Slutsats: Silva L1 är med sina 3-watt är fortfarande en av de starkaste LED-lamporna och IMO den bästa om man vill ha lång batteritid.
Nej. Pannlampor med Luxeon III är inte en av de starkaste på marknaden.
Att beskriva en LED bara med en uteffekt är ganska intetsägande eftersom olika LED är olika effektiva. En LED som drivs med en effekt av 3 watt kan alltså vara svagare än en LED som drivs med 1 watt. Det har hänt mycket på den senaste tiden vad gäller lysdioder och Luxeon III kan kännas omoderna i jämförelse med t.ex. Cree XR-E 7090 med R2-BIN
Lampan ska användas i kall väderlek, så separat batt.pack är ett måste.
Varför är separat batteripack ett måste i kall väderlek?
Den heter Silva LX och är deras starkaste diodlampa på 5 w. (Undrar när de klämmer fram en 10 w diodlampa?)
Den ska nå 75 m och räcka i 11 timmar om man använder max lyskraft. Enda nackdelarna är priset, 14-1500 kr och att det börjar närma sig orienteringslampor i vikt, dock med längre batteritid. Vore kul om man kunde byta ut NiMh-batteriet mot ett litiumbatteri, då får man ner vikten, priset är svårt att göra något åt.
Observera att SILVA inte tillverkar sina LEDs själva utan företaget Philips Lumileds står bakom en del av de LEDs som SILVA använder sig av.
I utvecklingen av lysdioder läggs mycket kraft på att göra dem mer effektiva och mindre på att kunna driva dem med en högre effekt. Det finns en del dioder med höga effekter men vinsterna mot att använda flera LEDs sida (som det i princip är) vid sida eller använda sig av HID är inte stora.
Nu är HID kanske inte optimalt för pannlampor men utvecklingen av olika ljuskällor är heller inte helt inriktad på ljuskällor för pannlampor.
75 meter är väldigt långt för en sådan LED ens med lins som formar ljusstrålen. På 75 meter belyser den troligtvis inget vidare. Om den lyser i 11 timmar tills den når 50 % av sitt ursprungliga ljusflöde är batteripacket hyfsat stort. 5 watt gånger 11 timmar ger 55 wattimmar. Så troligtvis är även brinntiden överdriven.
Rent spontant tycker jag att 1500:- är en hel del för en pannlampa i plast som inte nyttjar den senaste tekniken och dessutom från ett företag som använder hypade och orealistiska värden i sin marknadsföring. Om den dessutom är tillverkad i Kina får jag ärligt säga att någon tjänar en del pengar på att sälja den där. Hade det varit ett okänt företag hade avrått dig från att köpa eftersom den på pappret inte är en vettig produkt. Eftersom det är SILVA kan du kanske köpa den lokalt och fråga om det går att lämna tillbaka den om du inte är nöjd. Om du då köper den och blir nöjd så ska du behålla den eftersom det är dina åsikter om produkten som avgör inte vad personer på ett diskussionsforum säger. Om du inte är nöjd är det bara att lämna tillbaka den och börja om på ruta ett.
För 1500:- får du en bra ficklampa från Surefire. De tillverkar visserligen inga pannlampor men är här som prisjämförelse. Deras produkter är av betydligt högre kvalitet än vad SILVA har på marknaden i nuläget.
Är en nöjd ägare till Petzel Myobelt XP, 3W, med utmärkt batteritid vid användning, ända negativa är att bosten inte funkar annat om man trycker in knappen, vilket kan känna som att köra en bil bara på fjärde växeln, fast det finns en femte.
LED är känsliga för värme. Strömmen som går igenom värmer upp LEDen och om konstruktionen inte leder bort värme kan LEDen gå sönder. Det så kallade Boost-läget är begränsat av just den anledningen. Plast, som större delen av lampkroppen är tillverkad av, är inte bra på att leda bort värme och om det hade gått att köra den i det starkaste läget i en längre tid hade du efter några cykelturer/löprundor upptäckt att du är mitt i mörka skogen utan fungerande pannlampa.