En bra källa till foge-s är Språkriktighetsboken (utarbetad av Svenska språknämnden) Norstedts 2005. De diskuterar olika problem och exempel kring detta med foge-s, och i slutet presenterar de följande rekommendation:
"Vi kan alla bli osäkra på hur vi ska göra med foge-s i sammansättningar. I många fall avgörs formen hos ett substantiv som förled i en sammansättning av två slags egenskaper hos förledet: uttalsmässiga och strukturella. De uttalsmässiga egenskaperna är överordnade de strukturella och innebär att foge-s aldrig används om förledets slut rymmer en beteckning för s- eller sje-ljud. De strukturella egenskaperna innebär att ett förled tar foge-s om det i sig är sammansatt: fot + boll och plan blir fotbollsplan. I övrigt finns inga entydiga mönster. Om man är osäker på hur två eller flera ord fogas samman till ett sammansatt ord, är det säkrast att slå upp ordet i en ordlista. Finner man inte sammansättningen där, är tumregeln att nya sammansättningar bör bildas på samma sätt som etablerade sammansättningar med samma förled." s. 52
Några förtydligande exempel:
- Foge-s undviks alltid om förled slutar på s- eller sje-ljud (s, z, ce, sch, ch, ge) t.ex. husbygge, jazzband
- Foge-s undviks oftast om förledet slutar på lång vokal, t.ex. byfåne, stortånagel
- Foge-s undviks oftast om förledet slutar på obetonat -el, -en, -er, -on, t.ex. vinkeljärn, vattentillgång, glasfiberull, hallonbuske
- Foge-s sätts in mellan för- och efterled om förledet i sig är sammansatt och slutar på konsonant, t.ex. järnvägskarta, ångbåtsresa (men inte ord som vägkarta, båtresa)
- Foge-s används om förled innehåller an-, bi-, sam- och ändelser som -dom, -het, -lek, -skap, t.ex. anfallskedja, bidragsansökan, sambandscentral, barndomskamrat, ömhetsbevis, kärleksfull, faderskapsmål.
- Foge-s sätts även in i de fall efterledet börjar på s, t.ex. pisksnärtsskada
s. 50
Mvh /Joel