Passage av ränna?

Är det någon som har erfarenhet av flytetyg för passage av båtränna?

För två år(tror jag) sedan var det kanonisar på Nämdöfjärden och som tur var ingen ränna bruten. Jag funderar på om det skulle gå att ta med sig en uppblåsbar gummibåt för att padddla över en eventuell ränna. Inte aktuellt just där just nu men ändå.. Är det någon som har testat?

Gummibåt är kanske lite vanskligt med tanke på alla vassa pikar, skridskor m.m.
Andra idéer?

/Fredrik
 
Vi tog med en liten plastjolle för ett par år sedan på Nämndöfjärden. Inga problem alls att bogsera (förutom oväsen). Jollen lämnades å ö efter övergång.
 
Rännor med och utan flak.

Rännor är så olika. Är de helt öppna så kan man ibland paddla över dem på ett större isflak. Om rännan är fylld med fritt flytande små icke bäriga flak kan det vara nästan omöjligt att ro eller paddla sig igenom.

SSSK har genom Ulf Silvander gjort försök med frigolitskidor sammanfogade av block om 1m X 0,5m X 0.15m eller någor sådant. Varje person tog ett sådant block som sammanfogades vid rännan.

Skridskoseglare kan påstås det hoppa över rännan och glidflyga på seglet eller om rännan är fylld med flak lägga ut flera segel efter varandra och krypa på dessa. Det blir bra bärighet i ett skridskosegel som ligger över ett stort antal mindre flak.

En variant på detta är att lägga ut ett par trädstammar.

Ytterligare en variant är att simma över. Bekvämast kanske man simmar iförd en torrdräkt.

Thure
 
Hos våra väpnade styrkor (finns de kvar?) finns beprövad teknik att ta sig över isrännor. På kustjägarna vill jag minnas vi använde monterbara stegar. Men som hos allt i det militära så kräver det att man glömmer begreppet "lättvikts-"...Isflak brukar annars vara mycket användbara.
 
Ja problemet är väl just rännor med fritt flytande små icke bäriga flak, så som dem oftast ser ut nuförtiden.

Är det helt öppet skulle nog något flytetyg funka men är det som ovan kanske det är bökigt att paddla över?
Funkar kanske bättre med stänger/stockar eller liknande.

Hur utföll Silvanders tester?

/Fredrik
 
Vi gjorde försök med ett par "ränn-skidor" såväl i bassäng som i fullskaleförsök på Krabbfjärden vid Lansort. Tanken var att en grupp på 4 personer skulle ta två block var och att dessa skulle kopplas samman till två skidor med fyra block i varje. Skidorna var 2 meter långa, 30 cm breda och 15 cm tjocka. Kärnan i frigolit och ett skyddande lager av glasfiber och epoxi. De sattes samman med hakar på undersidan och en rem på översidan.

Det blev ingen succé..... Tanken var att skidorna skulle fördela tyngden över ett flertal isflak och i värsta fall kunna flyta i öppet vatten med en person på. Det var instabilt och MYCKET påfrestande, svårt att hålla ihop benen som hela tiden ville glida isär. Man kan ju tänka sig vad som hade hänt om någon person ramlat och suttit fast med fötterna i skidorna. Vid fullskaleförsöket lossade dessutom ett av blocken och "testpiloten" blev låghalt. Han hade fyra block på den ena foten och tre på den andra.

Kanske kan det utvecklas, menvår entusiasm stillades något efter att vi hade gjort vårt försök.

Jag tror f.ö. att SSSK var med och finansierade projektet.

Hälsningar

Ulf Silvander
 
Koll med gammal kustjägarveteran: "Vi använde förvarets skidor och fördelade vikten med dessa på befintliga isflak. Fanns det inga isflak så tillverkades dito!"

PÅ KJ fanns det aldrig någon dramatik kring detta med isbad. Det hörde s.a.s till vardagen...
 
Jumpning med skidor och trädstammar

Det går alldeles utmärkt att ta sig över med skidor om det är lagom stora flak. Men dagens rännor har ofta mer isörjeliknande flak sedan fartygen gått med relativt stor hastighet och då är skidor mer hinder än hjälp. Trädstammar är ingen dum lösning. Herr Silvander brukar ha med sig såg men han tar givetvis bara stammar som redan ligger på backen. Eller hur Uffe?

Thure
 
Re: Jumpning med skidor och trädstammar

thureb; sa:
Trädstammar är ingen dum lösning. Herr Silvander brukar ha med sig såg men han tar givetvis bara stammar som redan ligger på backen. Eller hur Uffe?

NEJ! Trädstammarna som redan ligger på backen fyller mycket viktiga ekologiska funktioner och är en stor bristvara i svenska skogar (kanske inte längre i södra Sverige:)). Bättre i så fall att fälla nya träd och skapa ny död ved, men då krävs naturligtvis markägarens godkännande. Men ärligt talat! Avverkning i strandskog ochliknande känns inte helt bra. Ska träden ligga kvar där på isen sen eller??? Tycker det verkar minst sagt knasigt...

/Andreas

PS. Inte på något sätt riktat mot Thure, förstod din ironi ... Ds.
[Ändrat av ala 2005-02-14 kl 07:34]
 
usilfver; sa:
Koll med gammal kustjägarveteran: "Vi använde förvarets skidor och fördelade vikten med dessa på befintliga isflak. Fanns det inga isflak så tillverkades dito!"
Detta har jag aldrig tänkt på tidigare. Att tillverka ett isflak! Det är ju genialt. Tar man med en såg så är ju saken biff!! Hur stort behöver flaket vara??? 2-3 kvm kanske om isen är medeltjock...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KTH-Projekt Enkät - Passage av isränna Långfärdskridsko 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg