Hej! Jag har använt FOV:s duk till fem kajaker, och kan intyga att den fungerar utmärkt om man syr den på i vått tillstånd (den behöver "översträckas" rejält). Med undantag för en duk från USA (från George Dysons Baidarka & Co) har jag inte hittat någon bättre duk för ändamålet.
Duken är inte det dyraste på en SOF, det är färgen -- åtminstone om man dukar med nylon, för då är man i princip hänvisad till polyuretanlack. Jag har använt Zar för utomhusbruk (funkar sådär, helt okej men den är sämre nu än när jag använde den sist -- de har gjort den snabbtorkande och tyvärr har det försämrat flexibiliteten i den torra lacken) och Coelan Bootsbeschichtung. Det sistnämnda är dyrt men klart bäst -- torkar till något som mest liknar vinylplast, mycket flexibelt och slitstarkt. Coelan säljs i Sverige av Euro-Coating (
www.eurocoating.se). Funkar att pigmentera -- även om han som säljer den hävdar att man behöver specialförtunning, samt specialhatt, specialskor och speciallösnäsa, och naturligtvis duger då BARA dyra Coelan-grejor. Nå, jag köpte lite av hans specialförtunning åtminstone, och blandade upp en skvätt av det med torrpigment till en tjock pasta, som jag sedan blandade i lacken.
På några kajaker har jag använt Zar Exterior Oil-based för de 2-3 första skikten, och pigmenterat dem, för att sedan avsluta med ett lager klar Coelan. Det funkar i mitt tycke lika bra. Använder man bara Zar uppstår efter att tag sprickor i lacken vid tryck (mest vid låg temperatur, t ex vid vinterpaddling), men använder man Coelan som sista skikt uppstår inga sådana problem (som förresten mest är kosmetiska).
Nylon har sina fördelar, men också en del nackdelar -- inte minst miljömässigt. Nylonproduktion förbrukar olja som inte är förnyelsebar, det är inte naturligt nedbrytbart och ger ifrån sig cancerframkallande gifter vid förbränning. Dukar du med bomull eller lin (ekologisk och rättvisemärkt förstås) kan du använda naturmaterial hela vägen -- linojla, linoljelack, krita etc, och kan i princip kompostera duken om du någon gång behäver byta ut den. Nackdelen är något högre vikt, ca 1-2 kilo på en hel kajak, och lite mindre tålighet mot röta -- men även en kajak med bomullsduk som ligger ute året runt klarar många många år. Dessutom har bomull och linne den trevliga egenkapen att de krymper och blir tätare vid fukt -- nylon beter sig tvärtom och är som slappast när det är fuktigt (därför bör duken sys på i vått tillstånd om det är mycket "stretch" i den). Jag har själv bara använt nylon till dukning, men många av mina "byggkompisar" har använt bomull eller lin, och det blir precis lika bra med mycket mindre miljöpåverkan. Personligen har jag nog svängt över och tycker inte längre att de marginella fördelarna försvarar användandet av nylonduk.
Lycka till med byggena!