Spännande! Och mycket igenkänning, med skillnaden att jag kör på (ännu) högre fettandel, öser nötter och frön i allt, och sällan har problemet att "vinteranpassa" maten. Vilket gör att jag kan lassa på med smör i stället för olja - IMHO godare i många (inte alla) fall. Men annars baserar jag också hela min "matlagning" på stor andel mat som inte behöver vara varm, och en gång om dagen hetvattensvällning i en grytmysare. Och jag har lika bestämda åsikter som du om färdigköpt frystorkat vs hemmafixat
Några strödda tankar:
- Rapsolja har jag personligen lite svårt för p g a dess "transmak", men det är ju för att den innehåller de nyttiga omega 3-fettsyrorna, och det passar perfekt i din fiskgryta .
I morgon/lunchgröten skulle du i stället kunna ha solrosolja, som dessutom har lägre fryspunkt (jag använder som sagt smör, men vandrar inte lika kallt).
- Riven choklad eller kakaonibs är det mycket kalorier och smak i - jag skulle testa att hälla dem på din morgongröt, så får den lite "vuxnare" smak - i varje fall om den inte är iskall (de förblir hårda och utvecklar ingen större smak), eller tvärtom kokande (de smälter och ser inte så aptitliga ut kanske). Kakaopulver är också mycket kaloririk, men kan inte tävla med choklad p g a lägre fetthalt.
- Rostade solrosfrön i morgongröten är också gott, och kaloritätt.
- Koriander, spiskummin och citrongräs skulle passa fint i din fisk/kokosmjölkgryta, om du vill ha omväxling eller testa något nytt. Vitlök passar i allt
- Sesamfrö (eller seamfröpasta), och/eller stora kokosflagor, är både gott och kaloristärkande i fisk/kokosmjölkgrytor.
- Jag brukar få bättre aptit av "het" mat, så jag öser rätt mycket nymalen svartpeppar eller mixade chilipepparflingor i mina grytblandningar.
- Feta fisksorter som lax går utmärkt att torka och skulle ge (ännu) större utbyte av kalorier och nyttiga fettsyror. Själv har jag dock fått ett ultimatum i form av skilsmässohot, om jag någonsin mer vågar torka fisk eller skaldjur hemma - men du torkar ju bevisligen torsk och har överlevt
- Torkade finmixade svarta oliver är också jättegoda kaloribomber och smakförhöjare i särskilt kokosmjölkbaserade grytor.
- Gräddpulver kan vara gott i morgongröten och en fin omväxling till kokosmjölkpulver i middagsgrytan. 644 kcal/100 g. Finns att köpa till rimligt pris bl a här.
- Fullfett mjölkpulver håller kring 500 kcal/100 g och finns att köpa i storpack i de flesta invandraraffärer.
- Bönpasta är både kalori- och proteintätare än vanliga nudlar. För att slippa koka den behöver man dock välja tunnast möjliga sort och krossa den i småbitar.
- Hummuspulver är kaloritätt, finns att köpa färdigt (men blir godare hemmagjort) och kräver bara svällning i kallt vatten. Perfekt lunch.
Jag delar din ovilja mot macadamianötter, men det är ingen större skillnad på kaloritätheten hos andra nötsorter, så man kan välja en sort man faktiskt gillar, inkl mandel, pumpafrön m m. Rostat blir ofta ännu godare, men det är en väldig skillnad på att köpa färdigrostat (som ofta smakar gammal olja), och rosta själv hemma. Mandel blir godast, men jag köper också storpack av "råa" oskalade röda jordnötter och rostar dem hemma. Går inte att jämföra med de färdigköpta.
Mitt sätt att hinna/orka sätta i mig tillräckligt med mat har alltmer blivit att jag konstant tuggar på en blandning av nötter, mandel och rostade kikärtor, medan jag går. Läger upp stora "prillor" under överläppen och hoppas på att inte möta någon som kan se mig