker. Veden släpper fukt olika fort på olika ställen, vilket ger spänningar i träet, som gör att det spricker.
Det krävs antagligen minutiöst handhavande under flera år, mot torrare och torrare ved i olika förvaringsutrymmen med olika luftfuktighet, tills det blir snickeritorrt.
I nån mening liknar det lite som man handskas med årgångsviner. Inte för att jag vet nåt om sånt.
Det balla med brädan är (och det som rättfärdigar priset) alltså att det är ett enda stycke, och inte stavlimmade bitar. Gör det brädan bättre? Nä, inte ett smack. Men häftigt är det!
Tyvärr tror jag inte de rika knösar som köper brädan har en aning om detta, eftersom deras kunskaper i träarbete inte sträcker sig längre än minnena från när de gjorde en smörkniv i träslöjden i grundskolan.
//T