När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt?

En video där jag övergripande går igenom mat/snacks jag har med mig på mina längre vinterturer. Jag har ofta som mål att få i mig drygt 4000 kcal/dag.
Jag tycker det är svårt att få till med frystorkat då en portion brukar innehålla ca 500kcal. Det skulle bli ca 8 st påsar om dagen.
Det skulle ju kosta som en mindre utlandsresa 😅. Det skulle även vara mycket svårt för mig att få i mig åtta stycken påsar. Men jag lyckas med lite olika knep.
Jag torkar allt själv hemma och har även knåpat ihop en riktigt kaloririk gröt som ej behöver kokas. Den går till och med att tillreda på kallvatten. Hoppas att någon uppskattar videon och att ni som har egna bra tips på bra mat/snacks delar med er 😀 Tackar för mig så länge och gott nytt år.
 
Själv så går jag aldrig en vandring utan att ha med en flaska olja eller smör som jag adderar till alla mål mat. Även nido gräddpulver är en skänk från ovan, jag använder aldrig vanlig pulvermjölk längre (som är helt fettfri). Grädde är gott att ha till både frukostgröten, lunchen och middagen.
 
Fett har flest kalorier per vikt. För riktigt kraftigt kroppsarbete dvs hög effekt är dock kolhydrater bättre bränsle då den respiratoriska kvoten är lägre för fett dvs det går åt mera syre för att förbränna fett jämfört med förbränna kolhydrater.


Att bara äta fett fungerar inte så bra då det ger ansamling av ketonkroppar vilket också sker vid svält när man förbränner det egna fettet och lite proteiner. Det behövs inte så mycket kolhydrater för att förbränna fett vilket man kan utnyttja i en överlevnadssituation. I tufft vinterklimat är tillförseln av kalorier bra för att upprätthålla kroppstemperaturen. När glykogendepåerna sjunker mot slutet av en tuff och lång fysisk ansträngning en vinterdag får man en dipp både i fysisk förmåga och i kroppstemperaturen. Även psykiskt blir det en påfrestning.

Thure
 
Spännande! Och mycket igenkänning, med skillnaden att jag kör på (ännu) högre fettandel, öser nötter och frön i allt, och sällan har problemet att "vinteranpassa" maten. Vilket gör att jag kan lassa på med smör i stället för olja - IMHO godare i många (inte alla) fall. Men annars baserar jag också hela min "matlagning" på stor andel mat som inte behöver vara varm, och en gång om dagen hetvattensvällning i en grytmysare. Och jag har lika bestämda åsikter som du om färdigköpt frystorkat vs hemmafixat ;)

Några strödda tankar:
  1. Rapsolja har jag personligen lite svårt för p g a dess "transmak", men det är ju för att den innehåller de nyttiga omega 3-fettsyrorna, och det passar perfekt i din fiskgryta :).
    I morgon/lunchgröten skulle du i stället kunna ha solrosolja, som dessutom har lägre fryspunkt (jag använder som sagt smör, men vandrar inte lika kallt).
  2. Riven choklad eller kakaonibs är det mycket kalorier och smak i - jag skulle testa att hälla dem på din morgongröt, så får den lite "vuxnare" smak - i varje fall om den inte är iskall (de förblir hårda och utvecklar ingen större smak), eller tvärtom kokande (de smälter och ser inte så aptitliga ut kanske). Kakaopulver är också mycket kaloririk, men kan inte tävla med choklad p g a lägre fetthalt.
  3. Rostade solrosfrön i morgongröten är också gott, och kaloritätt.
  4. Koriander, spiskummin och citrongräs skulle passa fint i din fisk/kokosmjölkgryta, om du vill ha omväxling eller testa något nytt. Vitlök passar i allt ;)
  5. Sesamfrö (eller seamfröpasta), och/eller stora kokosflagor, är både gott och kaloristärkande i fisk/kokosmjölkgrytor.
  6. Jag brukar få bättre aptit av "het" mat, så jag öser rätt mycket nymalen svartpeppar eller mixade chilipepparflingor i mina grytblandningar.
  7. Feta fisksorter som lax går utmärkt att torka och skulle ge (ännu) större utbyte av kalorier och nyttiga fettsyror. Själv har jag dock fått ett ultimatum i form av skilsmässohot, om jag någonsin mer vågar torka fisk eller skaldjur hemma - men du torkar ju bevisligen torsk och har överlevt :)
  8. Torkade finmixade svarta oliver är också jättegoda kaloribomber och smakförhöjare i särskilt kokosmjölkbaserade grytor.
  9. Gräddpulver kan vara gott i morgongröten och en fin omväxling till kokosmjölkpulver i middagsgrytan. 644 kcal/100 g. Finns att köpa till rimligt pris bl a här.
  10. Fullfett mjölkpulver håller kring 500 kcal/100 g och finns att köpa i storpack i de flesta invandraraffärer.
  11. Bönpasta är både kalori- och proteintätare än vanliga nudlar. För att slippa koka den behöver man dock välja tunnast möjliga sort och krossa den i småbitar.
  12. Hummuspulver är kaloritätt, finns att köpa färdigt (men blir godare hemmagjort) och kräver bara svällning i kallt vatten. Perfekt lunch.
Jag delar din ovilja mot macadamianötter, men det är ingen större skillnad på kaloritätheten hos andra nötsorter, så man kan välja en sort man faktiskt gillar, inkl mandel, pumpafrön m m. Rostat blir ofta ännu godare, men det är en väldig skillnad på att köpa färdigrostat (som ofta smakar gammal olja), och rosta själv hemma. Mandel blir godast, men jag köper också storpack av "råa" oskalade röda jordnötter och rostar dem hemma. Går inte att jämföra med de färdigköpta.

Mitt sätt att hinna/orka sätta i mig tillräckligt med mat har alltmer blivit att jag konstant tuggar på en blandning av nötter, mandel och rostade kikärtor, medan jag går. Läger upp stora "prillor" under överläppen och hoppas på att inte möta någon som kan se mig ;)
 
Senast ändrad:
Fett har flest kalorier per vikt. För riktigt kraftigt kroppsarbete dvs hög effekt är dock kolhydrater bättre bränsle då den respiratoriska kvoten är lägre för fett dvs det går åt mera syre för att förbränna fett jämfört med förbränna kolhydrater.


Att bara äta fett fungerar inte så bra då det ger ansamling av ketonkroppar vilket också sker vid svält när man förbränner det egna fettet och lite proteiner. Det behövs inte så mycket kolhydrater för att förbränna fett vilket man kan utnyttja i en överlevnadssituation. I tufft vinterklimat är tillförseln av kalorier bra för att upprätthålla kroppstemperaturen. När glykogendepåerna sjunker mot slutet av en tuff och lång fysisk ansträngning en vinterdag får man en dipp både i fysisk förmåga och i kroppstemperaturen. Även psykiskt blir det en påfrestning.

Thure
Hur stor andel kolhydrater behövs för att det ska fungera med fettförbränning? Personligen verkar jag klara mig med väldigt lite och har inga omställningsproblem, blodsockerdippar eller andra obehag. Men jag känner väl inte heller att jag behöver maxa min prestation på en vanlig fjällvandring.
 
Från
Hur stor andel kolhydrater behövs för att det ska fungera med fettförbränning? Personligen verkar jag klara mig med väldigt lite och har inga omställningsproblem, blodsockerdippar eller andra obehag. Men jag känner väl inte heller att jag behöver maxa min prestation på en vanlig fjällvandring.
Från pulszon 3 och uppåt använder kroppen primärt kolhydrater som energikälla. Under vandring kommer du sällan upp i så hög puls under någon längre tid. Det krävs det löpning, eller annan konditionsorienterad träning för. Från pulszon 3 (medelhög till hög aerob/anaerob ansträngning) och däröver bör kolhydrater tillföras över tid för att undvika att musklernas/kroppens kolhydratlager tar slut. Om så skulle ske under tävling är det kört. Sker det till vardags/träning är det obehagligt och träningspasset blir lidande.

 
Många bra tips !

Fett är den energikälla som ger flest kalorier per gram, 9 kcal per gram. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med hela 7 kcal per gram.

Men det blir ganska mkt stark whiskey för att nå 4000 kcal, mer än en liter. Kan bli jobbigt.
 
Själv så går jag aldrig en vandring utan att ha med en flaska olja eller smör som jag adderar till alla mål mat. Även nido gräddpulver är en skänk från ovan, jag använder aldrig vanlig pulvermjölk längre (som är helt fettfri). Grädde är gott att ha till både frukostgröten, lunchen och middagen.
Vart hittar du Nido gräddpulver någonstans? Eller menar du deras feta mjölkpulver?
 
Stort ta
Spännande! Och mycket igenkänning, med skillnaden att jag kör på (ännu) högre fettandel, öser nötter och frön i allt, och sällan har problemet att "vinteranpassa" maten. Vilket gör att jag kan lassa på med smör i stället för olja - IMHO godare i många (inte alla) fall. Men annars baserar jag också hela min "matlagning" på stor andel mat som inte behöver vara varm, och en gång om dagen hetvattensvällning i en grytmysare. Och jag har lika bestämda åsikter som du om färdigköpt frystorkat vs hemmafixat ;)

Några strödda tankar:
  1. Rapsolja har jag personligen lite svårt för p g a dess "transmak", men det är ju för att den innehåller de nyttiga omega 3-fettsyrorna, och det passar perfekt i din fiskgryta :).
    I morgon/lunchgröten skulle du i stället kunna ha solrosolja, som dessutom har lägre fryspunkt (jag använder som sagt smör, men vandrar inte lika kallt).
  2. Riven choklad eller kakaonibs är det mycket kalorier och smak i - jag skulle testa att hälla dem på din morgongröt, så får den lite "vuxnare" smak - i varje fall om den inte är iskall (de förblir hårda och utvecklar ingen större smak), eller tvärtom kokande (de smälter och ser inte så aptitliga ut kanske). Kakaopulver är också mycket kaloririk, men kan inte tävla med choklad p g a lägre fetthalt.
  3. Rostade solrosfrön i morgongröten är också gott, och kaloritätt.
  4. Koriander, spiskummin och citrongräs skulle passa fint i din fisk/kokosmjölkgryta, om du vill ha omväxling eller testa något nytt. Vitlök passar i allt ;)
  5. Sesamfrö (eller seamfröpasta), och/eller stora kokosflagor, är både gott och kaloristärkande i fisk/kokosmjölkgrytor.
  6. Jag brukar få bättre aptit av "het" mat, så jag öser rätt mycket nymalen svartpeppar eller mixade chilipepparflingor i mina grytblandningar.
  7. Feta fisksorter som lax går utmärkt att torka och skulle ge (ännu) större utbyte av kalorier och nyttiga fettsyror. Själv har jag dock fått ett ultimatum i form av skilsmässohot, om jag någonsin mer vågar torka fisk eller skaldjur hemma - men du torkar ju bevisligen torsk och har överlevt :)
  8. Torkade finmixade svarta oliver är också jättegoda kaloribomber och smakförhöjare i särskilt kokosmjölkbaserade grytor.
  9. Gräddpulver kan vara gott i morgongröten och en fin omväxling till kokosmjölkpulver i middagsgrytan. 644 kcal/100 g. Finns att köpa till rimligt pris bl a här.
  10. Fullfett mjölkpulver håller kring 500 kcal/100 g och finns att köpa i storpack i de flesta invandraraffärer.
  11. Bönpasta är både kalori- och proteintätare än vanliga nudlar. För att slippa koka den behöver man dock välja tunnast möjliga sort och krossa den i småbitar.
  12. Hummuspulver är kaloritätt, finns att köpa färdigt (men blir godare hemmagjort) och kräver bara svällning i kallt vatten. Perfekt lunch.
Jag delar din ovilja mot macadamianötter, men det är ingen större skillnad på kaloritätheten hos andra nötsorter, så man kan välja en sort man faktiskt gillar, inkl mandel, pumpafrön m m. Rostat blir ofta ännu godare, men det är en väldig skillnad på att köpa färdigrostat (som ofta smakar gammal olja), och rosta själv hemma. Mandel blir godast, men jag köper också storpack av "råa" oskalade röda jordnötter och rostar dem hemma. Går inte att jämföra med de färdigköpta.

Mitt sätt att hinna/orka sätta i mig tillräckligt med mat har alltmer blivit att jag konstant tuggar på en blandning av nötter, mandel och rostade kikärtor, medan jag går. Läger upp stora "prillor" under överläppen och hoppas på att inte möta någon som kan se mig ;)

Spännande! Och mycket igenkänning, med skillnaden att jag kör på (ännu) högre fettandel, öser nötter och frön i allt, och sällan har problemet att "vinteranpassa" maten. Vilket gör att jag kan lassa på med smör i stället för olja - IMHO godare i många (inte alla) fall. Men annars baserar jag också hela min "matlagning" på stor andel mat som inte behöver vara varm, och en gång om dagen hetvattensvällning i en grytmysare. Och jag har lika bestämda åsikter som du om färdigköpt frystorkat vs hemmafixat ;)

Några strödda tankar:
  1. Rapsolja har jag personligen lite svårt för p g a dess "transmak", men det är ju för att den innehåller de nyttiga omega 3-fettsyrorna, och det passar perfekt i din fiskgryta :).
    I morgon/lunchgröten skulle du i stället kunna ha solrosolja, som dessutom har lägre fryspunkt (jag använder som sagt smör, men vandrar inte lika kallt).
  2. Riven choklad eller kakaonibs är det mycket kalorier och smak i - jag skulle testa att hälla dem på din morgongröt, så får den lite "vuxnare" smak - i varje fall om den inte är iskall (de förblir hårda och utvecklar ingen större smak), eller tvärtom kokande (de smälter och ser inte så aptitliga ut kanske). Kakaopulver är också mycket kaloririk, men kan inte tävla med choklad p g a lägre fetthalt.
  3. Rostade solrosfrön i morgongröten är också gott, och kaloritätt.
  4. Koriander, spiskummin och citrongräs skulle passa fint i din fisk/kokosmjölkgryta, om du vill ha omväxling eller testa något nytt. Vitlök passar i allt ;)
  5. Sesamfrö (eller seamfröpasta), och/eller stora kokosflagor, är både gott och kaloristärkande i fisk/kokosmjölkgrytor.
  6. Jag brukar få bättre aptit av "het" mat, så jag öser rätt mycket nymalen svartpeppar eller mixade chilipepparflingor i mina grytblandningar.
  7. Feta fisksorter som lax går utmärkt att torka och skulle ge (ännu) större utbyte av kalorier och nyttiga fettsyror. Själv har jag dock fått ett ultimatum i form av skilsmässohot, om jag någonsin mer vågar torka fisk eller skaldjur hemma - men du torkar ju bevisligen torsk och har överlevt :)
  8. Torkade finmixade svarta oliver är också jättegoda kaloribomber och smakförhöjare i särskilt kokosmjölkbaserade grytor.
  9. Gräddpulver kan vara gott i morgongröten och en fin omväxling till kokosmjölkpulver i middagsgrytan. 644 kcal/100 g. Finns att köpa till rimligt pris bl a här.
  10. Fullfett mjölkpulver håller kring 500 kcal/100 g och finns att köpa i storpack i de flesta invandraraffärer.
  11. Bönpasta är både kalori- och proteintätare än vanliga nudlar. För att slippa koka den behöver man dock välja tunnast möjliga sort och krossa den i småbitar.
  12. Hummuspulver är kaloritätt, finns att köpa färdigt (men blir godare hemmagjort) och kräver bara svällning i kallt vatten. Perfekt lunch.
Jag delar din ovilja mot macadamianötter, men det är ingen större skillnad på kaloritätheten hos andra nötsorter, så man kan välja en sort man faktiskt gillar, inkl mandel, pumpafrön m m. Rostat blir ofta ännu godare, men det är en väldig skillnad på att köpa färdigrostat (som ofta smakar gammal olja), och rosta själv hemma. Mandel blir godast, men jag köper också storpack av "råa" oskalade röda jordnötter och rostar dem hemma. Går inte att jämföra med de färdigköpta.

Mitt sätt att hinna/orka sätta i mig tillräckligt med mat har alltmer blivit att jag konstant tuggar på en blandning av nötter, mandel och rostade kikärtor, medan jag går. Läger upp stora "prillor" under överläppen och hoppas på att inte möta någon som kan se mig ;)
Stort tack för en hel hög mycket bra tips🙂
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg