Moseboot?

Magnus Isaksson

Gäst
Jag undrar om det är någon som har erfarenhet av sk vadar stövlar eller överdrag. Håller de tätt mellan byxan och överdragsstöveln, om man har gore tex byxor? Eller ska man räkna med att de vatten fylls?
Såg på tv programet Vildmark med Claes Grundsten att han använde sådana.
Erfarenheter och synpunkter vore bra.
Magnus
 
Svårtätat

Moosebootsen måste vara ganska vida för att kunna dras över kängorna, jag har inte ens försökt få tätt. Så om det är djupt blir de vattenfyllda. Och om det dessutom är strömt blir fötterna väldigt besvärliga att få att gå annat än nerströms - det kan t.o.m. bli farligt! Det är bäst att ha några andra vadarskor för sådana tillfällen. Men så länge det är grunt är de väldigt smidiga.


Vi mötte ett par samer i somras, de rekommenderade att man tejpade ihop goretex-byxorna med silvertejp så att de sluter tätt! Undras hur byxorna ser ut efteråt?
 
Skaffa bra damasker istället !

Med risk för att verka tjatig så rekommenderar jag helhjärtat damasker i Goretex (från extremities t.ex) eller cutan (klättermusen) för vadning. Har man Goretexkängor så klarar man de flesta vad med inget läckage alls.De damasker jag använder just nu är gjorda av polyester/bomull (fabrikat Haglöfs) och håller nästan helt tätt de också.


Verkar vaden djupa så använder jag Tevasandaler men oftast klafsar jag bara nonchalant på med kängorna.Ibland tar jag av strumporna under vadet (men behåller kängorna på) så kan man fortsätta hyfsat torr.


Berghaus heltäckande damasker med gummitätning kan nog funka ännu bättre (finns på www.sportsnet.se tror jag)


Jag övervägde ett tag att skaffa Mooseboots men det verkar dumt eftersom det tar upp en massa plats i packningen.


Damasker kan man ju behålla på en stor del av vandringen. Det blir dock lätt för varmt. Nu senast i Kebnekaise så var det ju shortsväder så damaskerna använde jag bara en dag (i singivaggi).Damasker är ju lätta och tar ingen plats i packningen. Jag kommer nog att skaffa Klättermusens nya damasker inom kort.


MVH
Mats Frank
 

A.Hamberg jr

Gäst
Skaffa Vadare!

Har skaffat mig Moosebots storebrorsa, Vadare.
Helt suverana vid vad anda upp till grenen.
De vager litegrann men man slipper Teva tofflorna
och man vadar utan tvekan vilket livsfarligt vad som helst
med ett leende da andra huttrar och stonar.
( Tyvarr missar man en anledning att ta sig en whisky)


Lange leve prylarna!
 
DON EFTER PERSON

TJENARE!


SOM JAG SER DET HAR ALLA SOM SVARAT DIG HELT RÄTT, MEN DET BEROR JU LITE PÅ HUR DJUPA JOKKAR DU HADE TÄNKT ATT ÄNTRA, JAG PERSONLIGEN HAR HAFT STOR NYTTA AV MINA MOOSE BOOTS, MEN DÅ HAR JAG ANPASSAT VAR JAG KLIVIT I EFTERT HUR HÖGT SKAFTET HAR VARIT, ETT MÄRKE PÅ VANDRINGS STAVEN FIXAR DETTA ENKELT.


Å ANDRA SIDAN SÅ MED ETT PAR LUNDHAGS MILITÄR SOM JAG HAR SÅ ÄR DET SKAFTET BARA NÅN CM KORTARE ÄN M.B SKAFTET SÅ SOM SAGT DET BEROR JU HELT PÅ VAR OCH VAD MAN TÄNKTE VADA.


PERSONLIGEN TYCKER JAG ATT M.B'N ÄR KALAS ATT HA SOM MYGG SÄKER LÄGER SKO...


LYCKA TILL!


R. ENGSTRAND
 
Coverboots kan fungera men...

...räkna inte med att de håller tätt om vattnet går över kanten på dem (samtidigt kan detta vara ett naturligt sätt att hindra att man ger sig ut på för djupa vad). Ett annat problem är att coverbootsen är för trånga att dras på utanpå kängor (såvida inte man har mycket små fötter). Jag brukar själv vada i coverboots men måste då först byta till gympadojor eller sandaler innan jag drar på dem. Då har man tappat många av fördelerna.
 
Tycker damasker är kalas

jag lärde mig detta av skottarna som körde stenhårt med detta och jag tycker att det är mycket praktiskt.


Dock måste sägas att Grundsten nog använde sig av ett par höga Lundhags tillsammans med sina damasker.


Hälsningar
David Elmfeldt - Utsidan
 

tommymartinsson@hotmail.com (Tommy Martinsson)

Gäst
Mooseboots ??

Kom för några dagar sedan hem från en 10 dagars tur i Sarek. Genomförde 4-5 vad med bootsen, varav ett där vattnet gick 5-10 cm över bootsen. Vi var 4 stycken som gick och ingen fick läckage. Det djupa partiet var var vadat på ca 1/2 min, Blir det längre kanske det läcker.
Tips: Köp stor storlek så att kängan kommer plats. (stl 43-45 räcker för Meindl stl 43)
Ta på regnbyxan utanpå, det skyddar mot tillfälliga översköljningar.
Vid långvariga djupa vad ta med 4 extra spännremmar som spänns rejält hårt uppe och nere på varje ben utanpå alltihop.


Nackdel: dom är tunga att bära och lite omständiga att sätta av och på. Men för en som inte gillar iskallt vatten (som jag) är det värt vikten. Damasker har jag ingen erfarenhet av.


Hälsn. Tommy Martinsson
 

goran.fries@sqmbeef.com (Göran Fries)

Gäst
Moseboots

Har använt dem på mina två senaste Sarekvandringar och tycker att det är helt suveränt. Vid risk för djupt vatten regnbyxa och rem ovanpå! Helt tätt om man gör på rätt sätt. Köp stor storlek.
Göran
 
coverboots for ever!

Jag provade coverbootsen i sommar vid en Sarekvandring och dessa kommer jag att ha med mig i framtiden också, helt suveräna! Observera att detta gäller den högre modellen. Bara att dra på, och sen vada på. Även om vattnet "bara" går till knäna så får man en helt andra marginaler och vadet går så mycket lättare.
Jag förstår inte frågan om de vattenfylls? naturligtvis gör de det om vattnet går över kanten, som en stövel eller vad som helst. Börjar vattnet gå så högt att även dessa inte räcker är det inte vadbart, då ska man söka sig ett annat vadställe.
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.