Bifogar några bilder på min tältkamin gjord av en gammal mjölkkanna.
Rökröret är ett stuprör, ska leta efter ett annat kraftigare rör vartefter, men det blir inte så varmt så det håller nog ett tag.
Mjölkkannan uppvisar inga sprickor eller några andra förändringar av den intensiva eldningen som gjorts några gånger nu, även eldning som pågott längre tid, förutom att den blir sotig inuti...
Botten i kannan är ganska tjock, ca 5 mm, men jag har ovanpå botten lagt en slags rost av ugnsplåt så att mjölkkannebotten inte får den direkta värmen.
Öppnar jag spjällen för fullt så skulle till och med en viss historisk mustaschprydd herre vara grön av avund... så den funkar...
Men vid normaleldning så sköter den sig fint, och sprider en skön torr värme i tältet så man slipper den råa fuktiga luften som finns annars.
Jag gjorde en enkel "kok.stekplatta" av ugnsplåt, det funkar, men även där så söker jag en massivare järnbit istället som platta.
Mjölkkannelocket använder jag när jag inte behöver kok-stekplattan, och ingen rök sipprar ut.
Man skulle kunna lägga några stenar av godkänt slag uppepå, som ett stenmagasin, så det blir en bastu, återkommer med det testet.
Så en mjölkkanna av aluminium funkar, en del sa att den kommer att smälta, vet inte var de fick det ifrån, men kamin av aluminium är väl inte så vanligt, fördelen är enligt mig att man slipper ifrån den jäkla rosten på utsidan som har en benägenhet att sätta sitt bomärke på allt i sin omgivning...
Smetar men in kaminen med spiselsvärta så har man samma problem, så en "rostfri " kamin kanske är det bättre materialet ?
Rökfritt blir det i alla fall med den här konstruktionen jämfört med att elda öppet som kräver vissa arrangemang för att det ska bli rätt drag i tältet/Tipin.
Rökröret är ett stuprör, ska leta efter ett annat kraftigare rör vartefter, men det blir inte så varmt så det håller nog ett tag.
Mjölkkannan uppvisar inga sprickor eller några andra förändringar av den intensiva eldningen som gjorts några gånger nu, även eldning som pågott längre tid, förutom att den blir sotig inuti...
Botten i kannan är ganska tjock, ca 5 mm, men jag har ovanpå botten lagt en slags rost av ugnsplåt så att mjölkkannebotten inte får den direkta värmen.
Öppnar jag spjällen för fullt så skulle till och med en viss historisk mustaschprydd herre vara grön av avund... så den funkar...
Men vid normaleldning så sköter den sig fint, och sprider en skön torr värme i tältet så man slipper den råa fuktiga luften som finns annars.
Jag gjorde en enkel "kok.stekplatta" av ugnsplåt, det funkar, men även där så söker jag en massivare järnbit istället som platta.
Mjölkkannelocket använder jag när jag inte behöver kok-stekplattan, och ingen rök sipprar ut.
Man skulle kunna lägga några stenar av godkänt slag uppepå, som ett stenmagasin, så det blir en bastu, återkommer med det testet.
Så en mjölkkanna av aluminium funkar, en del sa att den kommer att smälta, vet inte var de fick det ifrån, men kamin av aluminium är väl inte så vanligt, fördelen är enligt mig att man slipper ifrån den jäkla rosten på utsidan som har en benägenhet att sätta sitt bomärke på allt i sin omgivning...
Smetar men in kaminen med spiselsvärta så har man samma problem, så en "rostfri " kamin kanske är det bättre materialet ?
Rökfritt blir det i alla fall med den här konstruktionen jämfört med att elda öppet som kräver vissa arrangemang för att det ska bli rätt drag i tältet/Tipin.