Öron trubbel

Nu spånar jag bara lite, men dels tror jag på torrdräkt med torrdräktshuva. Dock är inte alla huvor torra utan samma som man använder till våt och semidry dräkter.

Det andra jag funderar på är huruvida det verkligen är nödvändigt att kunna tryckutjämna mellan en eventuell propp och örat. Det som borde inträffa är att det bildas undertryck och det skulle eventuellt kunna leda till att proppen sugs fast i örat. På vägen upp borde det rätta till sig. Tryckutjämningen är ju i regel automatisk i den mening att det blir rätt tryck när man väl tryckutjämnar.

Fast det är mycket spånerier från mig som inte testat i verkligheten.

Mvh
The Crow
 
Alkhol (utvärtes)

När jag för ett antal år sedan vistades en längre tid på Maldiverna, dök jag själv mycket och umgicks med folk som dök ännu mer, en del av dem varje dag hela säsongen. De flesta av dessa dykproffs brukade droppa ett par droppar 70%-ig alkhol i öronen efter varje dyk, eller åtminstone vid dagens slut. De hade med sig små medicinflaskor med pipett. Alla jag talde med hävdade att detta fungerade mot "Surfer´s ear/Swimmer's ear" och att de inte hade några negativa bieffekter.

Jag är inte medicin-proffs och kan inte svara för det vetenskapligt korrekta i behandlingen. Men den fungerade i alla fall tydligen för dessa människor. Med tanke på att de flesta öronproblemen säkert orsakas av bakterier och andra mikroorganismer i havsvattnet (särskilt påtagligt nära land och nära ytan), låter behandlingen vettig. Alkohol är kraftig antiseptiskt och gör också att vattnet i örat försvinner fortare.

Utvärtes bruk, var det. Inga andra kroppsöppningar än öronen.

hälsningar
Jens
 
1. Det finns torrhuvor till torrdräckt som med fördel används tillsammans med helmask och för ändamålet mössa. Det viktiga är att det inte skapas ett luftrum som inte kan utjämnas.

2. Stoppa ALDRIG in saker i öronen som skapar stängda luftutrymmen, det kan sluta illa!
 
Alkoholen minskar också ev svullnad, öppnar alltså upp en höselgång som svullnat igen. Sedan är det också uttorkande, det är väl inte så bra.
 
Enligt PADI-boken skall det finnas speciella öronskydd som går att tryckutjämna. Kolla i närmaste dykbutik.

Mvh
The Crow
 
Jag har varit i kontakt med Hans Örnhagen som hänvisade till dr. Olle Sandelin på dykhuset i stockholm som har "swimmers ear" droppar som man droppar i öronen efter att ha dykt. Har dock inte hunnit testa dropparna än men jag vill tacka för alla tips och inlägg som gjorts på ämnet.

Stort tack!!


Mvh
_anders_
 
hörselgångar och dykning

Jag var på Maldiverna 1988 och dök. Då det blev bekant att jag var öronspecialist dök det upp mängder med folk som hade problem. Det var närmast obegripligt att man kunde bedriva omfattande dykverksamhet utan någon form av medicinsk service på plats. Förresten ville jag inte ta betalt, bl a av ansvarsskäl så jag brukade be folk att bjuda på en drink istället. Men det blev för mycket drinkar så jag fick sluta med det och fortsatte gratis.

Att plugga igen hörselgången är en mycket dålig idé. I värsta fall brister trumhinnan vid för stor tryckskillnad. Skulle det sedan ändå komma in vatten i hörselgången kommer det rakt genom den trasiga trumhinnan in i mellanörat. Temperaturdifferensen mellan sjövattnet och kroppstemperaturen ger en våldsam effekt på balanssystemet, vars båggångar ligger i benet som utgör mellanörats inre (mediala vägg). Dykaren får intensiv roterande svindel, vet inte vad som är upp och ned, kan komma att få intensiva kräkningsnfall i munstycket. Således livsfarligt.

Vidare är trumhinnans motståndskraft mot mekanisk påvarkan (tryckskillnad) inte lika för alla. Du kan vara ovetande om att du har et tunt, skört parti som lätt kan brista. Visserligen ska läkarundersökningen för dykcert sålla bort sådana riskkandidater men en del av dem far förmodligen utomlands på dykkurser istället därför att de i ungdomligt övermod nonchalerar varningarna.

Teoretiskt skulle man kunna ha pluggar som har en luftkanal i kommunikation med munstycket men den konstruktionen vore nog för riskabel.

Vidare så innebär en plugg ï sig att hörselgången inte luftas så att risken för bakterie- och svamptillväxt ökar.

Torrdräktshuva är kanske bra, åtminsonte i våra vatten

Oliika hörselgångar kan se olika ut. En del är mycket trånga, med benknottror som gör att vattnet inte lätt kommer ut. Ibland fräser man bort sådana knottror för at få en öppnare hörselgång.

Vaxproppar, hela eller delvisa kan vara ett problem. För den som använder tops i hörselgången fel (utan att rotera) kan istället trycka till vaxet så att det uppstår en hård torr vaxskorva under vilken det lätt blir inflammation.

Redan rommarna använde en liten öronslev för att att skopa ut vax med. Öronläkare använder en liten stålslynga. Den slutna änden av en hårnål är inte så dum. Lilla vinkeln på ett utvecklat gem kan funka (men inte vid nickelallergi). Vid all öronpetning gäller: Stöd handen du använder mot kinden. Ha kontroll på omgivningen, stå inte så att något kan slå till på handen (en dörr som far upp, en unge som hoppar, en full rolig kompis som dänger till dig). ett trubbigt föremål går inte igenom trumhhinnan utan att det först gör mycket ont.

I tråden beskrivna läkemedel som diproderm (cortison) och terracortril med polymyin B innehåller antibiotika (ocx antisvampmedel) + inflammationshämmande medel. De är i först hand avsedda för behandling av redan inträffade hörselgångsinflammationer.


Många vattenrelaterade hörselgångsbesvär beror på en bakterie som heter pyocuyaneus (blå var-bakterie). Även hundar får extern otit (=hörselgångsinfektion)
av den. Pyocyaneus gillar inte sur miljö. Åter till maldiverna- där blev de flesta bra med lite utspädd vinäger droppad i örat. Mixen bör inte vara starkare än an att man tolererar att smaka på den. Använd rent vattenför att späda (kokt). Behandla så fort lite klåda börjar uppträda, både inan och efter dyk samt till natten (och efter dusch).

Det finns också medel som heter Otistat m.fl.som kan droppas som profylax mot hörselgångsinfektioner. Finns rec fritt på apotek. De australiensiska dropparna kan säkert tas in i Sverige också, de är förmodligen bra med tanke på marknaden där.

Det är svårt att hitta bra profylaxmedel mot riktigt efterhängsna hörselgångsinflammationer. Något vi tog till för trettio år sedan var tjära av bokträ. Om det är i bruk längre vet jag inte för jag är inte längre verksam i yrket.

detta var lite allmänt. De med påtagliga problem rekommenderas att söka den expertis som redan anvisats. Några individer har så kraftig tendens till inflammation att de kommer att avrådas fån dykning.

Som en liten avslutning från en tillfällig besökare i detta forum (jag skulle till ett annat): Den verkliga faran på Maliverna var att driva ut i Oceanen med de kraftiga strömmarna. Det höll på att hända en gång. Ingen fara påstod "ansvariga" dykledare, vi finner alltid alla. Helsicke heller, ett par år senare dog 15 tyskar som följebåtarna inte hittade. Tiden mellan dykslut och solnedgång är kort. Ta med blinkljus som syns långt!

Hejsan

Jonas Lönnroth
 
Alsolsprit.

Dyk inte med vadd el dyl i öronen!
Jag har själv samma problem som dej och får regelbundet köra med terracortil-droppar.
Har dock läst på dykarna.nu-forumet att många använder alsolsprit i öronen och även sköljer öronen med sötvatten efter dyk (i salvatten).
Du kan även tänka på att skydda öronen vid snorkling och "vanlig" badning.
//Åsa
 
HEJ,
Det är trist med Hörselgångs eksem. Jag har det själv sedan ungefär 8 års ålder. Det går aldrig helt bort men är som tur var mitt enda kroniska besvär. Jag dyker och har dykt sedan 93 (19 års ålder) och det har ingen påverkan alls på mitt dykande.
Jag är Padi Rescue (påväg mot master). Spenderar hellre tiden under än över ytan. Vanlöiga läkare har liten eller ingen koll på dyk-medicin så lyssna inte på dem. Tag istället kontakt med DAN (divers alert network), de är experter på allt som har med dykning att göra.

Enligt min erfarenhet är följande fakta:
Vatten är endast ett problem om det är orent (dvs smutsiga pooler). Faktum är att mina öron har aldrig mått bättre än när jag bodde 8 månader på kreta och simmade flera timmar varje dag. Saltvatten är alltid bra för mig. Håll däremot Schampot borta.

Skriv om du undrar något mer
MVH
NIKLAS
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Öron inflammation Dykning 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg