• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Någon som studerat i Alperna??

Grenoble!!

JAg pluggade ett år i Grenoble, utbytesår med KTH. Fick ihop 58 skiddagar. Grenoble ligger precis på kanten till de franskal alperna och du tar dig lätt upp till bergen (helst med bil, men bussmöjligheter finns också).

Om du inte kan fixa utbytesår (det finns ingenjörsskola, eknomihögskola och läkarhögskola minst) så kan du göra som en drös andra svenskar - plugga franskal på franskskolan i standen. Verkade inte så betungande och de åkte en hel del skidor.

Skidor åker man mest i stationerna som Alpe d'Hueze, LEs deux alpes, Serre Chevalier och La Grave. Massa mindr och närmare orter finns också.

Om man jämför Grenoble med Chamonix så är detta en mycket mer riktig stad. I cahmonix hittar du bara svenskar. Du lär nog hitta dem i GRenoble också, men där finns det en helt annan vardag.

Jag tror att Annecy uppvisar liknande egenskaper som Grenoble.

Lycka till.

/Jakob
 
Jag har pluggat franska i Grenoble och kan varmt rekommendera både stan och universitetet som höll i franskaundervisningen för oss utlänningar. Till skillnad från mindre orter i alperna är Grenoble en ganska stor stad med svenska mått mätt. Det gör att där finns ett rikt musikliv och stort kulturutbud i övrigt, ett stort universitet och en nybyggd handelshögskola, bra nattliv etc. Och faktiskt relativt lätt att hitta bostad, dels via lappar på universitetet och dels via någon av alla de andrahandsförmedlingar som finns där.

Har tyvärr inte kvar några adresser eller liknande men allt viktigt hittar du snabbt när du väl kommit dit och kommit i kontakt med skolan.

Bäst av allt är att du har bergen runt omkring dig och ändå bara två timmars otroligt vacker färd i billig hyrbil längs slingriga smala alpvägar (för att slippa vägtullarna...) ner till rivieran :)

Önskar man kunde dra dit igen men allt har ju sin tid...
 
Insted i Chamonix

Hej,
Har själv läst franska i chamonix under en säsong,
företaget som ger ut kursen heter insted, tror att deras hemsida är http://www.insted.se/ Kan för övrigt säga att man lärde sig mycket, men det blev även en hel del skidåkning och annat roande. Men det är klart om du vill åka och få ut så mycket som möjligt av franska studierna så är kanske inte chamonix stället att åka till, lite svårt att praktisera franskan där.
MVH Johanna