Eftersom alla Lättvikts ”titan eller rostfritt” kaminer är väldigt tunn i materialet. Endast millimeter tjocklek så lagrar inte kaminen värme över tid. Dock så är dom väldigt effektiv så värm sprids nästan omgående från kamin och kaminrör. Och lika så svalnar kaminen ganska fort efter det har brunnit ut. Så det kommer behövas underhållas med ved. Men en stor fördel är att det är väldigt bra drag i kaminen så den är lätt tänd. Och bäst resultat har vi sett att man eldar igång med fullt öppna spjäll och när det har tagit sig så stryper man spjället på framsidan nästan helt stängt, då får man lång brinntid på den ved man har lagt in.
Glöm inte skaffa en bärbar kolmonoxid mätare (kostar ett par 100) som varnar ifall det blir nått galet och kolmonoxid byggs upp i tältet. Speciellt om man ha tänkt slumra till med kaminen brinnande. Eftersom gasen är så lömsk då den är lukt och synfri.
nortents kamin blev det pga smidigheten med inga lösa delar som kan falla bort, låga vikten på 2kg, förskjutningen på skortstensröret som möjliggör att både koka vatten i kastrull och steka med stekpanna samtidigt (vilket många andra kaminer inte tillåter pga utrymmet på toppen) och sist för att det är tre fönster som man kan se elden igenom och dess tre fönster hjälper till att lysa upp tältet på kvällen.
kondens blir alltid i alla tält som använder dessa typer av ytterduk. Men det blir mer eller mindre beroende på hur bra ventilerat tältet är eller om man använder sig av kamin. Innertältet bidrar med att skapa en extra zon. Skyddad mot markfukt och skräp, samt ett myggskydd om man vill ventilera tältet under varma dagar (dvs lämna ytterdörrarna helt öppna) sen så all kondensfukt som fastar på ytterdukens insida riskerar ju alltid att ramla ner om nån rör i tältduken eller om det blåser lite. Då får man små duschar av kondensvatten på sig. Med innertältet så är du och dina sovgrejer/kläder och annat skyddade från detta kondensvatten. Självklart ramlar kondensvatten på innertältet men det håller ute vattnet så länge man inte direkt ligger mot duken eller att innertältet tar direkt i ytterduk, då leds vatten in genom duken.
Ja seamsealern va lite snålt tilltagen. Men vi fick de att räcka hyfsat. Det lilla som kommer in är inte värre än kondensen som kommer finnas på duken.