Nordens toppar ??

Den där höjdmätningen, på centimeter när, kan du beskriva tekniken lite närmare? Jag inser att det inte finns någon toppglaciär som försvårar mätandet, men jag misstänker att gräset som kan antas växa på toppen på sommaren (var går gräsgränsen?) blir högre än 1 centimeter.
 
Re: Mer om Halti?

evinrude; sa:
Vi har som familjeprojekt att gå upp på nordens alla toppar, barnen är små så hittills har vi bara knäckt Danmarks. Men jag skulle gärna vilja veta mer om Finlands högsta topp, den är inte så jättehög vet jag, men är det svårt att komma upp? Jag har sökt info på nätet men inte hittat så mycket. Är det någon som vet?

Jag har hört att det bara är att vandra upp. Högsta punkten i Finland är inte toppen på Halti utan någonstans på vägen upp. Sjävla toppen ligger i Norge...
 
Halti

Det kan inte vara lätt att vara finländare, när landets högsta punkt bara är en sydsluttning på ett Norskt fjäll :)

Finlands högsta punkt är riksröse 303 B på 1325 möh som ligger nästan rakt söder om 1361 möh höga Raisduottarhaldi (Norge). Lättaste vägen dit är att köra E6 till Kåfjordbotn där det går en liten väg in i Kåfjorddalen. Vägen slutar på östsidan om Guolasjavri på ca 760 möh och ca 5 km fågelvägen till Halti, vägen blir efter ett tag ganska dålig och jag kan tänka mej att den kan vara svårframkomlig vid vissa tider (har för mej att det var en bom, öppen vid vårt besök, där den sämre sträckningen började).

Från vägs ände är det bara att promenera (mycket sten) till topps, antingen över 1361 meters toppen eller om man vill förenkla så går man väster om den. Området är känt för sin dimma/låga moln och eftersom riksröset inte är just mer än en sluttning så kan det vara lite svårt att hitta. (karta Norge 1:50000 Statens Kartverk blad 1733 IV)

Lasse
 
Danmarks högsta klarad dock ej med syrgas logistiken kärvade, så vi tog skinnställ tom hjälmen var med upp.

Väntar fortfarande svar ang island om någon vet,,
 
Vinterbestigning? Imponerande!

Tänker du ta dej också till Island på bågen? Isåfall en prestation som jag sätter högre än att cykla till Everest!
 
Hvannadalshnjúkur (2119) är inte alltför svår att bestiga för en erfaren vandrare. Men det er en ganska lång dag med över 2000 m fra bunn til top. Hela leden ligger på glacier så man bör vara inbunden och det krävs naturligt stegjern och isaxe. Perioden april-juni er den beste for bestigning och jeg anbefaler ski för en roligare nedtur.

Om du vil åka med guide så er de to populareste:

http://mountainguide.is/

och

http://www.hofsnes.com/mountain.htm
 
Hvannadalshnukur, Island

Har inte själv varit på toppen men pratade med en stugvärd på Island om det som var mest populärt för tillfället. I somras så besteg över 200 pers toppen (Hvannadalshnukur, uttalas Kvannadalshnukur) under en enskild dag - så det kan bli trångt.

Island har mer glaciärer än hela Europa så glaciärfärd är bra kunskap rent allmänt. Hvannadalshnukur är också täckt av en glaciär.

Info och bilder...
http://www.summitpost.org/mountain/rock/152942/hvannadalshnukur.html

Några som gjort turen i augusti...
http://www.westcoastpeaks.com/Peaks/hvannadalshnukur.html

Lite info om rutter...
http://www.fjallamennska.is/forum.php?op=p&t=295&lang=is
 
Och Finlands högsta topp???

Och vad heter Finlands egna högsta topp? Inte högsta punkt, utan högsta bergstopp som befinner sig i Finland. Var ligger den? Vad heter den? Hur kommer man dit?
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg