Tillbaka och vid gott mod
Turen gick strålande med ett par undantag såklart.
Först var tåget lite sent upp till Abisko men efter en något försenad start så gick vi första dagen till Abiskojaure. Dagen efter gick vi strax bortom alesjaure, mycket fina tältplatser strax efter alesjaure vid floden. Därefter gick vi nästintill fram till sälkastugorna, vi tältade i dalen en timme från stugorna men där var det rätt ont om bra platser att tälta på, speciellt eftersom det var blåsigt den natten.
Därefter så passade vi på att köpa lite mer godis och nätter i sälkastugorna för att sen vika av från kungsleden upp i singivagge. Här tältade vi så fort vi kom upp i dalen där det var ett par bra vindskyddae platser mellan två kullar och med stenmurar vid tältplatserna. Men när vi dagen efter fortsatte så såg vi att det fanns väldigt fina och väl uppbyggda skyddade platser inne i dalen (3-4st som vi såg).
Dagen efter övernattningen i singivagge tog vi sällskap med Erik som slagit läger bredvid oss för att bestiga Kebnekaise då vädret var fint. Vi hade planerat att stanna ett par dagar i singivagge och invänta bra toppväder. Denna dagen blev tung eftersom vi gick med all turpackning upp till kaffedalen via durlingsled för att lämna packningen vid västra leden och ta den med ner till Keb fjällstation efter toppbestrigningen. Durlingsled skulle vi inte gå med all denna packning om det inte var toppenväder eftersom det skulle kännas riskfullt med regnblöta stenar och tung rygga. Dessutom var nedfarten via västra leden riktigt tung med all packning så skulle vi göra om det hade vi gjort en dagstur och tagit en dag för att gå runt in till keb fjällstation istället. Stavarna var för oss ett måste för att klara detta, dessutom är det så pass isigt på toppen nu att stegjärn behövs för att komma högst upp, så hyr eller chansa på att få låna av någon.
Varje dagsettapp var kring 8 timmar förutom första och toppbestigningen (5 tim från singivagge till toppen och 12 tim totalt ner till fjällstationen)
Vår indelning av dagsettapper var lagom för oss, vi anser att själva färden är en stor del av upplevelsen och går gärna lite längre varje dag för att se så mycket som möjjligt istället för att ligga kvar på samma ställe och se samma utsikt. Dock var vilodagen efter toppbestigningen riktigt skön för att hämta energi. Något annat som även var viktigt för oss var maten, vi hade torkat mat hemma själva för att få god och näringsriktigt mat på fjället och detta var en höjdare! Vi bar även med oss lite guldkant i form av rödvin till ett par kvällar
För maten så hämtade vi mycket inspiration från "Kokbok för friluftskockar", rekommenderas varmt. Speciellt köttfärsås med pasta och parmesan med ett glas rött till ute i naturen var en höjdare!
Vi har nu fastnat för detta med vandring och kommer att bege oss ut på nya äventyr i höst, även om det bara blir helgvandringar för att fortsätta upptäcka skåneleden. Vi gick nämnligen två helger innan fjällvandringen för att testa 15-20km per dag och gå in kängor och prova tält och recept och annan utrustning.