Löparknä (tractus iliotibialistendinit)
Hej!
Har samma besvär emellanåt när jag vandrar och springer mycket upp och ner, tror det är åkomman som jag anger här.
(Källa:
http://www.doktorn.com)
<b>Löparknä (tractus iliotibialistendinit)</b>
Allmänt
De flesta personer som löptränar kan till och från uppleva besvär från både ryggen och nedre extremiteterna (benen). Ett vanligt tillstånd är det man brukar kalla för ”löparknä". Idrottaren brukar då uppleva en smärta över den yttre delen av lårbenet i området runt knät.
Vad orsakar besvären?
Vid rörelser i knäleden glider ett kraftigt senstråk över utsidan av lårbenet och orsakar här en lokal inflammation. Ibland uppstår också en inflammation i den slemsäck som finns mellan senstråket och lårbenet.
Den bakomliggande orsaken är oftast någon form av felställning i foten. Löpare som under löpningen belastar insidan av foten, s k pronerare, drabbas oftare än andra. Ett högt fotvalv kan också ge felaktiga belastningar längre upp i benet och på så sätt orsaka besvären. Benlängdsskillnad kan ibland också vara en förklaring till besvären.
Hur vet man att det ett ”löparknä”?
Symtomen är typiska för denna åkomma. Smärtan, som kommer efter en stunds löpning, brukar öka efter hand så att träningen måste avbrytas. Intensiteten kan öka vid löpning i utförsbackar. Efter en stunds vila försvinner symtomen..
Vid undersökning noteras en lokal, distinkt ömhet på knäledens utsida.
Hur behandlar man ett ”löparknä”?
Som vid alla idrottsskador är det angeläget att möjligaste mån undvika de faktorer som utlöser besvären.
Tänkbara åtgärder kan då vara att:
Analysera hur man belastar foten vid gång och löpning. Detta kan t ex göras vid närmaste Cast Partner klinik eller hos närmaste ortopedtekniska klinik.
Undvika löpning i utförsbackar.
Vid akuta besvär helt avstå från träning.
På egen hand kan man vid akuta besvär också pröva att behandla skadan genom nedkylning. För att minska risken i samband med löpträning upplever en del personer positiva effekter av behandling med värmeskydd. I butiken säljer vi värmande armbågsskydd och ryggskydd av märket Vulkan.
De viktigaste momenten i ett rehabiliteringsprogram är rörlighetsträning av höft- knä- och fotled i kombination med styrketräning. Ett träningsprogram bör tas fram tillsammans med en idrottsmedicinskt kunnig person.
Vad gör läkaren?
Om ovanstående åtgärder inte är till räckliga kan man pröva behandling med inflammationshämmande läkemedel t ex Pronaxen® eller Barcan. Numera finns också effektiva läkemedel för lokalbehandling t ex Orudis® gel.
En lokal kortisoninjektion i kombination med vila kan ibland också ha effekt. Prognosen är god och oftast brukar besvären försvinna efter 2-4 veckor. I undantagsfall kan det vara nödvändigt med en operation för att idrottaren skall kunna fortsätta med sin löpning.
mvh,
Fredric
http://www.glädje.nu