Nordesjo; sa:
Är det inte så att man har syntet innerst och ull (el liknande) ytterst för att leda bort fukten från foten, ut till ett upptagande lager?
Då är det ju ganska logiskt med två lager strumpor - precis som att man kör med underställ på resten av kroppen.
.
Min erfarenhet ár att de flesta GTX-käng-användarna runt om i Världen bara anvánder sig av en socka, dock bör det vara en bra sàdan. Tvâ strumpor, för att motverka skavsàr, tycker jag mig mest märka i Sverige. â andra sidan finns det folk som fàr skav sàr av ingenting, och andra som kan sátta pà sog ofodrade kángor och börja knalla ut pà fjállet utan att kánna nâgonting. Detta med skav sàr är alltsà ganska individuellt.
För att àtergà till Martin: Det fuktupptagande lager du tánker pà behöver inte vara en andra strumpa, utan är faktiskt sjálva fodret i sig: Gore-Tex fodret bestâr ju av laminat, där det välbekanta membranet är ett av dessa. Det fórsta laminatet, det som ligger nármast foten, är oftast en textil som har till uppgift att absorvera fotsvetten frân strumporna, dvs den är den fuktupptagare du tánker pà. Strumporna bör som sagt ha förmàga att dels absorbera svetten, och dels (mycket viktigt) snabbt leda den vidare till fodret.
Sockmaterial som inte släpper fukten ár mao inte lämpliga.
Som vi alla vet vid det här laget omvandlas sedan den i fodret absorberade svetten till ânga, och kan dà ledas vidare ut genom GTX-laminatet, genom ovanlädret och ut i friska luften, dock inte förr. GTX membranet slápper ju inte igenom vattenmolekyler (vilket gör det vattentátt), men dock àngmolekyler (vilket gör det transpirerande)
För att svetten ska omvandlas till ânga och försvinna ut ur kängan krävs alltsà den värme som utvecklas av rörelse.
De vanligaste misstagen som GTX-sko-användare brukar begà för att minska transpirationen är :
- fel slags sockor
- fel slags skovàrsprodukter (som sátter igen ovanlädrets porer)
- sitter man still "andas" ju inte heller skorna av sig sjálva...
 andra sidan mâste man vál stanna upp ibland och tánka efter vad det egentligen ár man begár av sin kánga: underverk existerar ju inte: har man t.ex en Meindl kánga som ovan med kraftigt ovanláder, diverse förstärkningar mellan läder och foder fór att göra den extra stadig och robust, tre-laminats GTX foder för att göra den vattentät och varm, sà kan ju i rimlighetens namn inte heller begära att den ska vara sval och ventilerande som en sandal.
Det finns kängor med GTX som inte ár lika kraftiga och robusta som ovan Meindl modell, med láttare och tunnare material, inkl. textiler typ Cordura, Kevlar etc., som tack vare GTX är lika vattentáta, och samtidigt transpirerar betydligt bättre. I just Meindls sortiment kan man t.ex kika pà Soft Line, Air Revolution etc.
Min personliga erfarenhet är att det visst kan kánnas varmt och fuktigt inne i kängan, men att själva foten trots allt förblir torr, vilket ju är det man främst eftersträvar.
Mvh/Mats
[Ändrat av malindo 2002-12-05 kl 14:56]