Som dansk, men bott mest i Sverige, får jag inflika här.
I danskan används verbet "padle" när man "padler kano [kanadensare]. Då använder man en "paddel" dvs en enkelpaddel. En pagaj är en dubbelpaddel, vilken form som helst. Enligt Nudansk ordbog är ordet etymologiskt länkat till just nederländska och malaysiska. När man använder pagajen i en kajak heter det att man "ror kajak". Man er "kajakroer" i en "roklub". Om man har en långsmal dubbelpaddel kallas den "åre". Ordet "padle-åre" finns också och är uttryckligen inte en pagaj, utan en långsmal enkelpaddel till kanadensare. Man skiljer alltså strikt på om man framför en kanadensare (kano på danska) eller en kajak och de redskap som används.
Att vi inte gör det i Sverige kan bero på att alla båtar spetsiga i båda ändar och som drivs framåtvänd med handkraft räknas som kanoter. Även vissa segelbåtar år kanoter. Alltså blir det man använder en paddel. Grönlandspaddeln har vi fått via Danmark och danskar på Grönland som kallat den pagaj (dubbelpaddel) och det har blivit synonymt med just grönlandspaddel.
Vi kanske borde hedra GPns utvecklare genom att använda det grönländska ordet "paatik" på redskapet, precis som det idag är mer korrekt att kalla urinvånarna från Nordalaska till Grönland för inuiter istället för eskimåer (indianska för "de som äter rått kött").
För att riktigt röra till det är grönlandspaddelns nuvarande form antagligen sprungen ur vikingarnas åror. De tidigare paddlarna man hittat har lövform.