Omöjligt ströva vid havet

Solnedgångarna vid havet kan vid denna tid på året vara mycket dramatiska och då jag när ett litet naturfotointresse brukar jag försöka ta mig ut till havsbandet och fotografera. Men jag har då stött på ett problem:

Det går inte att ströva längs kusten pga av att alla markbitar upptas av fritidsstugor och/eller hus!

Mina observationer gäller Umeåregionen. Det enda andingshål som finns här är en handikappanpassad, toalett- och gångbroförsedd, en-kilometer lång slinga söder om Umeå som går under namnet Kont. En tyvärr föga rogivande plats.

Vad har hänt med strandskyddet?

Vi har enorma, nästintill orörda, områden i vår fjällvärld som skyddas mot exploatering, men den lag som skall skydd kustområden på motsvarande sätt verkar inte tillämpas i alltför hög grad.

För oss norrlänningar finns däremot räddningen i den is som så småningom lägger sig. Via den kan vi ta oss utanför privategendomens domäner. Men det är en klen tröst i dessa tider då den ligger tunn.

Är jag ensam om att uppleva detta som synnerligen frustrerande?


[Ändrat av tjonsson 2006-01-05 kl 09:27]
 
Katastrof

tjonsson; sa:
Är jag ensam om att uppleva detta som synnerligen frustrerande?


[Ändrat av tjonsson 2006-01-05 kl 09:27]

Nej, vi är flera. Uppenbarligen klarar kommunerna inte av att hålla i strandskyddet. Kanske skulle Länsstyrelsen vara bättre? Debatten verkar vara lågprioriterad i tidningar mm.

Är det någon som hört hur den borgerliga aliansen ställer sig i frågan? Jag vet att Moderaterna tidigare var motståndare till strandskyddet, för att det inkräktade på friheten (att smälla upp ett fult hus var man vill). Men Reinfeldt har ju andra uppfattningar i många frågor. Med nuvarande räntenivåer (billigt att bygga nytt) skulle ett borttaget strandskydd leda till en explosion av strandnära hus i storstadsområdena. Katastrof för folk som gillar stränder.
 
Det förekommer att kommuner ger dispens från strandskyddet, men knappast ända ned till stranden, och någon omfattande nyexploatering inom strandskyddat område förekommer inte vid havet i södra Sverige i alla fall. Däremot finns det förstås många hus som är byggda innan strandskyddslagen kom till. Dessutom finns det tomter som redan var avstyckade när lagen kom till och på dessa får man bygga.
 
tjonsson; sa:
Det går inte att ströva längs kusten pga av att alla markbitar upptas av fritidsstugor och/eller hus!
Mina observationer gäller Umeåregionen. Det enda andingshål som finns här är en handikappanpassad, toalett- och gångbroförsedd, en-kilometer lång slinga söder om Umeå som går under namnet Kont. En tyvärr föga rogivande plats.
Som fiskeintresserad måste jag tyvärr ge dig medhåll; kusten kring Umeå är verkligen nedlusad med diverse stugor. Om det mot förmodan är möjligt att gå längs strandkanten, så står stugorna vägg i vägg så man får bete sig som en presumtiv inbrottstjuv för att nå den där hett eftertraktade strandremsan. Vissa blir rentav sura och kommer fram och kommenterar, trots att jag absolut respekterat tomtgränsen! Vet inte hur många bra gäddställen jag inte kunnat nå pga detta.
 
Vem vill till kusten? :) Upplvede detta i Skåne, vid Vejbystrand, när jag vandrade längst stranden. En låång strand med rena lyxvillorna. Jag gick i alla fall, strand är strand.
Uppe vid Kalix- och Torne älvar finns ockås stugor som ligger nära stranden men inte så nära att man inte kan passera och där är det urminnes hävd att stranden tillhör alla.
Hos naturvårdsverket kan man läsa om strandskydd. Där står det bland annat: "En tomtplats för ett bostadshus måste dels medge en förnuftig användning av huset och tillhörande anordningar, dels göra så litet intrång som möjligt i allemansrätten. En sådan tomt bör normalt inte bestämmas så att den går ner till strandlinjen. Enligt miljöbalkspropositionen bör en fritidshustomt normalt inte omfatta mer än 2000 kvm."
Detta innebär att man alltid kan hävda att allemansrätten gäller på stranden. Men ingen vill ju kränka någon annas revir och det finns stugägare som markerar revir ända ner till stranden.
Kommunerna borde verkligen rensa i detta. Stranden skall vara till för alla. Kommuner är dåliga på detta, alla känner alla och det skrapas ryggar hit och dit.
 
De följer inte lagen

Nybyggarna har många tricks framförallt de som har kontakter i kommunledningarna. I Stockholmsregionen är en strandpromenad ofta det samma som en tomtpromenad. Jag betraktar mig själv som en född individ på jorden med exakt samma rättigheter att njuta av naturen som någon annan och känner mig riktigt förbannad på alla nya staket som smälls upp trots strandskyddet, värst är de som har enorma inhängnader som vida överskrider de rättigheter som allemansrätten ger. Det är svårt att känna sig avslappnad när man står invid en tomtgräns eller på någons tomt även om man inte anser att man borde behöva visa respekt. Nyexploateringen måste få ett slut eller så måste allemansrätten skrivas om så att den även gäller på tomter som ligger vid strandnära områden eller så kommer allemansrätten att spela ut sin roll.
 
Skönt att se att fler delar mitt missnöje. Däremot tror jag att slaget är förlorat: stranden är inte längre ett naturområde för alla.

Att strandskyddet inte tillämpas och/eller inte respekteras av markägare är i sig ett problem, men naturupplevelsen kan ändå inte räddas även om byggnaderna står en bit upp på land.

Det som verkligen saknas är naturreservat vid havet!

I Umeåregionen kan jag räkna till ett: Kont, som jag nämnde ovan. Några längre sträckor med orörd strandbiotop finns tyvärr inte.

Vad hände egentligen? Varför skyddades (och fortfarande skyddas) skogar och fjäll och inte våra stränder?
 
Det kan löna sig att anmäla. vet ej exakt vart men till kommunen. Då ett antal "privat"-skyltar dök upp vid en strand, på klippor och runtom en ö nära ett hus utanför Tjörn vägde jag mellan att paddla dit och ta bort skyltarna eller att anmäla, men innan jag fick tummen ur fick jag höra att ärendet redan behandlades.
Nästa gång jag paddlade förbi satt en barnfamilj på stranden, paddlare intill och en liten segelbåt vid ön. Inga skyltar. Gott!! Jag tror inte att skyltarna har dykt upp igen. Isåfall ryker de!
Har även stött på otrevliga människor som inte tycks känna till allemansrätten. Finns ingen anledning att tåla sådant så stå på er!
 
Det man kan hoppas på är väl att havet blir aggressivare så att folk inte längre vill ha "strandtomt".

Men sen är det väl som sagt var så att många av de där tomterna som ser ut att gå ända ner till stranden inte gör det. Tomten slutar kanske 50 meter från stranden men tomtägaren har alltså lagt beslag även på denna allmänning (vilket är olagligt).

Problemet är ju att som strandflanör så går man ju inte direkt omkring med fastighetskartor i fickan.
 
nermander; sa:
.....
Men sen är det väl som sagt var så att många av de där tomterna som ser ut att gå ända ner till stranden inte gör det. Tomten slutar kanske 50 meter från stranden men tomtägaren har alltså lagt beslag även på denna allmänning (vilket är olagligt).

Problemet är ju att som strandflanör så går man ju inte direkt omkring med fastighetskartor i fickan.
Längs kusten i Roslagen ut mot Furusund är det vanligt att stugorna ligger just c.a.50 meter från vattnet. Men sedan har fastigheten servitut i form av en brygga. Däremellan blir det med tiden så att inget indikerar att det är en allmänning. Folk har båten vid bryggan, ställer ut ett bord på bryggan och halvvägs till huset, en grill, det ligger prylar överallt.

Effekten blir att det är som att gå över tomter. Inget nöje att komma med kastspöt och ställa sig framför sura näsor och fiska och "hävda sin rätt". Men numera får väl inget byggas på ett avstånd av några hundra meter från vattnet, dvs. det finns väl fortfarande ett strandskydd vad gäller nybyggnad?

Raskesven
 

avslutad210712

Gäst
Raskesven; sa:
Men numera får väl inget byggas på ett avstånd av några hundra meter från vattnet, dvs. det finns väl fortfarande ett strandskydd vad gäller nybyggnad?

Raskesven

Ja fortfarande finns ett strandskydd men åtminstone i norrbottenskommunerna finns en stark opinion för att strandskyddet skall kunna frångås och att beslutsrätten skall ligga hos kommunerna. Anledningen är att man från kommunernas sida vill kunna "locka folk som har råd att bygga vid vattnet". Citatet mycket fritt men det är andemeningen. Tanken är att om man lovar att starta ett företag i kommunen så skall man tilldelas ett kanonläge för sin villa. Eller om man är läkare som vill flytta till kommunen. Att det sedan genom årens lopp funnits massor av lycksökare som sökt sig till norrlandskommunerna och varit kvar två-tre år för att sedan flytta gör inte saken speciellt mycket roligare. Observera att det inte handlar om att ge "vanliga" medborgare i kommunen dessa guldlägen utan bara för att locka till sig folk.

Kalla mig gärna avundsjuk, kommunist, socialist, miljöpartist eller gud vet vilka som brukar framföra mina åsikter men personligen tycker jag det känns fel. Inte ens Kamprad lär ha ställt en tomt som krav för att bygga i Haparanda.
 
Det är väl i någon mån upp till oss medborgare att vakta stränderna, eftersom kommunerna har rätt begränsade resurser att bevaka. Svartbygge är väl nåt man som regel kommer undan med om man inte är osams med grannarna.

Ehuru jag stundom själv är en ganska ond människa, har jag dock anmält ett svartbygge, till kommunen, vid min favoritälv, varefter jag fick svar att byggherren hade "mätt fel" och att detta var uppmärksammat och att bygget skulle flyttas (=rivas). Det tog ett par år och jag påminde, varvid jag fick vet om att det utfärdats vitesföreläggande, och lagom innan tiden gick ut försvann faktiskt bygget.

Tydligen är det dock mycket vanligt med beviljade undantag från strandskyddet och då antar jag att en protest står sig slätt.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg