Trangia själva har ju bestämt sig genom genom att sälja gasbrännare/multibrännare med nya kök, att då diskutera en 60 år gammal sotande lösning visar väl på hurpass konservativt det här med eldning i kök är?
Jag har bestämt mig sot tillhör en gammal tid.
Men ron och filosofeandeutrymmet kring en liten eld kan inte överskattas. Så visst behövs plastpåsar, stålull och grönsåpa hemma.
Giftiga bränslen hör hemma i ett lab och inte nära maten.
Lightdan skrev ovan att rödsprit fungerade väl jämt, i skrotlådan på förrådet fanns kilon med spritbrännare som kloggat igen, krossats och läckte i koppdelen, men så hade de oxså varit med ute på övningar. Alla behandlar inte utrustningen efter dess viktighet.
go tur
Att klara att få stopp på en brännare genom oförsiktig användning eller våld är ju inga problem, oavsett vilket bränsle den drivs på.
Testet innefattade montering, bränslefyllning, förvärmning, tändning, reglering, släckning, rengöring och demontering av brännare, i den mån det var applicerbart på den aktuella brännaren som testades.
Detta var fälttest, inte i laboratorie.
Alltså testades inte energiåtgången heller.
Bara förmågan att få sin brännare startad och laga mat/koka vatten under olika förhållanden, med brännaren behandlad enligt instruktionerna.
Här klarade spritbrännarna alltså att laga mat oavsett förhållanden, regn, minusgrader, värme, högt över havet mm om och om igen.
Så det är kanske inte bara konservativt att fortsatt ha en spritbrännare i tillägg till andra brännare, men att spritbrännare funnits och fortfarande finns efter mer än 100 år med utveckling av alternativ visar bara att de fortfarande fungerar, och i vissa avseenden till och med överträffar de modernaste alternativen.
Det spelar ingen roll hur konservativ man är, är en ny lösning bättre på alla sätt använder man ju den, utom kanske vid nostalgitillfällen.