Hej på er
Jag frågade och fick hjälp i en annan tråd om att köpa en kniv (http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=40677&page=1244)
Det blev en Casström Wooodsman som jag fick idag och packade upp och tror jag blev lite kär...vilken otrolig känsla att ha den i handen, greppet och tyngden....och den var så vacker i Masur!
Så nu ligger ansvaret hos mig att ta hand om den på ett rimligt sätt och där kommer min fråga, jag har kollat in Casströms hemsida men hittar ingen guide eller tips om knivvård, googlade lite men fick inget bra svar där heller, så någon som kan hjälpa mig lite?
Info om kniven är:
Total längd Ca. 20.5 cm
Bladlängd Ca. 8,8 cm
Bladbredd Ca. 2,7 cm
Bladtjocklek Ca. 4 mm
Vikt ca. 156g
Stål Verktygsstålet Böhler K720 (Kålstål)
Hårdhet 58-60 HRC
Slipning Skandinavisk slipning
Skaft/Handtag Masurbjörk med svarta mellanlägg
Fodral/hölster Djup knivslida i tjockt vegetabilgarvat läder
Varumärke Casström
http://www.casstrom.se/knivar/knivar/casstrom/casstrom-woodsman-k720-masurscandi.html
Kolstål är om jag förstår rätt känsligt för rost så man behöver hålla det så torrt det går antar jag?
Smörja in bladet? olja? någon speciell
Fodral i läder tar man antagligen bara vanligt skofett.
Handtaget smörjs in?
Slipning och att hålla bladet vasst?
Vad för typ av bryne? teknik att slipa?
Länkar till sidor, böcker eller youtube går också bra.
Tacksam för råd och dåd
Jag frågade och fick hjälp i en annan tråd om att köpa en kniv (http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=40677&page=1244)
Det blev en Casström Wooodsman som jag fick idag och packade upp och tror jag blev lite kär...vilken otrolig känsla att ha den i handen, greppet och tyngden....och den var så vacker i Masur!
Så nu ligger ansvaret hos mig att ta hand om den på ett rimligt sätt och där kommer min fråga, jag har kollat in Casströms hemsida men hittar ingen guide eller tips om knivvård, googlade lite men fick inget bra svar där heller, så någon som kan hjälpa mig lite?
Info om kniven är:
Total längd Ca. 20.5 cm
Bladlängd Ca. 8,8 cm
Bladbredd Ca. 2,7 cm
Bladtjocklek Ca. 4 mm
Vikt ca. 156g
Stål Verktygsstålet Böhler K720 (Kålstål)
Hårdhet 58-60 HRC
Slipning Skandinavisk slipning
Skaft/Handtag Masurbjörk med svarta mellanlägg
Fodral/hölster Djup knivslida i tjockt vegetabilgarvat läder
Varumärke Casström
http://www.casstrom.se/knivar/knivar/casstrom/casstrom-woodsman-k720-masurscandi.html
Kolstål är om jag förstår rätt känsligt för rost så man behöver hålla det så torrt det går antar jag?
Smörja in bladet? olja? någon speciell
Fodral i läder tar man antagligen bara vanligt skofett.
Handtaget smörjs in?
Slipning och att hålla bladet vasst?
Vad för typ av bryne? teknik att slipa?
Länkar till sidor, böcker eller youtube går också bra.
Tacksam för råd och dåd