Alternativet är kanske någon av de tre första juniveckorna, dvs precis före polsk skolavslutning. Vädret kan vara fint, men med risk för konvektionsåskväder. Den snö som vissa år fortfarande ligger kvar på högre höjder kan vara knepigare att bedöma farligheten av än den nyfallna höstsnön, så det gäller att kolla is- och lavinläget dag för dag, innan man ger sig upp i de högre passen. Fråga t ex fjällräddaren eller personalen på stugan du sover i. Tyvärr så är det också säsong för klassresor, så det gäller att boka övernattningar, men de barngrupperna brukar hålla sig till lägre höjder på dagarna och belamrar inte de mer högalpina lederna.
Måste du resa på sommaren så välj hellre den slovakiska sidan, åtminstone att starta med - den är betydligt mindre överbefolkad.
Ta med stegjärn, både på våren och på hösten. Behöver inte vara den tekniska isklättringssorten, utan t ex
sådana här. Isyxa och stegjärn går även att hyra på fjällstationerna, men då den fullfjädrade varianten, så det gäller att ha tillräckligt styva kängor.
Avråder, särskilt på sommaren. Detta är den allra tjockaste ritualrutten för alla Zakopaneboende dagsturister, alla årstider. Bussens ändhållplats är i Polana Palenica långt nere i skogen, och man får traska 10 km asfaltväg genom trist granskog, i ett lämmeltåg av skolklasser, tonårsgäng och barnvagnsfamiljer, innan man når öppnare vyer och sjön/fjällstationen. Urtrist inledning på Tatraupplevelsen.
(i det följande utgår jag ifrån att du kan följa med på någon karta, t ex den här, och att du är hyfsat vältränad)
Ta i stället snabba
Strama-bussen direkt över till slovakiska sidan, stig av, beroende på hur mycket tid du har på dig, i någon av småbyarna mellan Tatranská Kotlina och Starý Smokovec, och gå en högalpin rutt över de högsta passen. Finaste biten är IMHO rutten Téryho Chata -
Priecne Sedlo - Zbojnicka Chata -
Prielom och
Polsky Hreben, med avstickare upp på toppen
Výhodná Vysoká (Chata = fjällstuga, resten av namnen är pass/topp). Då hamnar du till slut som du tänkt i Slézky Dom, därifrån du kan boka guide och göra din
Gerlach-tur. Välj gärna "
Martinovka"-varianten - lite tuffare och längre, men vackrare.
Har du sämre med tid, så stig av Polana Palenica-bussen redan vid polsk-slovakiska gränsen (Łysa Polana), gå över till fots, sov i det lilla hostellet intill. Gå nästa dag uppför hela den långa Bielovodská-dalen, direkt över Polsky Hreben och ner till Slézky Dom.
Avsluta sen gärna med att fortsätta till Popradské Pleso, därfrån över Rysy tillbaka till polska sidan och ner till Morskie Oko - ett trevligare sätt att få uppleva denna fantastiska plats. Har du mer tid, så fortsätt västerut över passen
Szpiglasowa och
Zawrat, och sist ner till Kuźnice, där du kan ta minibussen tillbaka till Zakopane. Det är vackert hela vägen och man slipper asfalten och granskogen ner från Morskie Oko.
Man kan till nöds svepa hela denna sträcka på en enda dag, men skönare att dela upp och sova över i Dolina Pięciu Stawów och/eller Murowaniec. Den sistnämnda är en bra bas för en kamvandring längs
Orla Perć ("Örnstigen") - luftigt med inslag av scrambling och klart värt att testa om du har gott om tid.
man kan naturligtvis göre hela denna runttur åt andra hållet, dvs starta i Kuźnice/Murowaniec. Förboka i så fall din övernttning där, detta är enda stället som skickar bort folk när sängplatserna tagit slut (i alla övriga får man då sova på golvet).
***
Det är dyrt att långtidsparkera och bilvägen Kraków-Zakopane är en riktig flaskhals. Har du ingen särskild anledning att ta med bilen, så flyg hellre med Norwegian till Kraków, ta skytteltåget flygplatsen - busstationen och buss till Zakopane, som tar ca 2 timmar. Ta
inte tåget, tar mckt längre tid!
Visst går det att ta sig från Popradské Pleso till Slézky Dom, den rödmarkerade leden "Tatranská Magistrala" traverserar södra delen av bergsmassivet mellan de bägge och det tar en dryg halvdag av inte särskilt dramatisk vandring, dock med vid utblick över hela slätten nedanför. Men se mina invändningar ovan!
Både Slovakien och Polen är med i Schengen. Man behöver inget särskilt tillstånd för att passera statsgränsen uppe på Rysy (eller någon annanstans). Passet har du ju ändå med men det kollas aldrig.
Om du berättar hur många dagar du har på dig och skickar din mailadress i privatmeddelandet, så får du mer exakta förslag på passande rutter, samt en massa ytterligare praktisk info, som det vore för långrandigt att dra här i tråden.
EDIT: håller med Camoscio om att Pyrenéerna är urfint för dina syften!