Tack för att ni tog er tid!
Stort tack för all uppskattning och för alla tips! Jag ska ta till mig era kommentarer inför nästa vandring. Nedan har jag kommenterat en del av de synpunkter ni kommit med, det är inte "lätt" det här med fjällpackning!
Sovsäck
migael; sa:
Din sovsäck verkar vara jättetung, 2.8 kg!?
crazy (Michael Eriksson) skrev:
Varför har du en extrem vintersäck med dig. Köp en dun i stället om du anser dig ha råd.
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
Sovsäcken är för tung. Här borde du spara ihop till en ny en. Uppemot 1.5 kg kan du ju spara utan problem!
Jag håller med fullt ut, men som jag skrev på hemsidan "den är ju så skööön" den skönaste jag haft hittills. Jag är nämligen ganska axelbred och alla säckar jag testat förut har varit för smala så att man fått ligga hoptryckt. Ajungilak har kilar man kan knäppa in i dragkedjan som gör dom bredare. Men vem vet Ajungilak har kanske det till sina mindre extrema säckar också.
Lampa
migael; sa:
Lampa+batteri, Pannband till Lampa, Batterier och Reservlampa väger rätt mycket också, kanske kika på en zipka- eller tikka-pannlampa?
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
Batterier och reservlampa, sånt skall kontrolleras innan avfärd så att man inte behöver ta med det.
Inför nästa vandring har jag planer på att skaffa en modernare lampa. Vad gäller reservlampa är det ju svårt att veta när en lampa kommer att går sönder även om man byter lampa innan vandringen, så en reservlampa som väger 1 gram tänker jag nog inte skippa. Vad gäller reservbatterier så behövs dom eftersom jag skriver dagbok i mörkret på kvällen och det tar en hel del ström, och kräver batteribyte .
Såg
migael; sa:
Behöver du en såg?
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
såg känns lite overkill.
Jo kan nog kännas lite olödigt. Man kanske fastnar någonstans och behöver såga av sig en arm eller ett ben...
. Har faktiskt använt den för att såga ved några gånger.
Byxor/Helly Hansen
migael; sa:
Du har över 2 kg byxor. Kan du inte gå i regnbyxorna och skippa militärbyxorna? Helly Hansen på 450 gram verkar vara några rejäla doningar, behöver du dom verkligen om du har både regnbyxor och militärbyxor?
jag hade nog bytt ut skjortan+Helly Hansen(är det underställ?) till något slags underställ.
Byxorna är ju ingen större belastning eftersom dom inte ligger i säcken utan jag har dom på mig, även om det kanske inte är världens bästa friluftsbyxa eftersom dom är svårtorkade. HellyHansen är i detta fall fiberpälsbyxor (Gamla klassiska helly-stället).
Har faktiskt funderat runt att skaffa något lättviktsunderställ och gå i regnbyxorna.
Kök/eld
migael; sa:
Även köket kan du spara in på, du har inte funderat på gas?
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
Matlagning: överväg starkt att gå över till gas! 4 tändare?
niben (Niclas Bengtsson) skrev:
Tändare x 4! (tror färre skulle räcka)
Aldrig mera gas!!! Har använt det under 2 vandringar med dåliga erfarenheter. Sommartid när det är varmt funkar det skitbra men det är sällan varmt när jag går och då blir gasen hopplöst slö, i alla fall med de brännare jag testat. Jag har till och med varit tvungen att stoppa ner gastuben i maten jag håller på att laga för att få någon fart på brännaren (vintergas ifall ni undrade). Dessutom så är man helt ställd om något går sönder, vilket jag också råkat ut för. Hur det ska vara möjligt att spara in något på ett kök som väger 330 gram inkl gryta och stekpanna har jag svårt att se. Det jag eventuellt kan spara in igenom att använda annat bränsle förlorar jag på att jag måste använda ett annat kök som är stort nog att härbärgera en sådan brännare. Det skulle vara om jag köpte en brännare som kan köras på bensin i så fall, men dom är ju så attans dyra.
Vad gäller tändare så använde jag 3 av dom. Dom är dessutom lätta att tappa bort och väger inte många gram.
Packpåse
migael; sa:
Packpåse (utflyktsryggsäck) ~ 300 gram. Du kan inte använda topplocket eller sidofickorna på ryggsäcken som utflyktssäck? Beror mycket på vilken ryggsäck man har givetvis.
Jo det var just det… jag har en gammal Fjällräven expedition och där kan man inte ta loss vare sig lock eller fickor. Dessutom så måste jag ju ändå ha sovsäcken i något och det är just vad jag använder den till normalt, det och som kudde.
Tvätt
niben; sa:
Om väder tillåter kan man alltid skölja ur vandrakläderna och torka under natten.
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
När det gäller kläder finns väl inte så mycket att säga. 3 tee-shirts verkar mycket, när du faktiskt kan tvätta. Själv har jag 1 och tvättar inte…
Alla pratar vitt och brett om att tvätta i fält. Hur man ska få det torrt när det regnar, och det gör det 90% av dagarna när jag är i fjällen, förstår inte jag. Det enda jag lyckats torka är våta kläder som jag låtit torka på kroppen, vilket är en ganska nedkylande sysselsättning på kvällen.
Sjukvårdsprylar
niben; sa:
En annan sak jag noterade är ditt stora läkemedelsskafferi. Bindor, kompresser, 60st värktabletter!! osv. Jag har med mig vissa sjukvårdsdetaljer som behövs för fortsatt vandring, exempelvis skavsårsplåster, några verktabletter osv. Dock har jag enbart med mig akut sjukvårdsutrustning för EN olycka. Skulle den stora olyckan vara framme där jag behöver kompresser så är vandringen ändå över och då behöver man bara så man klarar sig tills hjälp kommer. Kläder fungerar utmärkt som kompresser t ex.
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
Förband/Läkemedel/Skydd/Hygien får jag till 1631 gram. Från mitt excel blad med utrustningslista får jag det till 555 gram. Återigen så "budgeterar" du för att hela du skall gå sönder. Dessutom framstår du inte som den som skriker i högan sky om du slår i tån. Med tanke på att du verkar ha gått större delen av turen med pajade fötter så....
Om jag inte vandrat solo så skulle jag kanske ha hållit med er. Men går man själv så får man vara beredd på att "klara sig själv". När du skriver att jag budgeterar med att hela kroppen ska gå sönder så får jag kanske vända på det eftersom vilken del av kroppen som helst kan paja och skavsårsplåster hjälper inte för ett pajat knä…. Jag har mycket lätt att få huvudvärk eftersom jag har för tunna mellankotskivor i nacken, därav det stora förrådet med värktabletter.
Jag resonerar på samma sätt vad gäller reparationsprylar, går man själv så får man vara beredd på att "klara sig själv" och man vet ju inte vad som kommer att gå sönder. Men hjärtligt tack för tipset med straps… konstigt att jag som har förflutet i el-installationsbranschen inte tänkt på det själv. Nästa vandring kommer straps att ingå i reparationssatsen istället för en del av de andra prylarna förhoppningsvis några gram att tjäna.
Flaskor, Kåsor och Punsch
migael; sa:
Behöver du två kåsor och två vattenflaskor?
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
Men jag kan inte hitta hur mycket punsch du har med dig?
Varför 2 kåsor?
Hur mycket punsch har du med??????
Först vattenflaskorna. Den lilla flaskan används bl.a. till att blanda till frukostmjölken i, och det gör jag på kvällen och sedan är den upptagen. Det medför att jag måste ha en till för att hämta vatten med. Dessutom är den ju bra att ha som fältflaska. Men 0,5 l är för litet för att ha och hämta vatten i, det blir mycket spring.
PUNSCH. Punschen och de två kåsorna hänger ihop. Kan någon av er tänka er att dricka punsch ur en vanlig kåsa? Hälften av den skulle antagligen fastna i kåsan och få slickas bort. Dessutom så vill jag ju ha Punschen
till kaffet, inte
i eller
efter. Alltså den lilla kåsan är min "punschkåsa" som rymmer c:a en halv deciliter. Den används dessutom till att röra till sylten (hallonkrämen) till frukostgröten. Som ni kanske observerade har jag ingen tallrik med mig utan använder bara kåsan och en sked vid inmundigandet av mina måltider och då kan jag ju kosta på mig en liten minikåsa som lyx. Och mängden då? …Jo en halv liter Flaggpunsch brukar jag ta med för 12 dar på fjället vilket ger ungefär en 4:a per kväll. Detaljer om meny ingredienser och vikter hittar ni i filen:
http://fjallen.nygardh.net/sarek03/meny_vikter_mat.pdf
Kläder
migael; sa:
Jag tycker du verkar ha med dig för mycket kläder också, behövs verkligen 4 kalsonger, 4 par sockar, 3 t-shirts, 3 snusnäsdukar?
niben (Niclas Bengtsson) skrev:
Jag har upptäckt att jag kan spara ganska mycket på kläder. Jag försöker klara mig med 2 uppsättningar. Ett par vandrarkläder som man går i och svettas i samt ett par lägerkläder
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
3 tee-shirts verkar mycket, när du faktiskt kan tvätta. Själv har jag 1 och tvättar inte....
Vilka smutsgrisar ni är….
Men sanningen att säga så är det nog bl.a. här jag kommer att skära bort mycket vikt inför nästa vandring.
Tält
crazy; sa:
…. jag har lite svårt att förstå hur man kan trivas i ett Akto.
pal2 (Peter Palágyi) skrev:
HB Akto är ju litet och lätt. För litet för min smak (Nallo 2).
Jag tenderar att hålla med er. Tältet funkar bra om vädret är hyfsat, men om det är ösregn flera kvällar i rad så att allt man kan göra är att vara i tältet då får man allt en släng av lappsjuka. Jonas som jag gjorde sällskap med dom sista dagarna på senaste vandringen hade ett Nallo2 och det är kanske ett tält jag skulle välja om jag skulle köpa ett eget tält, inte så många hg tyngre och betydligt bättre med plats att röra sig på.
Sömnapné
pal2; sa:
Bort med: ….. näsvidgare, apnéskena(?)…...
Om det är något i packningen jag, för allt silver i Sala, inte skulle lämna hemma så är det dom prylarna. Jag ser på ditt frågetecken att du inte vet riktigt vad det är för något. Jag liter av kraftig
obstruktiv sömnapné, en sjukdom som gör att jag slutar andas 90 ggr i timmen eftersom tungan täpper till svalget! Dessutom snarkar jag söder hela svalget
. Kroppen försvarar sig genom att nästan väcka mig varje gång det sker så någon ordentlig nattvila blir det inte tal om. Som sidoeffekt blir jag också pinknödig c:a 4-5 ggr varje natt och måste gå upp. Detta klarar jag mig från om jag använder näsvidgare och apnéskena. Skenan drar fram underkäken och med den tungan så att det blir fri passage i svalget så att jag kan andas och slipper snarka sönder mig. Vandringen runt Keb 1998 gjorde jag innan jag fick skenan och då snarkade jag sönder gomtappen så att jag knappt kunde äta de sista dagarna, den blev t.o.m. infekterad.
Hemma använder jag en s.k. CPAP, som är en kompressor som trycker in luft i näsan på mig och lyfter undan tungan så att jag kan andas. Det är i och för sig bekvämare än en skena som drar i tänderna men CPAPn och ett 60Ah bilbatteri väger c:a 20kg så det är nog inte att tänka på att ta med sig
. Vem vet, du kanske också är drabbad. Inte bra för hjärtat att inte behandla den sjukdomen. Brukar du snarka mycket för att sedan bli tvärtyst och sedan börja snarka igen efter en stund, kolla med folk i din närhet, hjälp finns!! Läs mer om Sömnapné på:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2898&a=68206 och
http://www.abramson.se/snark.htm
Kom gärna med fler tips och kommentarer! Och Niclas! Lycka till med vandringen i Sarek, ett fantastiskt ställe!
. Med vänlig hälsning ///Claes
http://fjallen.nygardh.net