Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då?

En till sak ur fjällsäkerhetssynpunkt, är du nere till sista torra ombytet (kan vara sovkläder), gå inte ut med det i regn utan vänta ut torkväder. Blir man nerkyld och blöt är det viktigt att man kan få upp tältet och byta om torrt och krypa ner i en torr sovsäck.
 
och se över valet av tältplats

en gång tältade vi på en torr plats (lutande kulle)där det fanns pyttediken intill med tillräckligt med vatten till tvätt och matlagning.
Regnnatt+ regndag gjorde att dikena hittade nya vägar,in i vårt tält:
bara att flytta något högre upp.(regnet höll i till nästa dag...
 
Jag har en känsla av att ni som upplever detta som ett problem, troligen valt lite tyngre allround-"skaljackor". Med renodlade, ofodrade, detaljfattiga regnplagg av tunt material som inte absorberar någon fukt, typ denna, upplever jag "problemet" som icke-existerande. Det är bara att skaka av regndropparna när man krängt av sig plagget i absiden. Den fuktmängd som ev. ändå kommer in och/eller blir kvar på plaggets insida är så försumbar, att det inte gör något att ta på sig plagget i befintligt skick nästa morgon. Det är för litet för att blöta ner kläderna innanför, och ångar snart bort med kroppsvärmen och/eller vinden.

Du får ju såklart ändå ägna turordningen lite eftertanke, när du riggar resp. river tältet. Du kommer snabbt att utbilda egna rutiner, så följande är bara ett exempel:
Jag har mitt lilla tält packat utanpå ryggsäcken (som jag alltså slipper öppna) och vikt så att innertältet aldrig blir exponerat för regn vid uppsättning (tältet är av den sort, som sätts upp med innertältet hängande kvar innanför yttertältet, alt. med yttertält först). Jag riggar tältet, ställer in ryggsäcken, tar av och skakar av ryggsäckskapellet och sen... går jag ock kissar och hämtar matlagningsvatten. "Hemkommen" kryper jag halvvägs in i absiden (häkta ev. ett hörn på innertältet om du behöver mer plats), tar av och skakar ut regnjackan genom tältöppningen, packar upp och lägger ut liggunderlägget i innertältet, drar ner regnbyxorna till knäna och sätter mig inne på liggunderlägget, med benen fortfarande ute i absiden. Kränger så av/skakar ut regnbyxorna, rangerar de försumbart blöta regnplaggen luftigt med insidan ut i absiden och packar i lugn och ro upp kök/mat/sovsäck ur ryggsäcken.

Så småningom har jag bytt om till heltorra "sovplagg" inkl. ullstrumpor och bäddat ner mig i sovsäcken, och då hänger jag mitt kanske lite svettblöta underställ/strumpor, som jag gått i, luftigt på en lina under tälttaket. Kängorna får stå i absiden, men jag tar ut innersulorna för torkning/vädring.
Om gångstrumporna råkat bli mycket blöta, kan man kränga dem över varmvattenfyllda PET-flaskor över natten - jag brukar av den anledningen ha med två st. 0,5-liters i stället för en större. Men kan vid behov ha med en sådan "värmeflaska" inne i sovsäcken, men då ska man vara väldigt säker på att den inte kan läcka (jag stoppar den då i en extra kraftig vattentät påse med påsklämma).
Det kroppsljumma vattnet använder jag på morgonen till att laga frukost :).

Maten, då?
Man ska helst inte laga mat i tältet, men det ska erkännas att jag (motvilligt) gör det i absiden, om det verkligen inte finns hopp om något uppehåll i regnandet. Ge dig helst inte på detta som nybörjare. Faran för brand och koloxidförgiftning går inte att överskatta. Ha alltid med mat som går att äta utan tillagning. När du så småningom känner att du har full kontroll på rutinerna, var ändå ytterst försiktig. Rigga köket superstabilt och längst möjligt från tältduken, ha alla matlagningsprylarna inom räckhåll innan du börjar, ha ytterdörren öppen åtminstone i nedre halvan och helst till detta en helöppen takventil, så får du en viss skorstensverkan.

@Joanna
Grymt bra förklaring/tips, den snor jag också inför min första tur, skall kolla upp stället du exemplifierade också, Tack!
 
Denna Panik.....

Maten, då?
Man ska helst inte laga mat i tältet, men det ska erkännas att jag (motvilligt) gör det i absiden, om det verkligen inte finns hopp om något uppehåll i regnandet. Ge dig helst inte på detta som nybörjare. Faran för brand och koloxidförgiftning går inte att överskatta. Ha alltid med mat som går att äta utan tillagning. När du så småningom känner att du har full kontroll på rutinerna, var ändå ytterst försiktig. Rigga köket superstabilt och längst möjligt från tältduken, ha alla matlagningsprylarna inom räckhåll innan du börjar, ha ytterdörren öppen åtminstone i nedre halvan och helst till detta en helöppen takventil, så får du en viss skorstensverkan.

Men alltså, Seriöst...varför denna paniska överdrivna skräck för att använda ett gaskök i absiden???? Det är inte bara här, utan i många trådar som man möts av den "sanningen", att du dör i syrebrist innan du hunnit ta din första tugga!!

Jag lagar Alltid mat i absiden...det enda jag lagar ute är lunchen och 2-3 kaffe/varma koppen under dagen..och är det riktigt bra väder så lagar jag middag ute för att njuta av utsikten och vyerna, men det är mera undantag än regel!

Vintertid...går du då ut i snöyran och lagar maten, svar Nej!!
Du smälter snö och lagar mat i absiden...använder Mycket mera bränsle vintertid....och trots att tältet är mera hermetiskt tillslutet pga att man skottar upp runt lite runt väggarna på tältet så trillar man inte ihop och dör medans pastan kokar, tro mig...jag har prövat!!

Alla tre säsongstält har "inbyggd" ventilation och på ett fyra säsongs räcker det om du har luftstruten öppen lite, thats it!!
Samt under sommaren kommer det alltid in lite luft pga att marken är ojämn, tuvor, gropar mm...
Det är ju inte heller så att man förbrukar en burk gas per middag, jag har en dygnsförbrukning på ca 20-25g, varav kanske 6-10g används i absiden.

Ska du lyckas elda upp tältet med en gasbrännare, då får man snudd på anstränga sig...då är chansen större att man "lyckas" med den manövern om man använder sprit kök av något slag som har en mera öppen låga.

Dock ska man inte ignorera den minimala risken, undvik att springa ut och in i tältet medans matlagning pågår och ha inte brännaren kloss mot tältduken. Självklara saker...
Även OM tältet skulle fatta eld så lär du inte dö av det heller, du får ett delvis eller helt förstört tält och lite brännskador i värsta fall.

Så, kocka på i absiden ;)!
 
Det är inte bara här, utan i många trådar som man möts av den "sanningen",
att du dör i syrebrist innan du hunnit ta din första tugga!!
Anders,
det är inte av syrebrist (syre finns det gott om) du riskerar hälsan, vad du riskerar när du ägnar dig åt kolväteeldning (av vilken form som helst faktiskt) i ett trångt utrymme är kolmonoxidförgiftning! För att du ska må seriöst illa av momentan kolmonoxidförgiftning måste halten i inandningsluften vara väl mätbar - men:

Problemet med den här typen av förgiftning är att de röda blodkroppar som (mer än gärna dessutom!) absorberat CO molekyl(er) istället för O tar så infernaliskt lång tid på sig att antingen dö/ alt. släppa taget om CO:t att det blir en accelererande accumuleringseffekt i kroppen sett över tiden. (I vårt frilufsande fall; över några till många dagar...)

Och inte hjälper det precis att flera moderna campingkökskonstruktioner verkar vara "designed to fail" när det gäller risken för hög halt CO i avgaserna. CO-risken är sannolikt offrad på vikt- och kompakthets- altarna. Allra värst är det visst att använda kokkärl med värmeväxlarflänsar - som kyler ner CO-gasen för snabbt, allt det blåbrinnande hinner inte/ förmår inte förbränna all CO vidare till ofarligt CO2...

Så syrebristen är bara indirekt, när för många röda blodkroppar blockerats av CO - så mår du klart dåligt...
Så är det - och Joanna gör alldeles rätt som stämmer problemet redan i bäcken!
/Odd
 
En till sak ur fjällsäkerhetssynpunkt, är du nere till sista torra ombytet (kan vara sovkläder), gå inte ut med det i regn utan vänta ut torkväder. Blir man nerkyld och blöt är det viktigt att man kan få upp tältet och byta om torrt och krypa ner i en torr sovsäck.
+1 på detta.
Två saker håller jag, en genetisk fryslort, torra till varje pris: sovsäcken och sovunderstället (inkl. strumpor).

Packa gärna detta sista reträttkit i vattentät kompressionspåse, typ någon av denna, oavsett ev. ryggsäckskapell. Det kan ta första stöten, men klarar inte en dags regnvandring.
Här finns många skolor, vissa "fodrar" hela ryggsäcksinsidan med en en varrentät jättepåse, andra delar upp och/eller prioriterar bara vissa delar av packningen. Det finns vattentäta ryggsäckar, men de blir oftast rätt tunga och osmidiga, och används mest av skridskoåkare där det är mer befogat.
 
en gång tältade vi på en torr plats (lutande kulle)där det fanns pyttediken intill med tillräckligt med vatten till tvätt och matlagning.
Regnnatt+ regndag gjorde att dikena hittade nya vägar,in i vårt tält:
bara att flytta något högre upp.(regnet höll i till nästa dag...

Just se över valet av tältplats är en viktig erfarenhet. Har själv varit tvungen att hastigt kl 04 på natten i hällregn snabbt packa ihop efter att en jock stigit med över 1m vattennivå på bara några timmar.
Ett annat tips är att titta vad som växer på platsen ni tänkt sätta upp tältet. Mossa är aldrig ett bra tecken då det indikerar vattensjuk mark där vatten gärna blir stående vid regn, bättre med snabbt dränerande sand och kråkris under tältet;)
 
Men alltså, Seriöst...varför denna paniska överdrivna skräck för att använda ett gaskök i absiden???? Det är inte bara här, utan i många trådar som man möts av den "sanningen", att du dör i syrebrist innan du hunnit ta din första tugga!!
Jag lagar Alltid mat i absiden... (...)
Det gör jag också om jag "måste", men skulle absolut inte rekommendera det till en nybörjare. Polar300 förklarar perfekt vad det handlar om, läs annars inläggen på temat från xxargs.

Brandfaran är praktiskt och psykologiskt lättare an inse även för en nybörjare, men koloxidförgiftning får man inga varningssignaler för. Jag har varit med om otäcka tillbud bland mina egna polare på lite mer högalpina turer, trots att det handlade om mycket erfaret folk.
 
Överraskas man av ösregn så är det ju inget att snacka om - bara på med regnställ fortast möjligt eller om det ändå närmar sig läggdags - upp med tältet och in.

Det besvärliga är ju de där dagarna när vädret inte riktigt vill bestämma sig, korta regnskurar varvat med sol eller duggregn som ökar och minskar i intensitet. När regnar det nog för att ta på regnkläderna?, respektive är det just denna skuren som kommer bli så lång att jag borde ha regnkläderna på?. Mer än en gång som jag missat i denna bedömningen med mer att torka som följd.

Attberopå torkande av regnkläder. Jag har återgått till kronans M90 regnställ efter flera försök med diverse membranbaserade skalkläder just för att det är så tröstlöst att få skalkläder torra efter längre regn. Å andra sidan hade skalkläderna sin fördel just vid växlande väder som jag beskrev ovan.

Vad gäller mat - tält med någorlunda intelligent design av dörren bör gå att sitta i och laga mat i absiden även med halvöppen dörr utan att det regnar in nämnvärt mer än just i dörrhålet. Alla tunneltält jag provat har det i alla fall gått bra att göra så med.
 
Jag ogillar skarpt att man uppmanar folk att laga mat i fjälltält.

Jag har sett ett fjälltält brinna, det var övertänt på några sekunder. I tältet fanns en kvinna och hennes son liggande i sovsäckar av nylon.

Tältduken brann hetsigt, dess nylon smälte och droppade ned på sovsäckarna (tänk napalm). Jag och en till släkte tältet med våra jackor och drog ut sovsäckar med innehåll snabbt och effektivt.

Hade vi två inte varit intill tältet tror jag att de som låg i sovsäckarna skulle ha fått mycket stora brännskador - kanske till och med dött.

Kanske måste man ha en egen personlig erfarenhet för att förstå att eld och fjälltält är en extremt dålig kombination!

brännskador gör mycket ont - och det kan ta dygn innan man kan få hjälp!

Att minnas: när ett fjälltält väl börjar brinna - brinner det väldigt snabbt!

Thomas
 
Apropå att brassa på köket i absiden som Anders Nord tar upp.
Anders är en vuxen man med som jag förstår stor erfarenhet. En kille som Anders och en kvinna som Joanna Heilig, -här har vi erfaret friluftsfolk. Men på forumet vimlar det av "blåbär" som vill veta mer kring det mest elementära. Att säga tjoflöjt, inga problem, i de här sammanhangen med kök/brännare i tältet är kanske inte det optimala säkerhetsmässigt att lära ut.
Oaktad den viktiga förgiftningsrisken så är det en annan sak som är en risk. Nämligen den okunskap som normalt finns för nybörjare att röra sig, placera saker etc. välta gas eller bensinkök i en absid eller än värre inne i tältet är risken för en ung nybörjare som tror sig klara av mer än vad i själva verket denne han eller hon kan.
Kan jämföra med när man tar med oerfarna vänner i en segelbåt ut på öppet hav som inte lyssnat eller förstått. "Nu går vi över stag och slår" .. Och kaoset är ett faktum.
 
Anders,
det är inte av syrebrist (syre finns det gott om) du riskerar hälsan, vad du riskerar när du ägnar dig åt kolväteeldning (av vilken form som helst faktiskt) i ett trångt utrymme är kolmonoxidförgiftning! För att du ska må seriöst illa av momentan kolmonoxidförgiftning måste halten i inandningsluften vara väl mätbar - men:
Odd

Lekmannamässigt så kan man uttrycka det så att man dör av syrebrist, men absolut om man ska skriva korrekt så är det ungefär som du skriver ovan...vilket leder till en inre kvävning då syret i kroppen konkurreras ut.
Men låt oss nu inte fastna i termer...

Vid förbränning av gas bildas vattenånga och koldioxid, samma som i utandningsluften och ofarligt. Det är vid ofullständig förbränning som den farliga kolmonoxiden bildas....och som du säger Odd så kanske den är värre med flänsköken än vid ett vanligt gas kök.

Vid rätt förbränning är den inre lågan blågrön till färgen...vid ofullständig förbränning innehåller lågan gula inslag...ett gaskök spottar och fräser lätt lite om det är dålig förbränning, kanske luft kommer in någonstans...så gjorde mitt när jag tog bort piezo tändaren som hade smält ihop. Monterade dit en ny och problemet var löst.

Det går åt 12000l luft för att förbränna 1kg gasol, varav det bör gå åt 12 l luft för att förbränna 10 gram gasol, den mängd jag kanske använder i en absid Med ventilation....hur försvinnande liten del av det som Inte förbränns vet jag inte.

Det jag vill komma till är att det i överlag viftas överdrivet med stora varningsflaggan så fort man nämner matlagning i absiden, främst sommartid.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg