NU bär det av för nybörjarna

Idag/ikväll tar jag och min sambo natt-tåget från Stockholm till Abisko och imorgon börjar vandringen ner till Nikkaluokta och förhoppningsvis en topptur till sydtoppen om vädret tillåter.

Planen är att i princi följa dags-etapperna enligt Grundsten ner till Singi och sen ta Durlingsled via Singivagge upp till kebnekaise. Eventuellt blir det ett extra nattläger i kaffedalen om vädret så kräver och sedan ner via västra leden till fjällstationen och hem via Nikkaluokta

Vi hoppas att alla våra förberedelser nu kommer till sin rätt och att all utrustning fungerar som det är tänkt. Utsidan har varit en underbar källa att läsa om tips och trix på.

Att stänga mailen och telefonen på jobb för att lägga det sista i väskan har varit något underbart att se fram emot. Nu hoppas jag att våra förhoppningar går i uppfyllning.
 
Jag och syrran kommer att ta andra hållet, Nikkaluokta - Abisko vid månadsskiftet.
Vi är också nybörjare. Längtar som fan!

Lycka till!
 
Precis samma sträcka som jag och frugans bror gick 2008. Durlings led var något kämpig med full packning, men man fick ju vila sig på toppen :)

Som skrivet innan, glöm inte att rapportera hur det gått.
God tur!!
/Joel
 
Tillbaka och vid gott mod

Turen gick strålande med ett par undantag såklart.

Först var tåget lite sent upp till Abisko men efter en något försenad start så gick vi första dagen till Abiskojaure. Dagen efter gick vi strax bortom alesjaure, mycket fina tältplatser strax efter alesjaure vid floden. Därefter gick vi nästintill fram till sälkastugorna, vi tältade i dalen en timme från stugorna men där var det rätt ont om bra platser att tälta på, speciellt eftersom det var blåsigt den natten.

Därefter så passade vi på att köpa lite mer godis och nätter i sälkastugorna för att sen vika av från kungsleden upp i singivagge. Här tältade vi så fort vi kom upp i dalen där det var ett par bra vindskyddae platser mellan två kullar och med stenmurar vid tältplatserna. Men när vi dagen efter fortsatte så såg vi att det fanns väldigt fina och väl uppbyggda skyddade platser inne i dalen (3-4st som vi såg).

Dagen efter övernattningen i singivagge tog vi sällskap med Erik som slagit läger bredvid oss för att bestiga Kebnekaise då vädret var fint. Vi hade planerat att stanna ett par dagar i singivagge och invänta bra toppväder. Denna dagen blev tung eftersom vi gick med all turpackning upp till kaffedalen via durlingsled för att lämna packningen vid västra leden och ta den med ner till Keb fjällstation efter toppbestrigningen. Durlingsled skulle vi inte gå med all denna packning om det inte var toppenväder eftersom det skulle kännas riskfullt med regnblöta stenar och tung rygga. Dessutom var nedfarten via västra leden riktigt tung med all packning så skulle vi göra om det hade vi gjort en dagstur och tagit en dag för att gå runt in till keb fjällstation istället. Stavarna var för oss ett måste för att klara detta, dessutom är det så pass isigt på toppen nu att stegjärn behövs för att komma högst upp, så hyr eller chansa på att få låna av någon.

Varje dagsettapp var kring 8 timmar förutom första och toppbestigningen (5 tim från singivagge till toppen och 12 tim totalt ner till fjällstationen)

Vår indelning av dagsettapper var lagom för oss, vi anser att själva färden är en stor del av upplevelsen och går gärna lite längre varje dag för att se så mycket som möjjligt istället för att ligga kvar på samma ställe och se samma utsikt. Dock var vilodagen efter toppbestigningen riktigt skön för att hämta energi. Något annat som även var viktigt för oss var maten, vi hade torkat mat hemma själva för att få god och näringsriktigt mat på fjället och detta var en höjdare! Vi bar även med oss lite guldkant i form av rödvin till ett par kvällar :) För maten så hämtade vi mycket inspiration från "Kokbok för friluftskockar", rekommenderas varmt. Speciellt köttfärsås med pasta och parmesan med ett glas rött till ute i naturen var en höjdare!

Vi har nu fastnat för detta med vandring och kommer att bege oss ut på nya äventyr i höst, även om det bara blir helgvandringar för att fortsätta upptäcka skåneleden. Vi gick nämnligen två helger innan fjällvandringen för att testa 15-20km per dag och gå in kängor och prova tält och recept och annan utrustning.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg