Provkörde min muurika idag och lyckades givetvis bränna fast lite i den. Gjorde ren den med diskborste och svinto när jag kom hem. Nu ser jag att jag diskat bort små prickar av beläggningen. Har jag sabbat detta utomordentliga matlagningsredskap nu?
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Muurika
- Trådstartare johanniska
- Start datum
Använd aldris svinto!
Känn lugnet!
Du har nog inte förstört den men du behöver bränna in den på nytt.
Elda muurikan het, häll på matolja som du rör runt med stekspade tills den blir mörkbrun, försök sen få oljan så het att den brinner en smula och låt oljan brinna fast.
Gör detta några ggr tills hela ytan får jämn mörk färg.
Ta sedan en spackelspade och skrapa bort resterna och olja in muurikan igen. Klart!
Nästa gång du bränner fast, häll på vatten och låt det lösa upp och skrapa sedan bort och olja in på nytt igen.
Lycka till
/Jocke
[Ändrat av Lägereld 2006-03-27 kl 08:30]
Känn lugnet!
Du har nog inte förstört den men du behöver bränna in den på nytt.
Elda muurikan het, häll på matolja som du rör runt med stekspade tills den blir mörkbrun, försök sen få oljan så het att den brinner en smula och låt oljan brinna fast.
Gör detta några ggr tills hela ytan får jämn mörk färg.
Ta sedan en spackelspade och skrapa bort resterna och olja in muurikan igen. Klart!
Nästa gång du bränner fast, häll på vatten och låt det lösa upp och skrapa sedan bort och olja in på nytt igen.
Lycka till
/Jocke
[Ändrat av Lägereld 2006-03-27 kl 08:30]
Precis som Jocke säger, den går inte att förstöra.
Hetta upp ordentligt, skrapa lite med stekspaden, häll på vatten. Sitter det ordentligt fast låt vatten koka i murikkan en stund.
Någon gång vid stranden har jag gnuggat den med sand, det slipar ungefär som stålull.
Som med vanliga stekpannor i gjutjärn gäller att inte diska dom med diskmedel.
/Ulf
Hetta upp ordentligt, skrapa lite med stekspaden, häll på vatten. Sitter det ordentligt fast låt vatten koka i murikkan en stund.
Någon gång vid stranden har jag gnuggat den med sand, det slipar ungefär som stålull.
Som med vanliga stekpannor i gjutjärn gäller att inte diska dom med diskmedel.
/Ulf
Använd spackelspade
Jag köpte några spackelspadar på färghandeln eftersom dom är så pass mjuka och följer rundningen i muurikkan på ett bra sätt och tar bort alla fastbrända rester och då lägger man också igen alla små porer i godset så det bränner fast mindre med tiden.
/Jocke
Förstör man inte stekytan med sanden? Men å andra sidan kanske den bara polerar milt, Svinto är ju rena döden för gjutjärnspannor annars.Wolf25; sa:Någon gång vid stranden har jag gnuggat den med sand, det slipar ungefär som stålull.
/Ulf
Jag köpte några spackelspadar på färghandeln eftersom dom är så pass mjuka och följer rundningen i muurikkan på ett bra sätt och tar bort alla fastbrända rester och då lägger man också igen alla små porer i godset så det bränner fast mindre med tiden.
/Jocke
Re: Använd spackelspade
Löddrande svinto är väl döden för gjutjärnspannor, men gjutjärnspannor har ju ingen annan "yta" än det fett som suger sig in i porerna?
Däremot är ju svinto döden för alla belagda pannor.
Lägereld; sa:Svinto är ju rena döden för gjutjärnspannor annars.
Löddrande svinto är väl döden för gjutjärnspannor, men gjutjärnspannor har ju ingen annan "yta" än det fett som suger sig in i porerna?
Däremot är ju svinto döden för alla belagda pannor.
Re: Använd spackelspade
Sanden innehåller inte något "lödder" som löser upp fett utan det mer polerar bort fastbrända matrester, så jag tror att det som ligger i porerna i järnet blir kvar. Hur som helst brukar jag olja in murrikkan efter en sån behandling, vill ju inte att den ska börja rosta
Visst fungerar säkert en spackel bra, men då blir det ännu mer prylar att släpa med sig, så jag skrapar med stekspaden.
Och hur äckligt det än låter så går det att bara låta matresterna torka, skrapa bort det värsta och sedan rengöra den hemma.
/Ulf
Lägereld; sa:Förstör man inte stekytan med sanden? Men å andra sidan kanske den bara polerar milt, Svinto är ju rena döden för gjutjärnspannor annars.
Jag köpte några spackelspadar på färghandeln eftersom dom är så pass mjuka och följer rundningen i muurikkan på ett bra sätt och tar bort alla fastbrända rester och då lägger man också igen alla små porer i godset så det bränner fast mindre med tiden.
/Jocke
Sanden innehåller inte något "lödder" som löser upp fett utan det mer polerar bort fastbrända matrester, så jag tror att det som ligger i porerna i järnet blir kvar. Hur som helst brukar jag olja in murrikkan efter en sån behandling, vill ju inte att den ska börja rosta
Visst fungerar säkert en spackel bra, men då blir det ännu mer prylar att släpa med sig, så jag skrapar med stekspaden.
Och hur äckligt det än låter så går det att bara låta matresterna torka, skrapa bort det värsta och sedan rengöra den hemma.
/Ulf
Suveränt! Tack för tipsen.
Liknande trådar
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Gasbrännare under muurika | Kök och brännare | 6 |
Liknande trådar
Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter
Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg