Om du läser trådarna i avdelningen "Friluftsmat", så upptäcker du snabbt, att det finns två forummedlemmar, som ständigt tjatar om var sin Perfekta Lösning På Problemet:
- Tordnado - om pemmican,
- jag själv - om nötter och frön .
Det gäller att tjata, marknadsföring handlar om upprepning, upprepning
Jag skulle vilja slänga in en tredje variant som har ännu högre energi/vikt ratio. Nötpemmican:
Mal nötter fint eller köp färdigmalt så kallat mandelmjöl, i detta mjöl löser du smält fett tills mjölet är mättat, förslagsvis kokos olja, kakaosmör och som smaksättning kakao. Då får du mkt näringstäta och mättande bars. För att få en trevlig variation kan man krossa en del av nötterna grovt och gärna använda salta varianter. Man kan också lägga i gojibär eller dadlar för sötare smak. Blir en riktigt god mix av choklad, salt, sött, knaprigt och smörigt.