Nybörjarfrågor inför sommarvandring.

Det finns inte så många fiskevatten längs den sträckningen. Apparjaure, Radujaure och Alesätno möjligen (mellan Abiskojaure- och Alesjaurestugorna). Och sen nere i Ladtjojaure innan Nikka. Fiske är generellt tillåtet om man har Kirunakortet MEN det finns en hel del undantagsvatten (=samevatten) där fiske ej är tillåtet. På fjällen.nu så finns regler och kartor där ni kan se var det är tillåtet att fiska. De som är rödmärkta är alltså ej tillåtna för fiske: http://www.fjallen.nu/7index.htm

När det gäller regler så är det förbjudet med levande bete i strömmande vatten och det finns en del fångstbegränsningar, men allt sånt står på fjallen.nu.
 
Godis

Hej!

En fördel med vandring är att man kan gå och småäta godis hela dagarna utan dåligt samvete (dock inget tandläkarn rekommenderar). På våra första turer packade jag med något av hennes favoritgodis utan att hon visste om det. Mycket populärt om det plockas fram när humöret och orken börjar tryta.

VH/Anders
 
Tandläkare

Om det finns risk att detta blir enda vandringen bör nog de skor ni har fungera fint så länge regnet hålls ute. Jag gick de första vandringarna med gymnastikskor och stövlar och många börjar så. Lundhagsskor för flera tusen köper man först när man vet att man kommer få användning för dem senare.
Om ni vill vara ensamma kanske inte Abisko - Nikka är bästa valet. Terrängen är dalar med mer eller mindre branta sidor, så möjligheten för avstickare är mindre än tex. Storulvån, Helags och det området.
Någon rekomenderade att inte bo i tält, utan i stugor. Vill ni vara för er själva är tält ett måste om ni inte åker när det är lågsäsong. Kräver många kilo extra packning, men ökar friheten och möjligheten att inte bo tätt med andra.
Angående att småäta godis hela dagen så brukar jag se det som hälsosamt att ge kroppen det den gör av med och det därmed uppstår brist av. Tänderna är problemet. Jag diskuterade detta med några tandläkare, varav en menade att man bör borsta tänderna efter varje gång man tagit energitillskott. Ha därför tandborsten lättilgängligt i sidofickan under dagen. När jag påpekade att man inte alltid känner för att borsta tänderna efter varje rast sade hon att det räcker med fluor tabletter. Tar man med åtta om dagen har man skydd hela dagen.
 
Det var märkligt. Det finns nämligen väldigt lite som talar för ett samband mellan höga kängskaft och vriststabilitet. För att stabilisera vristen krävs snarare skor av slalompjäxetyp. Ett vadderat läderskaft runt vristen räcker inte särskilt långt.


Det tycks vara tradition i Alperna att skor ska vara "rejäla". Folk som tycker jag packar tungt (de går förstås själva bara mellan stugor) kan anmärka på att mina skor är för lätta. Dessa går över fotknölen och väger 1.1 kg (paret). Det kan vara slentrian, men det kan också, när det gäller guidade turer, handla om erfarenhet. Stukade fötter bromsar projektet; har x personer, alla med lätta skor, ingen med tunga, vrickat och stukat sig ligger slutsatsen nära till hands.

Överlag är det förstås lite andra villkor i Alperna än på enklare fjällvandringar; långa stigningar
och nedstigningar (1000 höjdmeter)
i brant terräng, ofta instabil, för att kringgå snöhinder.

Under alla omständigheter är sulan viktigast. Jag tycker personligen att stoppade skaft är viktiga fr a för hälsenorna och deras fäste, en detalj man lätt glömmer. Jag gör det inte, eftersom jag har problem.

På låglandet har jag alltid låga skor, men med kraftig sula, trots att jag kan känna av ena hälsenan emellanåt.
Gympadojor vill jag inte rekommendera ngnstans, dels p g a sulan, dels p g a att fötter och strumpor kan bli tämligen skitiga.
 
Åhojssan vandra i fjällen utan kängor!? Nja....

Hej
Ser att ni funderar på att göra er första fjälltur utan kängor. Visst är kängorna dyra men ska man lägga pengar på något så ska man göra det på fötterna - vad det gäller längre vandring. Och ni kan ju kolla in rea. Jag hittade mina första Garamonde under 1000kr. Nu har jag ett par Scarpa, köpt på rea oxå. (Gillar förövrigt båda kängorna, lätta och ger fotkänsla, Meindle känns som en klump på foten - tycker jag då.) Gillar den i sulan lägre Scarpa som ger mer markkänsla och mer balans uppe på stenar.

Att rutten Nikkaluokta - Abisko är torr är nog skrivet av en vandrare som haft tur att inte gå från Nikkaluokta till Keb i ösregn! Genomblöta skor tenderar att ge rejäl skoskav. (Vilket bra kängor och strumpor inte gör.) Visst kan man chansa men dumt på just ett par bra kängor, som ni ju kan använda i all natur om ni inte skulle falla för fler fjällturer. Ullstrumpor är oxå mycket vettigt att ha närmast foten, eller ett par tunna i polyester och tjockare ull utanpå.
Vrickningar är lättare med lågskor än med en rejält knuten känga, det är viktigt att kängan inte är för stor, förstås. Men det är inte bara vrickningar att skydda sig emot, anklar kan skadas en hel del mot vassa stenar, speciellt om man halkar i vått väder. Rutten ni ska göra är rejält nertrampat, på sina ställen, det blir att trampa mellan stora stenar emallanåt.

Själv gjorde jag min första längre fjälltur mellan Abisko och Nikkluokta, sov i stugorna hela vägen, då jag var ovan och gick ensam. (Sedan har jag kommit tillbaka till Kebtrakterna några gånger. I både sol och hellregn). Leden Abisko-Nikkaluokta är fjällens E4, bara att gilla läget med folk alltså och att man stöter på dem i stugorna och kan ha trevligt med dem. Vill man vara solo, bör man som nybörjare ta korta avstickare och veta var man befinner sig med hjälp av karta o kompassen. Vädret är inte alltid på topp i svenska fjällen och man kan skada sig. Bra om man inte utsätter sig själv eller kompisen för hård prövning första turen - så att man inte blir avskräckt från något som är så underbart som att vandra i svenska fjällen.
Själv byggde jag upp kunskap och mod under flera år och nu vandrar jag både själv och med pojkvän och sover i tält och torkar oftast egen mat före turerna.

I stugorma finns även tjocka filtar så egentligen behöver ni bara bära på reselakan men sovsäck kan va gott att ha. Till min första tur hade jag inte råd att köpa ett vettigt regnställ (tvungen att välja på det och kängor) hade tur och kunde t.o.m sova ute en natt i min medhavda sovsäck. Bara det att jag vaknade till att myror vandrade omkring i mitt ansikte, trots att jag dragit igen nästan helt, är man jättetrött o lägger sig på en myrstig så får man väl ha det. Hi hi.


Turen till Tarfaladalen är en höjdare, har inte själv badat mer än fötterna i den kalla sjön. Fin flora påväg upp, träffade på en äldre man med träkäpp, som var som fjällnaturen själv, otroligt kunnig i flora, lärde mig om den vackra blå fjällgentanian och att ormroten är rik på c-vitamin - bara att äta på!
En liten avstickare/genväg och friare från folk är att vika av på stigen upp mot Sinnicohkka, ca 4 km före Singistugorna, kartan visar den stigen. Då missar ni visserligen singistugorna och får en troligen förlång dagstur men om ni väljer tält. Det är fint däruppe - ödsligt och kargt.
Annars gillade jag tjäktapasset skarpt, precis sydöst om passet kan man bege sig upp en bit på berget och ligga o dosa på blomsterfyllda berget och njuta av utsikten ner och långt bort i dalen. Fint att tälta neranför oxå.
Från Abiskojaure till abisko kan man ta det lugnt och långsamt och njuta av den underbara fjällbjörkskogen och känna sig stolt över sin vandring.

Föllinges ringblomsalva är ett gott tips till vandrarfötter, jag brukar smörja in mina fötter med mycket och massera varje kväll och sedan stoppa dem i sovraggsockorna och på morgonen är de pigga på nytt. Hälsokost säljer i glasburkar för ca 100 kr, bara att lägga över i en filmburk.

Har du längre ben än din flickvän?! Och hur mycket fysiskt starkare är du? Mannen ska alltid bära mer, annars får han vänta och kvinnan blir för trött och på det sättet blir det tråkigt för båda.
Jag har turen att ha en vandrarvän som är lika lång, så vi tar lika lång kliv. Som man får han bära ca 3 kilo mer än jag. Men detta får ni kolla av efter er fysik.

Om ni tänkt att bo stugor o inte bära tält, kan ni alltid packa ner stövlar och ett par bättre rejäla skor och inrikta er på att ta det lugnt och hålla er till leden.

Lycka till och njut av fjällen.
 
tack för dina tips! Kanske bäst att kolla in var man kan hitta ett par bra kängor ändå. Vi får väl helt enkelt ställa in oss på att det kommer finnas fler vandrare längs leden, det är väl inte hela världen :) Får väl sätta mig ner med flickan min och prata lite om hur vi gör, men det lutar ju åt att vi tar en tur till tarfaladalen..
 
Det där med kängor eller inte är mycket en smakfråga och det finns väldigt många som går i lägre skor i betydligt blötare terräng än man stöter på längs den turen. Jag ville poängtera att kängor inte är nödvändigt för turen (och ja jag har gått Keb-Nikka ett 15-tal gånger, även i regn).
Senast i september gjorde jag en tur i Keb-Tarfalaområdet i just låga trekkingskor. Det gick utmärkt trots blöta förhållanden, snö och stegjärnsbruk. Sträckan är som sagt torr, lättgången och spångad.

Det viktigaste som jag ser det är att man väljer en sko/känga/stövel/whatever som man trivs att gå långa sträckor med och att kängor inte ger skavsår är en sanning med stor modifikation, det påståendet ska man ta med en stor nypa salt..

Det finns få rätt eller fel och kategoriska avfärdanden har jag lärt mig att lyssna lätt på. Det går utmärkt att gå i låga skor på de flesta ställen i fjällen men det går naturligtvis även utmärkt att gå i kängor eller stövlar. Vad jag väljer beror på vilken tur jag gör; en tur längs en torr led = lågskor; en högalpin vandring med glaciär- och toppturer = halvhög känga; en vandring i blötare områden (t ex Sarek) = lite högre känga.

Välj gärna en känga om ni känner det; det är inte fel och förhoppningsvis har ni stor nytta av dem senare. Det viktiga är som sagt att ni trivs att gå i dem. Gå gärna en del innan och lär er era skor/kängor och era fötter; vilka strumpkombinationer som funkar bästa; hur era fötter reagerar (uppkommer irritation/skav på några särskilda ställen t ex) och hur ni åtgärdar problem (tejpar förebyggande, byter strumpor etc.)

lycka till
 
hett ämne detta med kängor :)
Flickan min har haft lite problem med att hon får skoskvar på höger fot, japp. Bara på höger fot. Någon som varit med om sånt och har något bra tips på vad man kan göra åt det? Hon var hos en fotspecialist, och det enda de kunde säga var att testa använda sportstrumpor. Hur lyckat är det att tejpa bak på hälsenan när man ska vara ute och gå?
 
Jag får också alltid skavsår när jag är ute, så jag tejpar alltid fötterna med leukoplast innan jag drar på mig strumporna dag 1. Sen har jag upptäckt att det för MINA fötter passar bättre med ett par ganska tunna strumpor i kängorna, istället för universalknepet att använda ett par tunnare och ett par grövre som ska syfta till att låta den mesta friktionen hamna mellan strumporna, istället för mellan fot och strumpa.

För övrigt köpte jag ett par Everestkängor för 799 kr som jag varit mer än nöjd med, så man måste inte lägga 2000 kr för att bli nöjd. Och när jag var ute och handlade så var jag helt inställd på att lägga så mycket pengar som det krävdes - jag skulle inte titta på prislapparna innan jag hade provat vilken känga som kändes skönast på min fot.

(Fast i år ska jag ändå testa att lämna kängorna hemma och enbart vandra i vandringsstövlarna, för de kändes också störtsköna.)
 
Uppenbarligen är valet av fotbeklädnad ytterst individuellt. Jag har t o m tre gånger köpt nya skor under pågående vandring och inte haft några problem. Jag har så korta och tunna strumpor som rimligen är möjigt, alltid samma par på stigen och ett annat på lägret. Tvättar jag stigstrumporna, vilekt jag kanske gör vaannan dag, ibland oftare, tar jag ofta på dem direkt, för att de ska torka snabbare.

I ngt inlägg talas om märken som Meindl som om det gick att säga ngt generellt om dem.
Stora märken har många modeller. Mitt nuvarande par är lätta och fotknölshöga Meindl,
1100 gram. De har tagit mig över flera pass på 2600-2700 meter.

Om stövlar kanske borde sägas att de ofta är väldigt tunga, 2 kg sådär, något många inte tänker på.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vimmelklantig Grövelsjön augusti, nybörjarfrågor. Fjällvandring 6
kikkit Var får man tälta?... + andra nybörjarfrågor! Fjällvandring 21
Bertwig Nybörjarfrågor Fjällvandring 4
Två st nybörjarfrågor Fjällvandring 20
Agno123 Vilken jacka inför fjällvandringen? Fjällvandring 35
silverjuggler Inför familjetur Jotunheimen Fjällvandring 0
Sussilull Träningsupplägg inför Kungsleden Fjällvandring 14
veni Feedback över rut planeringen inför sommarens fjällvandring Fjällvandring 29
Neae Tips önskas inför tre-dagarsvandring! Fjällvandring 3
Majkis Råd inför Sarekvandring sökes! Fjällvandring 1
Struensee Behöver turtips inför sommarens vandring Fjällvandring 4
olleeriksson Tips inför vandring Nedalshytta - Sylarna Fjällvandring 6
hästtjejen Behöver tips inför vandring Storulvån-Helags Fjällvandring 18
sanoj89 Sista minuten-nerver inför abisko-nikka! Fjällvandring 6
Adelanteeee Köptips och vandringstips inför ensamvandring av Kungsleden Fjällvandring 13
vilding Tält inför vandring? Fjällvandring 18
Kricko B Tips inför Anarisrundan Fjällvandring 2
Miss Yster Abisko-Kårsavagge, hjälp inför första besök Fjällvandring 12
veni Synpunkter på den planerade vandring inför sensommaren Fjällvandring 14
skral Några frågor inför kungsleden Fjällvandring 3
SatNam Förberedelse inför Kebnekaise höst 2015 Fjällvandring 8
Guck att ta sig till Abisko inför vandring. Fjällvandring 3
folkmusikandreas Tips inför Sarekvandring Fjällvandring 4
tbergman Tältplats inför Sulitelma-bestigning Fjällvandring 5
danisko Frågor inför vår Abiskotur Fjällvandring 10
bce Tips inför Sarekvandring Fjällvandring 4
Vajja Blandade frågor inför vandring Fjällvandring 23
dewolistic Klädval inför fjällvandring i Oktober Fjällvandring 8
zimallawke Tips inför Kebnekaise Fjällvandring 1
tinab66 tips inför vandring Riksgränsen till Nikka Fjällvandring 9
slugg träning inför fjällvandring! Fjällvandring 12
Pappan Tips önskas inför Sarektur Fjällvandring 8
Igelkotte Tältval inför Kebneresa Fjällvandring 127
lizardking Tips inför nästa sommar Fjällvandring 1
Steffe.A Nybörjare som behöver utrustning inför vandring Fjällvandring 23
blomberger Tips inför sarekvandring! Fjällvandring 4
snuffle Inköp inför fjällvandring Fjällvandring 127
FSkog Tips inför hård vandring i sommar Fjällvandring 56
beorn Tips inför kängköp Fjällvandring 5
KillerKaninen Tips inför solovandring Fjällvandring 34
anton_karlsson_78_yahoo.se ovan bestigare tacksam för tips inför Keb Fjällvandring 34
Napoleon Hjälp! Nybörjare behöver tips inför vandring krin Keb! Fjällvandring 19
roger_uusitalo Tips och råd efterfrågas inför expedition nordkalotten Fjällvandring 0
Fredrik Nilsson Råd inför Fjällvandring 1
Amos Hjälp inför FJS! Fjällvandring 9
tjolanta Träning inför fjällvandring Fjällvandring 9
Wallnut sovsäck inför oktober Fjällvandring 17
Tips inför tre veckor i nordliga fjäll? Fjällvandring 4
JustIvan Kan en tjej använda stratos 36? Fjällvandring 4
pajaflow Funesfjällen, sommarvandring m barn Fjällvandring 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg